Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Minder prepaid, meer sim only

door Els Werkman 2 reacties Leestijd: 5 minuten

Het begon in het voorjaar van 2019 met Ortel, al snel gevolgd door HEMA, Toggle, Tele2 en Dekamobiel. Zij stopten met de verkoop van startpakketten voor prepaid: meestal een teken aan de wand. Waren er een paar jaar geleden nog zo’n 25 prepaid aanbieders, nu zijn er 12 over. Ze vallen als bladeren van de boom...

verschraling-telecomlandschap.png

Iedereen aan de prepaid

Prepaid was gedurende lange tijd populair onder mensen die niet gebonden wilden zijn aan een (duur) contract. En onder mensen die de mobiele telefoon zo weinig gebruiken dat een abonnement niet uit kan. In 1994 kwamen de eerste GSM-abonnementen op de markt, prepaid volgde vrij snel. Voordeel van prepaid was/is dat je het verbruik goed kunt controleren en het binnen de perken kunt houden. Dit was toen zeker van belang omdat mobiel bellen erg duur was. En prepaid zorgde ervoor dat een mobiele aansluiting voor iedereen bereikbaar was.

Vanaf 2010 zagen we op Bellen.com steeds meer supermarkten die onder hun eigen naam prepaidpakketten gingen verkopen. Waarschijnlijk omdat ze van dichtbij konden zien hoeveel beltegoed er in die markt omging. Inmiddels is de telecommarkt weer enorm veranderd. Veel prepaid klanten zijn overgestapt naar een goedkoop sim only abonnement. Ook daar is het aantal aanbieders kleiner geworden, maar er is meer keuze.

Er zijn nu nog drie soorten prepaid aanbieders

1. Partijen die hebben aangekondigd te gaan stoppen
2. Partijen die geen startpakketten meer verkopen maar waarbij je nog wel kunt opwaarderen. Hier rekenen we ook partijen als Jumbo Mobiel bij (daar schijnen nog startpakketten beschikbaar te zijn in fysieke winkels maar niemand kan vertellen in welke winkels dit het geval is)
3. Partijen die startpakketten en tegoed verkopen.

Deze laatste groep valt uiteen in twee delen.
- De grote telecompartijen, zoals KPN, T-Mobile en Vodafone, bieden prepaid aan als aanvulling op hun productcatalogus. De focus ligt op abonnementen.
- De specialisten, zoals Lycamobile. Concurrent Lebara verkoopt sinds een aantal jaren ook abonnementen. Dat is Lycamobile ook van plan geweest maar heeft er voorlopig voor gekozen alleen prepaid aan te bieden.

Andere partijen zijn bijvoorbeeld ALDI Talk, *bliep, AH Mobiel, Jumbo en Kruidvat. ALDI Talk is recent begonnen met de verkoop van mobiele telefoons, los of in combinatie met een prepaidsimkaartje en lijkt daardoor nog wel even actief te blijven. De meeste ‘winkel’ providers lijden een stil bestaan in de marge van de markt. De sites doen verouderd aan en ook in de winkels zelf is niet veel informatie te vinden. Zolang het werkt, werkt het. Alhoewel, AH Mobiel heeft recent haar website aangepast waardoor veel klanten problemen hebben met opwaarderen. Bij prepaid zijn er behoorlijk wat voorwaarden gekoppeld aan de houdbaarheid. Op deze pagina hebben we ze op een rijtje gezet.

Daar gaan ze...

Deze partijen zijn of waren actief op de prepaid markt de afgelopen jaren: AH Mobiel, ALDI TALK, AY YILDIZ, Ben, bliep, Carey, Chippie, debitel, DekaMobiel, Delight Mobile, Dirk Mobiel, GT Mobile, Hema, Hi, hollandsnieuwe, IDT Mobile, Jumbo Mobiel, KPN, Kruidvat Mobiel, Lebara Mobile, LowCall, Lycamobile, Mobile Vikings, Orange, Ortel mobile, PostNL Mobiel, qick, Rabo Mobiel, Simpel, Simyo, T-Mobile, Tele2, Telesur, Telfort, toggle mobile, Tok Toe Mie, Vectone Mobile en Vodafone.

Dekamobiel is de meest recente stopper. Als je (nog) klant bent dan kun je maximaal € 55 voordeel behalen door over te stappen naar een sim only abonnement bij Lebara. Je kunt dan voor € 10 in de maand onbeperkt bellen en sms'en en je krijgt elke maand 5GB. Update, *bliep gaat niet stoppen maar wijzigt per 1 februari 2020 van netwerk (en van simkaart). Ben je al klant? Dan moet je een nieuwe simkaart aanvragen. Dat is gratis en je krijgt ook tegoed cadeau. Update 04-02-2020 Dekamobiel familielid Dirkmobiel blijkt ook te stoppen per 31 december 2020. Het is vanaf 31-12-2019 niet meer mogelijk opwaardeertegoed aan te schaffen. Doe je niets dan verloopt het tegoed en het nummer eind dit jaar (Dirk heeft geen overstap aanbieding).toktoemie.jpg

En hoe zit het met Sim only?

Het aantal Sim only aanbieders is ook gedaald. Het aantal Sim only klanten is echter enorm gegroeid. Enerzijds omdat mensen hun telefoon langer gebruiken en toch een ander abonnement willen. Anderzijds omdat de pakketten goedkoper geworden zijn. Een aanzienlijk aantal prepaidgebruikers heeft de overstap al gemaakt. Als je elke maand een aantal minuten belt, ben je namelijk al snel goedkoper uit met een contract. Want bij prepaid moet je of opwaarderen en/of regelmatig de aansluiting gebruiken. Bij de meeste prepaidaanbieders is het laagste opwaardeerbedrag € 10. Als je dan elk halfjaar moet opwaarderen, ben je in ieder geval € 20 per jaar kwijt. En dan heb je nog niemand gebeld. Voor € 2,50 per maand heb je al een abonnement voor 24 maanden bij Simpel met 50 minuten, 500 sms'jes en 250 MB, je betaalt € 3,50 per maand bij een jaarcontract. Je hoeft dit tegoed niet te gebruiken, het contract loopt door zolang je betaalt.

Je kunt in de Belwijzer jouw verbruik invullen, dan vervang je het standaard verbruik. Als je de aansluiting vooral gebruikt om bereikbaar te zijn dan vul je bijvoorbeeld 0 minuten en 0 MB in.

Geactualiseerd: dinsdag 4 februari 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Reacties (2)

Geplaatst door: Raymond ()

Goede Morgen,
Gebruik maak ik uitsluitend van Whatsapp,bellen doe ik niet met de smartphone.Wat is voor mij de goedkoopste oplossing?Graag zie ik uit naar uw antwoord.
Met vriendelijke groeten,
Ray.

Geplaatst door: Edgar de Vuijst ()

Zeer geachte een vraagje
Wat bereft roaming bv bij de Bundel van Simpel ik woon zelf op Bonaire maar ga geregeld weg ik hoor met denk
Edgar P de Vuijst
Kralendijk
Bonaire
Caribisch Nederland !!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie