Nieuw soort pestlijn: de afluisterlijn

door Anniek Kruijer (1 reactie)

Sinds kort is er een nieuw soort pestlijn: de afluisterlijn. Via een 0909-nummer  voor 80 cent per minuut kan een beller twee mensen met elkaar verbinden en zelf meeluisteren.

De Tweede Kamer vindt het onsmakelijk dat bedrijven op deze manier ongestraft geld kunnen verdienen en heeft om opheldering gevraagd. Het ministerie van Economische Zaken heeft laten weten dat het vrijwel onmogelijk is pestlijnen via wetgeving aan te pakken, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Wie een 0909 nummer belt, kan de telefoonnummers doorgeven van 2 personen die je met elkaar wilt verbinden. Ongemerkt kan dan meegeluisterd worden met dat gesprek. Zo kun je luistervinkje spelen door bijvoorbeeld 'een leuke vriendin met een verlegen jongen' te verbinden. Op de website van de afluisterlijn Funny Connect worden ook andere suggesties gegeven: 'Verbind ook eens een: vriendin met ex-vriend, leerling met leraar, buurman met buurman, baas met werknemer'.   

Bellers die willen afluisteren en géén toestemming vòòraf vragen om deel te nemen aan het gesprek,   riskeren echter een boete of gevangenisstraf wegens opzettelijk afluisteren!  Op de webpagina  worden bellers daarvan alleen in de kleine lettertjes in de Algemene Voorwaarden op de hoogte gesteld: "Artikel 139 Wetboek van Strafrecht verbiedt het opzettelijk afluisteren en/of opnemen van gesprekken met een technisch hulpmiddel, zonder toestemming van een deelnemer aan dat gesprek. Als je via ons systeem “Funny Connect” een conference-call opzet en wilt meeluisteren/deelnemen informeer de deelnemer(s) dan en vraag om toestemming. Als je niet wil meeluisteren dan is toestemming niet vereist."

Wie deelneemt aan de afluisterlijn kan overigens ook  sms'jes verwachten van 'interessante producten en diensten' van Telefuture en haar partners. Uw telefoonnummer wordt namelijk in hun gegevensbestand opgenomen.   

Volgens Arthur de Lange van Telefuture wordt de afluisterlijn maar een paar keer per week gebeld, zo meldt het AD.  Met ringtones en schermafbeeldingen schijnt volgens hem meer te verdienen zijn.

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, medewerker van Bencom. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie. Mocht je vragen hebben of gewoon willen reageren op dit artikel doe dat dan vooral hieronder.

Reacties (1)

Geplaatst door: Loesje

hi

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.