Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Mijn verlanglijstje voor internetbaas Neelie Kroes

door Jeanet Woldring 5 reacties

Steve Ballmer van Microsoft bibbert voor haar en ze geeft Apples Steve Jobs jeuk. Een gevreesde maar gewaardeerde topvrouw, Neelie Kroes, is de baas van internet geworden in Europa. Helpt zíj ons van de files af?

Wat een mooi cadeau toch in deze decembermaand. Neelie Kroes wordt de eurocommissaris voor Digitale Agenda (ICT en Telecom). Dat belooft vijf jaar vuurwerk aan het digitale front. Althans, als ze zo voortvarend te werk gaat op deze post als ze deed op Concurrentie.

Afgelopen tien jaar is vooral veel politiek en bestuurlijk gekletst over wat bedrijven wel en niet mogen en moeten op en met internet. Concreet is er nog veel te weinig gebeurd. We staan nog steeds in de file en het platteland stroomt leeg richting de Randstad. Dat is vreemd natuurlijk. Het omgekeerde zou vooruitgang zijn. De digitale snelweg kan daar een belangrijke, faciliterende rol in spelen.

Wat het exact is dat we van de baas van het internet mogen verwachten is nog niet bekend. Critici omschrijven Digitale Agenda als een lichte post. Kroes zelf noemt het de post voor de toekomst. Daar kan ik me beter in vinden. Eerst keek ze namelijk wat bedrijven niet mochten, nu gaat ze vertellen wat we wel moeten doen en hoe.

Om Kroes’ digitale agenda alvast wat vulling te geven volgt hier - we blijven in decembersferen - mijn verlanglijstje voor december 2014:

1. Betaalbaar mobiel breedband in alle 27 lidstaten. Dit is nu een van de meest onvriendelijke producten voor Europese consumenten. Sommige operators durven met droge ogen meer dan 10 euro te vragen voor een megabyte dataverkeer. Een paar euro extra voor buitenlands flat fee is meer dan genoeg.

2. Netneutraliteit handhaven. Voorkom praktijken waarbij het consumenten, bijvoorbeeld, onmogelijk wordt gemaakt om Skype en Google Voice via mobiel internet te gebruiken. Dat zal inderdaad een knauw geven in de internationale omzet uit spraakverkeer bij telecombedrijven.

3. ‘Illegaal downloaden’ uitbannen door betalen en rechtenafdracht te vereenvoudigen. Sites als The Pirate Bay bewijzen dat er meer dan genoeg vraag is naar goede muziek, series en films. Maar als consumenten het niet krijgen via hun vertrouwde distributeurs, zoals de tv-zenders, dan plukken ze het zelf wel gratis van internet. iTunes bewijst dat niemand in principe vies is van betalen.

4. Helderheid in digitaal winkelen en betalen. In Nederland kennen we iDeal, maar er bestaat geen pan-Europees bancair systeem dat op vergelijkbare wijze werkt. Dat is een forse drempel voor Europese e-commerce. Mogen KPN-achtigen dan eindelijk rekeningen voor derden gaan innen? Europees webwinkelen is sowieso al een uitdaging. Ooit al eens lokaal digitaal wezen shoppen in Oostenrijk of Frankrijk? De meesten van ons winkelen nog steeds het liefst in digitaal Amerika.

5. Digitale veiligheid, échte internetpolitie. In Nederland is het nog steeds schier onmogelijk om aangifte te doen als je op Marktplaats bent opgelicht. De politie weet vaak niet hoe hiermee om te gaan. De echte schade wordt overigens aangericht door exotische overheden en hackers die digitaal spioneren en pikken. Blijft het licht in Europa branden of kapen boeven onze digitale infrastructuur met een klik op de muisknop?

Vijf jaar lijkt me een redelijk tijd om deze verlangens te verwezenlijken.

Wat zijn úw wensen van Sinterkroes?

Erwin Boogert, 8 december 2009 Erwin Boogert is journalist bij verscheidene technologiepublicaties en schrijft deze column op persoonlijke titel.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (5)

Geplaatst door: plattelander ()

Als onze Neelie toch zoveel moet veranderen op dit terrein wil ik graag op het platteland en in de kleinere steden en dorpen graag de zelfde keuze van providers en snelheden zo als in de grotere steden

Geplaatst door: raoul ()

Een verplichting voor telecomaanbieders met een internationaal netwerk tot het aanbieden van euregionale/internationale abonnementen/beltegoeden. Zodoende hoeven we onze telefoon niet meer te checken als we een broodje over de grens zijn gaan halen.

Geplaatst door: Martin ()

Mobiel bellen sms en mobiel internet kan veel goedkoper. Graag zie ik onbeperkt internetten tegen een lager vast tarief, geen hoge prizen per mb buiten de bundel. het liefst natuurlijk in heel europa.gesprekken afrekenen per seconde en geen ondoorzichtige abonnementen.
Internet via de kabel zonder verplichting van afname analoog radio en tv standaard abonnement ( Dit gebeurt bij UPC ).
Kabel netwerk opengooien zodat je overal terechtkan nu zit je vast aan de kabelbedrijf in eigen regio!
Intenet via de telefoonlijn betalen naar de snelheid wat de telefoonlijn aankan. Nu betaal je bv voor een 20mb en je haalt bv max 6mb maar je betaalt wel voor 20 mb. dit is weer afhankelijk van de regio, dit kan toch anno 2010 niet meer!
Duidelijke vergelijkingsites. Geen abonnementen verkopen langer dan 1 jaar!
Er is nog heel wat te doen, Dus Neelie doe er wat aan, ik wens u veel succes en hoop dat we als consument worden verrast!

Geplaatst door: Cor berlijn ()

:DMogelijk een idee voor mevrouw Kroes om in Europa 1 tarief voor GSM en Internet af te spreken.
Belachelijk dat er nog grenzen zijn voor GSM en Internet v erkeer.

Geplaatst door: Bart ()

Beste mijnheer Boogert,

Ik heb geen hele lijst voor mevrouw Sinterkroes. Maar misschien dat zij zich zou kunnen verdiepen in de onnozele plannen van Europa omtrent de wetgeving over het gebruik van cookies? Zie ook : http://www.radiovisie.eu/int/nieuws.rvsp?art=00081550

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie