Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Mobieltje straks niet meer gratis

Leestijd: 2 minuten

KPN gaat veel minder ‘gratis’ mobiele telefoons uitdelen bij zijn abonnementen. Vanaf september gaat het telecombedrijf de bedragen die het aan de gratis toestellen uitgeeft fors verlagen. Dat zegt directeur Marco Visser van KPN Mobiel Nederland in NRC Handelsblad.

KPN bouwt vanaf volgende maand de subsidie op mobiele telefoons bij nieuwe abonnementen af. Eerder stopte het telecomconcern al met de bijdrage aan prepaid-telefoons.

Sinds de introductie van mobiele telefonie in Nederland subsidiëren telecombedrijven de toestellen. Zij betalen honderden euro's aan subsidies om met mooie mobieltjes klanten naar zich toe te lokken. Gemiddeld wordt zo'n driehonderd euro uitgegeven aan elke klant die een abonnement afsluit of hernieuwt.

Inmiddels heeft iedereen een mobieltje, maar betalen de telecomaanbieders nog steeds honderden euro's aan telefoonwinkels die hun abonnementen verkopen. En die winkels gebruiken dat niet meer alleen voor gratis telefoons, maar ook om andere dingen weg te geven, van was-droogcombinaties tot Senseo-apparaten. Mensen kopen op afbetaling via hun telefoonrekening, aldus Marco Visser in het NRC. Hij vergelijkt het kopen van belminuten met het tanken bij een benzinepomp, waar je toch ook 'geen gratis auto krijgt, als je maar tankt.'  

Het is overigens niet de eerste keer dat een mobiele aanbieder af wil van kortingen op mobieltjes. In 2000 vond Vodafone -dat toen nog Libertel heette- het subsidiesysteem al achterhaald. Over de afschaffing van de omvangrijke kortingen konden destijds geen afspraken gemaakt worden met KPN, Ben (T-Mobile), Telfort en Dutchtone (Orange). Vodafone heeft toen uit concurrentieafwegingen besloten niet als enige de subsidie af te schaffen. Telfort heeft -ook alweer enige tijd geleden- als eerste geprobeerd een aanzet te geven, maar de anderen volgden het voorbeeld niet.

De telecombedrijven draaien als het ware in een vicieuze cirkel. Iedereen wacht af of de tegenpartij het voortouw neemt. Nu het eerste 'bijna-marktleider' schaap over de dam is, zullen er ongetwijfeld meer volgen!

KPN overlegt met de belwinkels opdat deze rekening kunnen houden met de nieuwe situatie. Het telecombedrijf denkt zelf dat andere aanbieders van mobiele telefonie het voorbeeld zullen volgen, aangezien de gratis mobieltjes voor alle aanbieders een probleem zijn.

Geactualiseerd: maandag 11 mei 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie