Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Mobiel bellen over de grens eindelijk goedkoper?

Leestijd: 2 minuten

Mobiel bellen over de grens is straks net zo duur als in eigen land. Dat is althans de bedoeling wat blijkt uit een vandaag gepubliceerd persbericht van de Europese Commissie.  

Degenen die ergens in Europa hun mobieltje gebruiken, komen vaak voor onaangename verrassingen te staan. De telefoonkosten zijn vele malen hoger dan in eigen land. Dat komt doordat de telefoonmaatschappij die het gesprek afhandelt te hoge prijzen doorrekent aan de maatschappij van de beller.  

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de internationale tarieven nog altijd zeer hoog zijn. Op de bijgewerkte website van de Commissie is te zien dat de roamingkosten voor een gesprek van vier minuten nog steeds variëren van €0,20 voor een Finse consument die vanuit Estland belt tot €13,05 voor de Maltese consument die vanuit Letland belt. In sommige gevallen zijn de roamingkosten in de afgelopen zes maanden zelfs gestegen.

De ambtenaren in Brussel werken daarom aan een nieuw wetsvoorstel waarin de prijzen aan banden worden gelegd. De telefoon opnemen wordt altijd gratis, waar de ontvanger zich ook in Europa bevindt. Momenteel moet de ontvanger vaak betalen als hij zich buiten zijn eigen land bevindt.

Voor bellers geldt binnenkort wellicht het 'thuisprincipe'. Iemand die mobiel belt vanuit een ander EU-land, gaat dan evenveel betalen als in eigen land: voor lokale gesprekken betaalt hij het lokale tarief, ongeacht waar in de EU hij zich bevindt (b.v. om een taxi te bellen op vakantie in Madrid), terwijl hij voor gesprekken naar EU-bestemmingen (b.v. om naar de familie thuis te bellen) een gewoon internationaal tarief betaalt, ongeacht waar hij zich bevindt.

De ambtenaren bestuderen nog of dit allemaal mogelijk is. Daarom gaan ze in april de bedrijven en andere belanghebbenden raadplegen. In juni zal de Commissie met een definitief voorstel komen. (wordt vervolgd...)

Geactualiseerd: dinsdag 28 maart 2006
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie