Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Mobiel netwerkonderzoek - Nederland boft!

door Els Werkman Leestijd: 4 minuten

Het mobiele netwerk van T-Mobile komt voor de vierde keer op rij als beste uit de test van het Duitse onderzoeksbureau P3. KPN laat de grootste verbetering zien ten opzichte van de vorige test, Vodafone behoudt haar hoge prestatieniveau. Al met al zijn mobiele netwerken nergens op de wereld zo goed en snel als in Nederland!

netherlands-total-score-graphic-2019.pngWat is de belangrijkste conclusie?

logop3connectnl.jpgWij boffen. Nederland heeft de beste resultaten van de 80 landen waarvan de netwerken getest zijn. En nu zou je kunnen denken dat de scores misschien wel goed zijn omdat de rest ontzettend slecht is. Maar dat is gelukkig niet het geval. Zo heeft T-Mobile in de meest recente test de hoogste score ooit behaald. En let op, KPN en Vodafone zitten hier vlak achter! T-Mobile haalde 977 van de 1000 te halen punten, KPN 961, Vodafone 959. Alle drie krijgen ze het predicaat 'uitstekend'. Omdat Tele2 overgenomen is door T-Mobile ontbreekt deze partij in het onderzoek. 

Uitstekend, toch verschillen(d)

T-Mobile scoort het hoogst in alle onderzochte categorieën: bellen, internetten en bereikbaarheid. KPN doet het iets beter dan Vodafone bij het bellen, Vodafone doet het net weer iets beter bij het mobiel internetten.
-    KPN scoort vooral sterk bij het bellen in kleinere steden en in de datatests op verbindingswegen
-    Vodafone scoort iets beter dan KPN bij data en doet in het algemeen beter in de grotere steden 

Wij laten in onze Belwijzer zien welke provider gebruik maakt van welk netwerk en wat de maximaal en de gemiddeld haalbare snelheid is per abonnement.

Hoe test je dat?netherlands-routebenchmark2019.png

P3 benadert het testen erg praktisch. Er wordt een vaste route door Nederland gereden, met twee auto’s met Samsung Galaxy S9’s aan boord. Testteams bellen met elkaar, downloaden filmpjes  en benaderen websites. Met name de snelheden worden gemeten, bijvoorbeeld van het tot stand komen van een gesprek of het laden van een YouTube filmpje. Dit wordt gecombineerd met soortgelijke metingen die te voet in 21 steden en al rijdend in de trein tussen 14 steden gedaan zijn. In het testgebied wonen 5.7 miljoen mensen, dit is ruim een derde van de Nederlandse bevolking. 

Crowdsourcing

Nieuw in deze test is het gebruik van data uit een crowdsourcing-app. Van december 2018 tot en met februari 2019 zijn er in totaal 174 miljoen snelheidsmetingen gedaan door 26.000 gebruikers. Zo’n 68 procent van het Nederlandse grondgebied werd op deze manier bestreken. Het grootste deel van de data bestaat uit metingen binnenshuis. En daaruit blijkt dat binnenshuis nog wel wat te verbeteren valt. Alhoewel, T-Mobile haalt 136 van de 150 maximaal haalbare punten, KPN 135 en Vodafone 133. Op school zou je hiermee een dikke voldoende scoren. 

Nog een test: OpenSignal

OpenSignal is een bedrijf dat zich specialiseert in het analyseren van mobiele verbindingen wereldwijd. Op 21 maart werd een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat Tele2 op het gebied beschikbaarheid van haar mobiele netwerk het hoogste scoort. En omdat T-Mobile Tele2 heeft overgenomen kun je stellen dat T-Mobile wederom met de eer gaat strijken. Ook uit dit onderzoek blijkt trouwens dat de Nederlandse netwerken boven gemiddeld presteren. 4G beschikbaarheid is bij alle partijen boven de 90%, de te behalen snelheden zijn erg hoog en alle netwerkoperators krijgen een 'Very Good' vermelding.

Conclusie

Wet-mobile.gif hebben geluk met netwerken die zo goed scoren! Zeker in vergelijking met andere landen. Omdat de uitslagen zo dicht bij elkaar liggen, maakt het voor het grote plaatje niet echt uit bij wie je klant wordt: bij T-Mobile, KPN of Vodafone. Maar let wel, het hoge noorden, het verre oosten en het diepe zuiden van Nederland zijn niet meegenomen in deze test. Dat zou toch interessant kunnen zijn vanwege de invloed van buitenlandse netwerken in het grensgebied en de spreiding van de inwoners. In het onderzoeksgebied woont 1/3 van de Nederlandse bevolking. Dit betekent dat de woonomgeving van 2/3 van de Nederlanders buiten beschouwing is gelaten. Misschien dat dit volgende keer verbeterd kan worden met behulp van crowdsourcing. Of het uitbreiden van het onderzoeksgebied door de wegen/treinlijnen naar Roodeschool, Enschede, Roermond, Heerlen, Middelburg, Kollum, Zierikzee, Bourtange en Winterswijk wel te gebruiken.

Geactualiseerd: donderdag 4 april 2019

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.