Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nederland laagste roamingtarieven van Europa

2 reacties

Mobiel bellen binnen de Europese Unie is sinds de zomer gemiddeld 60 procent goedkoper geworden. Dat is het gevolg van een Europese maximumprijs op gsm-gesprekken in een ander EU-land. De allerlaagste tarieven voor bellen binnen de Europese Unie zijn te vinden in Nederland. Het bedrijf Amatus* vraagt slechts 20 cent per minuut. Dat is minder dan de helft van de prijslimiet van 49 cent exclusief btw, ook voor Nederland erg uitzonderlijk. 

Dit blijkt uit een studie van de nationale toezichthouders en de Europese Commissie. Bijna alle 95 telefoonmaatschappijen hebben hun tarieven volgens de regels verlaagd, meestal zelfs eerder dan nodig.  De Luxemburgse gsm-bedrijven hebben  het zogeheten euro-tarief als eersten ingevoerd. 
 
Wel loopt een onderzoek naar het Belgische bedrijf Mobistar, dochter van France Telecom. Mobistar informeerde abonnees vermoedelijk niet goed dat ze een verlaagd tarief konden aanvragen.

De Europese Unie dwong gsm-bedrijven in de zomer tot een maximumprijs voor gesprekken in het buitenland. Reden was dat tarieven absurd hoog en vaag waren. Onderzoek toonde aan dat veel Europeanen zelfs niet meer durfden te bellen in een ander land. 
 
De maximumtarieven zijn nu 49 eurocent per minuut (excl. btw) voor uitgaande gesprekken in het buitenland en 24 eurocent voor inkomende gesprekken. De komende twee jaren gaan de prijsplafonds verder omlaag.

De Europese Commissie overlegt nog met niet-EU-landen over gsm-kosten. Zwitserland heeft al toegezegd de EU-maximumprijs ook te gaan invoeren. Besprekingen met landen als Kroatië en Turkije lopen nog.

Sms en mobiel internetten 
De Europese Commissie stapt nu over naar de volgende toezichtfase. Vanaf 30 september j.l. moeten consumenten prijsinformatie ontvangen telkens wanneer zij een interne EU-grens overschrijden. Voorts werkt de Commissie aan een verslag voor het Europees Parlement – dat eind 2008 klaar moet zijn – over het effect van de invoering van het Eurotarief op de mededinging, op de nationale prijzen en op de prijsontwikkeling voor sms- en dataroaming. De Commissie heeft studies naar prijzen voor sms- en dataroaming op stapel staan.

* Amatus is een Nederlandse MVNO dat gebruikt maakt van het KPN netwerk. In het buitenland maken ze gebruik van andere door Amatus geselecteerde netwerken. Om van deze netwerken gebruik te maken krijgt de gebruiker een extra simkaart in zijn toestel. In het buitenland wordt via deze een andere sim en dus netwerk gebeld dan de standaard roaming partners van KPN. Via deze methode is Amatus in staat om voordelige tarieven te bieden voor bellen in het buitenland.

Reacties (2)

Geplaatst door: Lex ()

Volgens de website van amatus is het tarief van 20 cent per minuut voor bellen slechts van toepassing in 6 van de 27 EU lidstaten. Bellen vanuit de overige lidstaten is duurder en voor gebeld worden betaal je gewoon het EU minimumtarief van 24 cent per minuut.

Geplaatst door: Henk den Drijver ()

Ben vergeet te vertellen dat je bij Amatus nog een aparte fee van € 10 per maand moet betalen. Tel uit je winst.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie