Nieuw: 4G in verschillende smaken
door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten
Films zonder bufferen. Netflixen zonder blokkerig beeld, muziek streamen zonder haperingen. Met 4G down- en upload je razendsnel grote bestanden. Schandalig snel volgens Tele2. Maar hoe snel is het 4G netwerk nou echt? En kun je ook goedkoop, maar met minder snelheid gebruikmaken van het 4G netwerk?
Wat is 4G?
4G is de naam voor het netwerk waarop je kunt internetten. Het is de opvolger van 3G, maar dan nog sneller en stabieler. Snelheden tot wel 300 Mbps, zegt T-Mobile die het snelste 4G netwerk heeft volgens de speedtest van Ookla. Dankzij 4G (en 4G+) kun je waar je ook bent internet gebruiken op je smartphone, tablet of laptop. Of 4G en 4G+ ook bij jou in de buurt is, kun je vinden op de 4G dekkingskaart van de 4 netwerkproviders van Nederland: KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile.
kun je me
Snelheid van 4G
Providers beloven dat 4G ongeveer 10x zo snel is als 3G. Als je bedenkt dat de maximale snelheid van 3G+ 14,4 Mbps is, zou je in theorie een snelheid van 150 Mbps kunnen bereiken. In werkelijkheid ligt de praktische snelheid echter een stuk lager. De snelheid is namelijk afhankelijk van veel factoren zoals:
- de snelheid van je abonnement
- de kwaliteit van je smartphone
- de afstand van je smartphone tot de zendmast
- dikke muren en gebouwen tussen jou en de zendmast
- het aantal gebruikers op dezelfde zendmast
- de snelheid waarmee je zelf beweegt, beïnvloedt de downloadsnelheid
Omdat er zoveel onduidelijkheid is over internetsnelheden heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een beleidsregel opgesteld. Deze is per 1 januari in werking getreden voor nieuwe abonnementen en gaat per 1 maart 2018 in voor bestaande contracten.
Wat mag je verwachten van 4G of 4G+ van jouw provider?
Volgens de neutraliteitsverordening moeten providers sinds 1 januari aangeven wat de 'geraamde' maximale download- en uploadsnelheid is. Wat houdt dat in? Naar het oordeel van de ACM is dat de hoogst haalbare snelheid die een internettoegangsdienst daadwerkelijk kan leveren binnen het afgesloten mobiel abonnement. Die snelheden moeten worden uitgedrukt in Mbit/s of Gbit/s. Ook moeten providers duidelijke en begrijpelijke informatie verstrekken over de factoren die de snelheid kunnen beïnvloeden. Daarnaast moeten ze je informeren over snelheidsmetingen. Doen ze dat allemaal?
Een kleine rondgang langs providers leert dat er nog wel wat te verbeteren valt. Zo zegt Youfone: "Ons 4G+ mobiel internet is met een maximale downloadsnelheid van 256 Mbps veel sneller dan de meeste Sim Only providers van Nederland". Youfone maakt gebruik van het 4G netwerk van KPN. Echter, KPN geeft zelf op zijn dekkingskaart aan dat de maximale snelheid van 4G+ 225 Mbps is en de gemiddelde snelheid 50 Mbps. Van 4G is het max. 75 Mbps en gemiddeld 20 Mbps. Robin Mobile, die ook gebruikmaakt van het 4G netwerk van KPN, geeft daarentegen veel lagere maximale snelheden aan en belooft daarbij dat je die snelheden ook werkelijk haalt.
Test zelf je internetsnelheid
Heb jij het idee dat je provider niet de beloofde snelheid biedt, dan kun je op internet verschillende tests vinden om te bepalen of je de beloofde internetsnelheid krijgt. Measurement Lab of Ookla Speedtest.net bijvoorbeeld. Vodafone verwijst naar hun Net Perform app en T-Mobile naar de Ookla Speedtest app. In de 4G Sim only vergelijker op Bellen.com tonen we bij elk abonnement de gemiddelde en de maximale downloadsnelheid.
Wel 4G, maar niet de hoogste snelheid en hoogste kosten?
Ben je een echte snelheidsduivel, dan ben je waarschijnlijk het beste uit bij T-Mobile. Stel je minder eisen aan snelheid, maar wil je wél lekker goedkoop van het 4G netwerk gebruikmaken? Dan zou je kunnen kiezen voor een prijsvechter die gebruik maakt van het 4G netwerk van KPN, T-Mobile of Vodafone. Voorbeelden zijn Robin Mobile en Youfone (KPN), Ben en Simpel (T-Mobile) en hollandsnieuwe (Vodafone).
Bij Robin Mobile haal je een maximum downloadsnelheid van 25 Mbps bij Robin Pijl Snel en 5 Mbps bij het goedkoopste abonnement, Robin Junior. Ben, die het netwerk van T-Mobile gebruikt, belooft een maximale 4G-snelheid van 100 Mbps.
Tips bij het afsluiten van een 4G (Sim only)abonnement
- Bekijk eerst of er ook echt dekking in jouw buurt is met onze dekkingskaart
- Check op onze toestelvergelijker of jouw smartphone 4G ondersteunt
- Heb je al een 4G-toestel, neem dan een 4G Sim only abonnement
- Let op dat niet bij alle 4G-pakketten de maximaal haalbare snelheid wordt geboden
- Bepaal of je een beperkte of onbeperkte internetbundel wilt
Vergelijk 4G abonnementen en verfijn je keuze op bijvoorbeeld internetsnelheid, databundel en netwerk. Vul je verbruik in en de vergelijker berekent wat voor jou het goedkoopst is.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...