Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Mobiel internet langzamer dan beloofd

door Jeanet Woldring

Providers maken de beloofde snelheid bij mobiel internet op een gsm vaak niet waar. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in de laatste Digitaalgids. Een gebruiksvriendelijk toestel en een snelle verbinding zijn bepalend voor het succes van mobiel internet. Een T-Mobile abonnement met een iPhone vormt verreweg de snelste combinatie.

Onderzoekers hebben met vijf dezelfde telefoons de snelheid van de netwerken van Debitel, Telfort, T-Mobile en Vodafone gemeten. Mobiel internet van KPN en Hi werd niet onderzocht omdat de bond dat niet snel genoeg vindt. Ze richtten zich op abonnementen van 384 kbit/s en hoger, dat wil zeggen mobiel internet via UMTS en HSDPA. 
 
Grote verschillen in snelheid
Het onderzoek maakt duidelijk dat er grote verschillen zijn in de aangegeven snelheden en dat wat providers daadwerkelijk bieden. Merkwaardig genoeg laten de twee aanbieders die op het KPN netwerk zitten -en even duur zijn- verschillende prestaties zien. 

Zo belooft Debitel  een maximumsnelheid van 3600 kbit/s maar haalt gemiddeld slechts 543 kbit/s. Telfort daarentegen haalt gemiddeld 683 kbit/s, terwijl de provider 'maar' 768 kbit/s toezegt als maximum. Er werden bij Telfort soms zelfs hogere snelheden geregistreerd dan het opgegeven maximum. Dit zal de provider als muziek in de oren klinken na alle kritiek op Telfort Internet en vast bellen! 

Vodafone haalt gemiddeld slechts 15% van de beloofde maximumsnelheid van 3600 kbit/s. Het iPhone abonnement van T-Mobile is de snelste met een gemiddelde snelheid van maar liefst 1786 kbit/s. Het T-Mobile web'n'walk Plus-abonnement  kwam als goede tweede uit de test.

Weinig regionale verschillen
Uit de steekproef blijkt dat er weinig regionale verschillen in snelheid zitten. In het noorden en zuiden is de gemeten snelheid iets lager. Op sommige locaties worden ook snelheden geregistreerd die hoger zijn dan het opgegeven maximum.

Prijsverschillen?
De iPhone is alleen bij T-Mobile te koop. Het goedkoopste abonnement kost 30 euro per maand voor twee jaar. Daarmee heeft u onbeperkt internet. Voor de andere  mobiel internet abonnementen heb je een telefoonabonnement nodig. Er zijn prepaid en postpaidtarieven. De maandprijzen ontlopen elkaar niet veel. Bij de meeste betaalt u rond de tien euro per maand. Het T-Mobile web'n'walk Plus-abonnement is de helft duurder. De totale kosten zijn sterk afhankelijk van het toestel, belabonnement en de voorwaarden. 

Volgens de onderzoekers bent u bij T-Mobile het beste uit. Een web'n''walk abonnement  is verkrijgbaar in combinatie met Flex 20, Relax 150 of MyFaves 20 en hoger.

Belwijzer ook voor mobiel internet
Wilt u weten met welk mobiel internetabonnement u het beste uit bent? Raadpleeg dan de Belwijzer. Vul in hoeveel u maandelijks mobiel internet en de Belwijzer geeft u het beste (lees: voordeligste) advies. Ook KPN, Hi, Ben en Rabo Mobiel worden hierin meegenomen.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie