Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Mobiel netwerkonderzoek: T-Mobile weer het beste!

door Els Werkman Leestijd: 4 minuten

Voor de vijfde keer op rij de hoogste score! Weer komt het mobiele netwerk van T-Mobile als beste uit de test van het Duitse onderzoeksbureau Umlaut. De scores van de drie netwerkproviders in Nederland liggen dicht bij elkaar. Ook KPN en Vodafone scoren goed.  We hebben veelgeluk op dat gebied, nergens zijn de mobiele netwerken zo goed en snel als in Nederland!

Uitslag umlaut test 2020De belangrijkste conclusie

Logo umlaut

Er zijn maximaal 1000 punten te verdienen. De Nederlandse netwerken scoren alle drie boven de 900 punten. Dat is dus buitengewoon goed. T-Mobile kreeg 962 punten. KPN 954 en Vodafone 945 punten. T-Mobile en KPN krijgen het predicaat 'uitstekend', Vodafone 'erg goed'. 

De scores zijn wel iets lager dan bij het hetzelfde onderzoek in 2019. Toen haalde T-Mobile de hoogste score ooit: 977 punten. KPN had toen 961 en Vodafone 959 punten. Umlaut is overigens de nieuwe naam van P3, het onafhankelijke Duitse onderzoeksbureau. Dit bedrijf doet al jaren op gedegen wijze wereldwijd onderzoek naar mobiele netwerken.

In 2020 deed het bedrijf ook onderzoek in een aantal andere landen, waaronder Duitsland (eerste plek T-Mobile met 926 punten),  Spanje (Vodafone, 890 punten), Oostenrijk (Magenta, 955 punten) en Zwitserland (Swisscom 960 punten).  En Australië, daar is Telstra de beste operator, met maar 875 punten van de 1000.

Dicht bij elkaar, toch verschillen(d)

T-Mobile scoort dit jaar alleen het hoogst in de categorie bellen. Bij data staat KPN op één, bij bereik is dat Vodafone . Overall is T-Mobile wel het beste.  Voor het eerst werd 5G ook meegenomen in de scores. Daaruit blijkt dat KPN het net ietsje beter doet dan T-Mobile en Vodafone. KPN krijgt daarom de 5G Innovation Award 2021. Umlaut geeft aan dat alle drie operators op dit gebied bijzonder goed scoren en dat de uitrol van functionerende 5G netwerken in Nederland buitengewoon snel gaat.  T-Mobile scoort het beste 'op het platteland', KPN in de steden. 5G is overigens nog niet overal en door iedereen te gebruiken.

Wij laten in onze Belwijzer zien welke telecompartij gebruik maakt van welk netwerk en wat de maximaal en de gemiddeld haalbare snelheid is per abonnement.

Hoe en wat wordt er getest?Test parcours umlaut 2020

Umlaut gaat letterlijk op pad. Met auto's, maar ook lopend. Er werd door vier auto's een vaste route door Nederland gereden, met testtoestellen aan boord. De testteams belden met elkaar, downloaden filmpjes  en benaderden websites. Er worden vooral snelheden gemeten, bijvoorbeeld van het tot stand komen van een gesprek of het laden van een YouTube filmpje. Dit wordt gecombineerd met soortgelijke metingen die te voet in dorpen en  steden en al rijdend in de trein gedaan zijn. In het testgebied wonen 6.2 miljoen mensen, dit is ruim een derde van de Nederlandse bevolking. 

Crowdsourcing

Umlaut gebruikt ook data uit een crowdsourcing-app. Tussen mei en november 2020 zijn er in totaal 237 miljoen snelheidsmetingen gedaan door 45.324 gebruikers. Zo’n 80 procent van het Nederlandse grondgebied werd bestreken. Uit dit deel van het onderzoek komt Vodafone als beste uit de bus., als het gaat om de kwaliteit van de dekking.

Conclusie

Ook uit het onderzoek van dit jaar blijkt, dat we geluk hebben met netwerken die zo goed scoren! Want de Nederlandse netwerkoperators horen tot de wereldwijde top.  En omdat de uitslagen zo dicht bij elkaar liggen, maakt het eigenlijk niet echt uit bij wie je klant wordt: bij T-Mobile, KPN of Vodafone. Een aantal delen van Nederland is weer niet meegenomen in de test. Vooral metingen in Zeeland, Limburg en de grootste delen van Oost- en Noord-Nederland ontbreken. In het onderzoeksgebied woont overigens wel 2/3 van de Nederlandse bevolking. In het vorige onderzoek was dit nog ruwweg 1/3. Wat dat aangaat zijn de gegevens nog beter geworden. Onze aanbeveling blijft wel staan, misschien kunnen in 2021 de wegen/treinlijnen naar Roodeschool, Enschede, Roermond, Heerlen, Middelburg, Kollum, Zierikzee, Bourtange en Winterswijk wel gebruikt worden voor de test.

Geactualiseerd: donderdag 10 december 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.