Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nederland goedkoopst voor mobiel bellen

door Jeanet Woldring

Nederland behoort tot de goedkoopste landen ter wereld wat betreft mobiel bellen, samen met Finland en Zweden. Amerikanen, Canadezen en Spanjaarden betalen het meest. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). 

Vanaf augustus 2008 zijn maandelijkse tariefmetingen gedaan in de dertig landen die bij de organisatie zijn aangesloten. Voor een gemiddelde beller van 780 telefoontjes, 600 sms-jes en 8 mms-jes vond men tarieven tussen 11 en 53 dollar (8 en 37 euro). In Nederland betalen consumenten het minst als er gemiddeld gebruik wordt gemaakt van het mobieltje. Consumenten die weinig bellen alsmede fanatieke bellers zijn het goedkoopst uit in Denemarken. Nederland staat ook hier in de Top 5.  

België peperduur
Onze Zuiderburen bellen peperduur. Voor een weinigbeller in België loopt de maandelijkse gsm-rekening op tot gemiddeld 8,5 euro. Dat is tot 40 procent meer dan abonnees in Duitsland, Nederland en Luxemburg, schrijft De Standaard. De krant constateert verder dat de prijsverschillen steeds groter worden zodra er langer of meer gebeld wordt. Een drukke gsm-klant in België betaalt maandelijks 35 euro, de zevende duurste plaats op de Oeso-ranglijst. Een Nederlander komt er drie keer goedkoper van af.

Volgens de OESO zijn de beltarieven overal fors gedaald. Inmiddels tot bijna een derde in twee jaar tijd. Sms-verkeer blijft een groeiende bron van inkomsten voor de operators. De OESO constateert daarbij dat telecombedrijven steeds meer speciale sms–bundels voor jongeren samenstellen.

De omzet uit mobiele telefonie maakt ongeveer 41 procent uit van de totale markt voor telefonie in de OESO–landen. De neergang van de vaste lijnen zwakt af, omdat veel breedbandlijnen hieraan zijn gekoppeld.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie