Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Mobiel shoppen voor de vakantie loont

1 reactie

Vakantiegangers staat bij thuiskomst waarschijnlijk een meevaller te wachten. Maar mobiel 'shoppen' voor de vakantie loont, schrijft Berrit de Lange in BN DeStem.

'Wie binnen Europa vertoefde, zal een fors lagere rekening van de mobiele telefoonaanbieder op de mat treffen dan vorig jaar. Op last van de Europese Commissie zijn de tarieven voor mobiel bellen flink verlaagd. Bellen via de gsm naar Nederland mag maximaal 58 eurocent per minuut kosten, gebeld worden maximaal 29 eurocent.

Ondanks de forse tariefverlaging blijft het zaak waakzaam te zijn en voor vertrek bijvoorbeeld de vakantiebeltips op de site Vakantiebellen.com door te nemen. Zo loont het nog steeds uit te zoeken welke provider de laagste tarieven aanbiedt in het vakantieland. Uitzonderingen zijn Orange en de nieuwere abonnementen van KPN en T-Mobile, die voor elk netwerk hetzelfde tarief rekenen.

Het uitzetten van de voicemail is het overwegen waard om hoge kosten te voorkomen. Een kostbaar misverstand is dat de belminuten uit het gsm-abonnement in het buitenland gewoon doortikken. Bij de meeste providers is dat niet het geval. Sms'en in het buitenland is vaak goedkoper dan bellen, tenzij er meerdere berichten verstuurd moeten worden. Dan is een kort telefoongesprek goedkoper.

De speciale vakantiebundels waarmee veel telefoonbedrijven schermen, lijken voordelig. Maar in de praktijk scheelt het meestal niet meer dan een paar euro met een regulier abonnement, aldus Ben Woldring van Vakantiebellen.com. In de meeste gevallen gaat het om een maandabonnement van een tientje, waarvoor dertig minuten naar Nederland kan worden gebeld. Woldring: "Zo'n bundel is aantrekkelijk als iemand daadwerkelijk al het beltegoed verbruikt. Sms'en of gebeld worden, valt niet bij elke aanbieder binnen de bundel. Je moet de vakantiebundel bovendien tijdig opzeggen, anders loopt het abonnement gewoon door als je weer thuis bent. Om echt te besparen, moet je heel goed opletten, terwijl het voordeel over het algemeen beperkt is."

Telecombedrijf United Mobile duikt flink onder de tarieven van de reguliere providers. Het kan aantrekkelijk zijn via deze aanbieders een simkaart aan te schaffen voor de vakantie. De gsm moet dan wel simlockvrij zijn en de beller krijgt tijdelijk een buitenlands mobiel nummer. Ook de speciale vakantiekaarten van Budget Phone zijn een goed alternatief.

Wie tijdens zijn of haar vakantie veel belt met familieleden of vrienden op de camping vlakbij het eigen vakantieadres in de Dordogne, kan besparen door lokaal een prepaidkaart te kopen en elkaar op de bijbehorende Franse gsm-nummers te bellen.

De grote melkkoe voor de telecombedrijven is internet via de mobiele telefoon. Woldring: "De lol van een via de mobiel verstuurd vakantiekiekje naar oma is er gauw af als de nota in de bus valt."

De kosten van het versturen van twaalf foto's (in totaal 6,6 megabyte) en veertig minuten chatten via MSN, lopen uiteen van 20,58 euro (Vodafone) tot 114 euro (Orange), zo heeft Vakantiebellen.com onlangs becijferd.

Vodafone berekent voor mobiel internetten sinds begin dit jaar 2,50 euro in plaats van 29,50 euro per megabyte en is daarmee de goedkoopste. Woldring denkt dat de overige aanbieders snel volgen. "Tot die tijd adviseer ik: zoek een internetcafé of een Wifi-hotspot (plekken met draadloos internet, red.) op als je echt veel wilt internetten."

Tenslotte moeten Oranjesupporters die tijdens het EK de camping- of kroegpret met het thuisfont willen delen, opletten: Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, dus kunnen de telefoonbedrijven daar hogere tarieven in rekening brengen.'

Reacties (1)

Geplaatst door: Rien ()

Dag Hans,
Zie mijn bericht van 05-06-2008 18.12 uur onder: ervaringen- simyo- op deze site.
Wij worden nog steeds legaal belazerd door de operators en gehersenspoeld met
de gedachte dat bellen vanaf 14 á 15 eurocent "goedkoop" zou zijn........

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie