Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Mobiel bellen in Nederland goedkoop of duur?

Is mobiel bellen in Nederland nu goedkoop of duur? De Europese Commissie liet vorige week in het jaarlijkse verslag weten dat Nederland een van de duurste landen is op het gebied van mobiel bellen. Toezichthouder Opta beweert in de Marktmonitor 2009 dat de gemiddelde beller in vergelijking tot andere landen in Nederland de laagste kosten heeft. Wie heeft gelijk?

Appels met peren vergelijken
Volgens Opta kloppen de rekenmethodes van de EC niet. Die mening is Bellen.com eveneens toegedaan. Chris Fonteijn legde dinsdag in een vraaggesprek met radio 1 uit dat het rapport van Europees Commissaris Kroes de subsidiëring van mobiele toestellen niet meeneemt. Bovendien is er niet naar de Sim only tarieven gekeken.

'In Nederland kost een minuut mobiel bellen 20 cent. In Malta is dat 24 cent en in Luxemburg 21 cent. Het goedkoopste EU-land is Letland, waar de kosten 4 cent per minuut bedragen', beweert Neelie Kroes. In ons land kan men echter al voor 3 cent bellen, zoals bijvoorbeeld bij Tringg, Ben en Telfort.  Zie daarvoor de TOP 5 Sim only.

Mobiel bellen in Nederland goedkoop
Volgens onze toezichthouder heeft de gemiddelde beller in vergelijking tot andere landen in Nederland juist de laagste kosten. Naast deze positie behaalt Nederland voor bellers die veel of juist weinig bellen respectievelijk de vijfde en tweede plaats. 

Verder blijkt dat de groei van het aantal mobiele aansluitingen in Nederland doorzet. In 2009 heeft ten minste 28% van de Nederlanders een tweede mobieltje ten opzichte van 21% in 2008. Dit komt mede door de relatief lage abonnementskosten. 

Klik voor groter formaat

De groei van het aantal aansluitingen slaat vooral neer bij T-Mobile dat haar marktaandeel licht ziet groeien, ten koste van KPN. Gelet op het gebruik stijgt in het algemeen vooral het aandeel datadiensten.

Aantal aansluitingen blijft groeien
In het tweede kwartaal van 2009 is het aantal mobiele aansluitingen ten opzichte van 2008 met 1,3 miljoen gegroeid naar 21,2 miljoen aansluitingen. De toename is vooral het gevolg van de groei van abonnementen. De verhouding tussen postpaid- en prepaid-aansluitingen is in 2009 bijna gelijk, met 50,6% prepaid-aansluitingen. Wanneer deze trend doorzet, zullen er volgend jaar meer mensen een abonnement hebben dan prepaid.

Gepubliceerd: woensdag 2 juni 2010
Geactualiseerd: vrijdag 5 juni 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie