Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Netwerken komen, netwerken gaan

door Els Werkman 1 reactie Leestijd: 4 minuten

De meeste mobiele netwerkfrequenties zijn in gebruik. Toch moet er (meer) ruimte komen voor nieuwe technieken en het verwerken van het snelgroeiende dataverkeer. Daarom halen telecomproviders hun oude mobiele netwerken uit de lucht. Dan kunnen ze de bandbreedte voor iets anders gebruiken. Gelukkig gebeurt dat niet allemaal tegelijkertijd. Waarom is dat gelukkig? Wat gaat er gebeuren? We zetten het op een rijtje!

netwerken-telecom-afbeelding.png

2G

T-Mobile Logo2G is het oudste operationele mobiele netwerk, beter bekend als GSM-netwerk. Met name geschikt voor bellen en sms'en. Vooral KPN gebruikt het voor de uitvoering van een groot aantal zakelijke diensten die langzaam internet nodig hebben. Dit geldt niet voor T-Mobile. Deze partij is dan ook al gedeeltelijk gestopt met 2G en stopt eind 2020 helemaal. T-Mobile klanten met een oudere mobiele telefoon kunnen tegen problemen aanlopen. Na november 2020 kunnen ze geen gebruik meer maken van 2G. Overstappen naar KPN of Vodafone is een optie. T-Mobile schat trouwens in dat dit weinig mensen zal treffen: de meeste mensen hebben een telefoon die ook 3G en/of 4G ondersteunt. En de telefoon schakelt automatisch tussen de verschillende netwerken. Deze uitfasering treft ook klanten van Ben en Simpel.

3G

KPN LogoKPN en Vodafone gaan stoppen met hun 3G netwerken, ze zijn daar zelfs al stilletjes mee begonnen. Je merkt daar als gebruiker niets van. De frequenties van deze netwerken kunnen gebruikt worden voor het uitbreiden van de 4G netwerken. En mensen die nu (alleen) 3G gebruiken kunnen terugvallen op 2G of gaan automatisch over op 4G. Vodafone stopt op 4 februari 2020 al. KPN volgt in 2022. T-Mobile houdt het 3G netwerk voorlopig in de lucht.Logo Vodafone

4G

Deze netwerken blijven voorlopig operationeel. Vrijwel iedereen met een mobiele telefoon maakt gebruik van 4G.

5G

5g-t-mobile-0.PNGAlle drie netwerkaanbieders zijn inmiddels actief op het gebied van 5G. De eerste zendmastjes zijn geplaatst, er wordt vooral volop getest. Er is zeker nog geen sprake van een landelijk dekkend netwerk, in 2020 moet daar meer duidelijkheid in komen. Dan veilt de Rijksoverheid de eerste frequenties waar bedrijven 5G mee kunnen aanbieden. Het samengevoegde T-Mobile en Tele2 (“het Nieuwe T-Mobile”) belooft als eerste landelijk 5G in 2020. Zonder de samenvoeging zou T-Mobile 5G niet in dit tempo kunnen realiseren. Dan zou T-Mobile pas na de frequentieveiling nieuwe 5G- apparatuur aanschaffen en installeren. Nu kunnen ze met een druk op de knop 5G activeren na afronding van de veiling.

Die nieuwe technologie is nodig omdat het mobiele dataverbruik groeit. Met 5G heeft Nederland ook in de toekomst een snel en stabiel mobiel netwerk. De 5G-frequentie gebruikt in de toekomst bestaande antennes en nieuwe, kleinere antennes. Om 5G te kunnen gebruiken moet je ook beschikken over een toestel dat 5G 'ready' is. Op dit moment zijn er officieel nog geen 5G toestellen beschikbaar voor de Nederlandse markt. De verwachting is dat in de loop van 2020 de eerste aansluitingen in gebruik genomen kunnen worden.

Uitfasering netwerken

 Provider  2G netwerk   3G netwerk  4G netwerk
 Logo KPN  voorlopig niet  januari 2022  voorlopig niet 
 t-mobile.gif  900 MHz al uitgefaseerd 
 1800 MHz 15-11-2020
 voorlopig niet   voorlopig niet 
 tele2.gif  niet in gebruik  via T-Mobile  voorlopig niet 
 vodafone.gif  voorlopig niet  4 februari 2020  voorlopig niet 

Deze uitfaseringen gelden ook voor de partijen die gebruik maken van die netwerken. Vooral mensen die een zogenaamde feature phone gebruiken netwerkenfiltervergelijking.PNG (een simpele telefoon waarmee je alleen kunt bellen en sms'en) moeten alert zijn. Ben je klant bij T-Mobile en wil je via 2G blijven bellen? Dan kun je beter overstappen. Kies voor een aanbieder op het netwerk van KPN of Vodafone. In onze vergelijkingen vermelden we bij elk pakket het netwerk. En je kunt filteren op netwerk, geef in onze vergelijking aan de linkerkant jouw voorkeur(en) aan. En je vindt ze ook terug in onderstaande tabel:

Telecomproviders gesorteerd per netwerk
kpn.gif tele2.gif(4G)  t-mobile.gif vodafone.gif
 AH Mobiel  *bliep  Ben  BudgetPhone
 ALDI Talk  Tele2  Caiway  Hollandsnieuwe
 DekaMobiel  Delta Telesur
 HEMA  Simpel  Vodafone
 Jumbo Mobiel  T-Mobile
 KPN
 Kruidvat Mobiel
 Lebara Mobile
 Lycamobile
 Ortel Mobile
 Robin Mobile
 Simyo
 Youfone

Geactualiseerd: zondag 29 december 2019

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Reacties (1)

Geplaatst door: Adriaens ()

Hallo Els,

Zou je mij kunnen aangeven hoeveel mobieltjes op 2G en 3G er nog in Nederland in gebruik zijn?

Groeten,
Véro

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.