Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Miljoenenboetes voor telecombedrijven vanwege onduidelijke websites

door Margot Meendering Leestijd: 3 minuten

De Autoriteit Consument & Markt heeft in totaal voor 13,2 miljoen euro aan boetes opgelegd aan KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone. Zij kregen de boetes omdat hun websites onduidelijke informatie bevatten over de kosten van abonnementen.

verwarring-mobiele-providers-boete.png

Onvolledige informatie

De telecombedrijven die beboet zijn verkopen telefoonabonnementen via hun website. Ze zijn verplicht om daar volledige informatie te tonen, zodat consumenten goed kunnen vergelijken en kiezen wat voor hen het beste abonnement is. KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone voldeden niet aan deze verplichting. 

Omzetafhankelijke boetes

Sinds 1 juli 2016 kan de ACM boetes opleggen van maximaal € 900.000 of 1% van de omzet van de overtreder. De ACM heeft voor het eerst deze omzetgerelateerde boetes opgelegd aan de vier telecomproviders. Ze vallen daardoor fors hoger uit dan eerdere boetes die de toezichthouder voor soortgelijke overtredingen heeft opgelegd.

Boetes per provider

De ACM heeft de 4 providers de volgende boetes opgelegd:

kpn.gif €3.473.500
tele2.gif €2.715.000
t-mobile.gif €3.907.000
vodafone.gif €3.120.500

KPN
KPN is beboet omdat de provider niet duidelijk was over de eenmalige kosten. Verder vermeldde de provider niet dat er een maximum van 3000 belminuten per maand gold bij de onbeperkte data- en smsbundel. Ook heeft KPN niet nader kenbaar gemaakt wat de Fair Use Policy bij Simyo inhoudt.

Tele2
Uit de bevindingen van de ACM blijkt dat Tele2 misleidende informatie verstrekte over haar onbeperkte databundels. De provider vermeldde niet duidelijk dat de databundel buiten Nederland toch beperkt was. Consumenten verwachtten hierdoor dat de databundel binnen de hele EU onbeperkt te gebruiken was. Ook zouden eenmalige kosten, zoals aansluitkosten, niet duidelijk vermeld worden.

T-Mobile
De ACM stelt dat T-Mobile niet duidelijk is geweest over de eenmalige kosten die moeten worden betaald door de consument. Verder was de provider misleidend over haar aanbod van onbeperkte databundels. Het was onduidelijk dat deze bundel buiten Nederland niet onbeperkt is. 

Vodafone
Vodafone is beboet vanwege onduidelijkheid over een aanbieding die alleen geldig bleek te zijn voor consumenten die al internetklant waren bij Ziggo. Voor consumenten die nog geen Ziggo klant waren bleek de maandprijs voor hetzelfde abonnement ineens € 5 hoger te zijn. Daarnaast was de provider ook niet duidelijk over de eenmalige kosten die in rekening werden gebracht. 

Publicatie tegenhouden

Het besluit van de ACM om de boetes op te leggen dateert al van 13 september 2019. De telecomproviders wilden via de rechter de publicatie ervan verbieden, zo blijkt uit een Tweet van de ACM. Omdat de verzoeken door de rechter zijn afgewezen, kon het besluit alsnog worden gepubliceerd. Alle aanbieders hebben bezwaar gemaakt tegen de boetes bij de toezichthouder.

Geactualiseerd: dinsdag 31 december 2019

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.