Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Muziek streamen bij KPN, Vodafone en T-Mobile

door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten

Muziek luisteren op je smartphone lijkt een gewone zaak te zijn geworden. Eerder gebruikte je voor het afspelen van nummers nog een iPod of een MP3-speler. Tegenwoordig hebben smartphones voldoende ruimte om muziek op te slaan. Maar je kunt er ook voor kiezen om muziek te streamen. Dit is legaal, kost geen opslagruimte en je hebt muziek meteen tot je beschikking. Providers KPN, Vodafone en T-Mobile bieden abonnementen aan met streaming muziekdiensten. Welke zijn er en wat zijn de verschillen in prijs en voorwaarden?

Spotify, Deezer en Napster

KPN biedt Spotify, T-Mobile heeft Deezer en Vodafone is verbonden met Napster. Al deze muziekdiensten hebben één ding gemeen: je kunt namelijk bij het betaalde abonnement onbeperkt muziek streamen uit een groot muziekbestand. Je luistert via 3G, 4G of Wi-Fi internet naar muziek. Zoek het nummer dat je wilt horen en speel het af. Je hoeft dus geen muziek meer te downloaden. Er zitten wel verschillen tussen de prijzen en de voorwaarden. De flexibele abonnementen van de drie providers hebben een prijskaartje van 10 euro. Het vaste Deezer flexibel van T-Mobile is goedkoper en kost 5,99 euro. Daarnaast biedt de dienst het grootste muziekaanbod (35 miljoen) en maakt het mogelijk om eigen muziekcollectie te uploaden. Napster van Vodafone ondersteunt geen songteksten en Last.fm-scrobbling. In onderstaand schema de prijzen en voorwaarden op een rij.


Bron: iCulture.nl

Spotify KPN

Spotify is momenteel de bekendste en populairste streaming dienst, die nu 5 jaar bestaat in Nederland. Anderhalf miljoen Nederlanders maken er inmiddels gebruik van. Het kost 10 euro per maand. Kies je voor het duurste Premium KPN-abonnement dan krijg je hier gratis Spotify bij gedurende je contract. Het Zorgeloos Premium abonnement biedt onbeperkt bellen en sms’jes en 10 GB data voor een maandprijs die varieert van 49, 54 en 64 euro (afhankelijk van de smartphone) bij een 2-jarig contract. En de kers op de taart is dat je maandelijks ook nog eens 1,5 GB extra krijgt bovenop je databundel. Handig wanneer je veel muziek luistert want dan verbruik je ook meer data. Heb je al een bestaand Premium Spotify-account? Dan kun je deze koppelen aan je KPN-abonnement. Kies je voor een KPN Alles-in-1 abonnement (internet+bellen+telefonie) dan zit Spotify Premium standaard bij je abonnement.

Daarnaast heeft Spotify nog een goedkopere variant namelijk ‘Spotify Unlimited’. Deze dienst kost 4,99 euro. Hiermee kun je onbeperkt en zonder reclames naar muziek luisteren. Het is met Spotify Unlimited niet mogelijkheid om muziek af te spelen op apparaten anders dan je pc of laptop. Ook is er een gratis verise: ‘Spotify Open’. Met deze gratis muziek streaming dienst is het mogelijk om maandelijks 10 uur muziek te luisteren. De kwaliteit van de muziek is wel laag en er zit reclame tussen de liedjes.

Deezer T-Mobile

Deezer Flexibel kost 9,99 euro per maand en is maandelijks op te zeggen. Deezer Vast is niet tussentijds stop te zetten. Deze loopt gedurende de looptijd van je contract. De kosten hiervoor zijn 5,99 euro per  maand. Wanneer je muziek via 3G of 4G streamt via Deezer wordt dit verrekend met je datategoed in je bundel voor mobiel internet. Heb je dus een databundel met weinig MB’s? Zorg er dan voor dat je eerst muziek download via Wifi of neem een ruimere bundel. Ook Deezer kent een gratis variant. Nadelen hiervan zijn: tussendoor reclame, matige geluidkwaliteit, je kunt niet offline muziek luisteren, er is geen applicatie beschikbaar voor iPad en iPhone. En na 12 maanden gratis streamen wordt dit beperkt tot 2 uur per maand (bron: muziekstreamen.com).

Napster Vodafone

Vodafone is onlangs, 7 april, gestart met Napster. De dienst bestond al eerder, het was namelijk in de jaren '90 een illegale downloaddienst voor muziek. In 2001 stopte Napster, maar werd in 2004 overgenomen door Rhapsody. Deze begon een legale dienst. Dit jaar sloeg Vodafone de handen ineen met Napster. Je krijgt nu 6 maanden korting op de dienst wanneer je kiest voor een Red of Smart abonnementen. Of bij het kopen van een extra bundel van bijvoorbeeld 400 Mb (6,50 euro) 1 GB (10 euro) of 3 GB (20 euro). Na deze periode wordt het automatisch omgezet in een maandelijkse abonnement van 9,95 euro. Een abonnement rechtstreeks afnemen bij Napster kost hetzelfde, maar dan krijg je slechts de eerste 30 dagen gratis. Het nieuwe Napster kent geen gratis streaming abonnement. Vodafone geeft een indicatie hoeveel data er verbruikt wordt wanneer je naar muziek luistert. Stel je de streamingkwaliteit in op bijvoorbeeld ‘Beste’ dan kun je met 1 GB ongeveer 6,9 uur muziek luisteren. Met een ‘goed’ kwaliteit kun je maar liefst 11,6 uur luisteren. Vodafone zegt klanten tijdig te informeren wanneer de periode van een half jaar is verlopen.

Conclusie

Wil jij gebruik maken van een van deze diensten bij een mobiel abonnement? Bekijk dan de specificaties van de diensten en de acties die mobiele providers bieden. Nog even de acties op een rij: KPN biedt Spotify gratis bij het duurste (Premium) abonnement. Is dit abonnement niet geschikt voor jou, dan kun je los Spotify Premium kiezen bij een ander abonnement. Je ontvangt altijd 1,5 GB data gratis. Deezer van T-Mobile heeft als voordeel dat je eigen muziek kunt uploaden en het -als enige provider- geschikt is voor Blackberry. Ben je er zeker van dat je gedurende de gehele looptijd van het contract gebruik wilt maken van de dienst kun je kiezen voor het vaste abonnement. Dit kost 5,99 euro en scheelt je 4 euro per maand ten opzichte van het flexibele contract. Bij Vodafone krijgt je Napster de eerste 6 maanden gratis bij een Red of Smart abonnement of bij het kopen van een extra databundel. Bedenk dus hoelang en hoeveel je de muziekdienst wilt gaan gebruiken. Let er ook op dat een ruime databundel belangrijk is voor het streamen van muziek voor het luisteren via 3G of 4G. Wanneer je streamt via Wifi kost dit uiteraard geen datategoed.

Geactualiseerd: woensdag 24 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.