Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Meeste mobiele bellers hebben prepay

Leestijd: 2 minuten

Het aantal mobiele aansluitingen in Nederland nam vorig jaar opnieuw toe en het aandeel prepaid-aansluitingen is nog steeds meer dan de helft. Dat blijkt uit het jaarverslag 2005 van toezichthouder OPTA. 

Meer prepaid dan postpaid
Meer dan de helft van de mobiele bellers heeft een prepay-abonnement. Vergeleken met andere Europese landen is dat een relatief hoog aantal; alleen Engeland overtreft ons met het aantal prepay-gebruikers. Bij de Franse mobiele bellers is het precies andersom: hier heeft een ruime meerderheid een zogeheten postpay-abonnement.

16 miljoen mobiele aansluitingen
Het aantal mobiele aansluitingen is in 2005 verder gestegen, tot circa 16 miljoen. Vergeleken met 2001 hebben T-Mobile, Telfort en Orange marktaandeel veroverd ten koste van KPN en Vodafone, al is met deze vergelijking  enige voorzichtigheid geboden omdat niet alle aanbieders dezelfde definitie voor hun klantgegevens hanteren. Na de overname van Telfort steeg het marktaandeel van KPN tot ongeveer 50 procent.

Meer mobiele dienstenaanbieders
Door de overname van Telfort is KPN wel uitgegroeid tot de grootste aanbieder van toegang voor mobiele partijen met weinig of zonder eigen infrastructuur. Inmiddels zijn enkele tientallen mobiele dienstenaanbieders actief. Als bekende aanbieders noemt OPTA: AH Mobiel (op het netwerk van KPN*), Debitel (op de netwerken van KPN* en Vodafone), EasyMobile (KPN*), Hema (KPN), Scarlet (Orange), Tele2 (KPN), UPC (Orange) en Versatel (KPN). OPTA ziet geen reden om deze markt te reguleren.

Dat er veel concurrentie is tussen de aanbieders, blijkt wel uit de prijzenoorlog die de nieuwe én oude aanbieders ontketend hebben het afgelopen jaar! In de Tariefvergelijking op Bellen.com vindt u een overzicht van zowel prepaid- als postpaid-abonnementen, ook van de niet-door-OPTA genoemde aanbieders zoals Simyo, Lowcall, Lebara, Yiggers, Trendcall etc. Net als bij 'marktaandeel' is ook hier enige voorzichtigheid geboden qua terminologie, omdat niet alle aanbieders dezelfde definitie voor prepaid hanteren. Voor de meeste aanbiedingen kunt u zich online aanmelden via Bellen.com.

* update 17-5-2006: Opta noemt netwerk KPN, maar bedoeld wordt netwerk Telfort

Zie ook: Belwijzer Mobiel voor een compleet overzicht van zowel belkosten als toestelprijzen

Geactualiseerd: donderdag 4 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie