Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Nieuwe sms-gedragscode voldoet nog niet

door Jeanet Woldring

‘De nieuwe sms-gedragscode die per 1 maart 2010 is ingegaan voldoet nog niet.’ Dat schreef minister Van der Hoeven vrijdag aan de Tweede Kamer. Het probleem zou in de reclameregels zitten.

Verbeteringen
Volgens de Minister bevat de code een aantal duidelijke verbeteringen ten opzichte van de oude versie. Zo wordt voortaan bij de aanmelding voor sms-diensten vermeld dat het een abonnement betreft en wat de prijs is. De afmelding kan verder voortaan eenvoudig door 'stop' te sms'en. 

Reclameregels niet aangepast
Toch zijn kinderen bijvoorbeeld nog steeds onvoldoende beschermd. Voor een groot deel ligt dat volgens Van der Hoeven aan het feit dat de reclameregels voor de sms-branche nog niet zijn aangepast. Daardoor blijft het mogelijk dat sms-diensten op een onduidelijke manier worden aangeboden, via bijvoorbeeld quizjes, testjes en prijsvragen, waarbij men niet geleverd krijgt wat men wilde of waarbij je onverwacht vast blijkt te zitten aan een duur sms-abonnement.
 
Aanvullende maatregelen
De minister verlangt dat de sector zo snel mogelijk aanvullende maatregelen neemt. Ook wordt voor 1 juli wetgeving uitgewerkt die voorschriften verbindt aan het opschorten of beëindigen van de dienstverlening door telecomproviders, zodat gedupeerden niet zomaar kunnen worden afgesloten van hun mobiele telefoonabonnement. 

Daarnaast is wetgeving in voorbereiding waarmee voorwaarden kunnen worden gesteld aan de incassofunctie van telecomproviders. Daarin wordt geregeld dat providers straks niet langer geld voor bijvoorbeeld sms-diensten mogen afschrijven van iemands rekening als de aanbieder van de dienst zich niet aan de regels houdt. 

Via het programma Digivaardig & Digibewust (mijndigitalewereld.nl) zal Van der Hoeven verder het onderwerp sms-diensten en de daaraan verbonden risico's onder de aandacht brengen van kwetsbare groepen consumenten, zoals jongeren.

Consumenten zich eenvoudig laten blokkeren voor sms-diensten via smsdienstenfilter.nl

Gepubliceerd: zondag 21 maart 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie