Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Mobiel internet ook op 900 Mhz

door Jeanet Woldring

De Europese regels voor het gebruik van de 900 Mhz-frequentieband worden aangepast om deze band ook te kunnen gebruiken voor mobiel internet. Dat heeft de Europese Commissie maandag in Brussel bekendgemaakt.

De 900 Mhz-frequentie wordt momenteel gebruikt voor gsm-diensten. Door deze ook open te stellen voor zaken als mobiel internet kunnen deze diensten goedkoper worden aangeboden, met minder antennes en een beter bereik. De bestaande gsm-diensten worden daarbij niet verstoord. Verwacht wordt dat de vernieuwde richtlijn in oktober in werking treedt.

Vorig jaar november heeft de Europese Commissie voorgesteld de frequenties die voor mobiele telefoons waren toegewezen, te delen met meer geavanceerde technologieën zoals UMTS. Dit voorstel werd in mei goedgekeurd. Nu dat voorstel door de telecomministers is bekrachtigd, kan de hervormde richtlijn in werking treden. 

Dankzij de nieuwe voorschriften wordt het volgens de EU bovendien gemakkelijker om de spectrumtoewijzing op de 900 Mhz-frequentieband aan te passen met het oog op nog nieuwere, zeer snelle breedbandtechnologieën van de vierde generatie (4 G).

Consumenten kunnen hun huidig mobieltje zonder problemen verder gebruiken, maar kunnen ook nieuwe technologieën toepassen om toegang te krijgen tot snelle breedbanddiensten. Volgens Brussel zal de telecomsector tot 1,6 miljard euro kunnen besparen voor de terbeschikkingstelling van één enig Europawijd netwerk.

Momenteel heeft circa 15 procent van de Europeanen toegang tot internet via zijn mobiele telefoon, schrijft Erwin Boogert op Emerce. Volgens hem realiseren grote telecomaanbieders als T-Mobile en Vodafone vooralsnog rond de 10 procent van hun omzet met de verkoop van mobiele databundels.
 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie