Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer rechten voor beller 0900-nummers

door Jeanet Woldring 2 reacties

Consumenten met klachten over 0900-nummers staan sinds 1 juli sterker in hun recht. Dat maakte staatssecretaris Heemskerk onlangs bekend.

Aansluiting Geschillencommissie verplicht
Nieuwe wetgeving verplicht de meeste exploitanten van informatienummers (090X-nummers) om zich bij een erkende geschillencommissie aan te sluiten. Hierdoor kan een consument eenvoudiger en goedkoper zijn recht halen. Voorheen kon men alleen stappen ondernemen tegen de telefonieaanbieder die de gesprekskosten in rekening brengt. 
 
Bovendien krijgt de consument  het recht om de betaling van het betwiste deel van een telefoonrekening op te schorten, zolang het geschil niet is opgelost.

Irritatie
De wetgeving is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om de grote irritatie van consumenten over 0900-nummers terug te dringen. Zo ontstaan vaak lange wachttijden, zijn de kosten niet altijd duidelijk en worden 0900-nummers misbruikt. 

Maximumbedrag
Andere maatregelen om dit aan te pakken, zoals een maximumbedrag per gesprek voor 0900-nummers met een tarief boven de 15 cent per minuut en ruimere bevoegdheden voor OPTA, traden al eerder in werking.

Klacht indienen over een 0900-, 0906-, 0909- of 18-nummer
Als een nummerexploitant niet bij de geschillencommissie blijkt te zijn aangesloten, kunt u dit melden bij ConsuWijzer. Ook met klachten over 0900-nummers (bijvoorbeeld over het ontbreken van de tariefmelding of onverwacht langer dan tien minuten in de wacht staan)  kunt u daar terecht. Op basis van dit soort signalen kan OPTA indien nodig optreden. Zo sloot OPTA onlangs nog een 0900-nummer af wegens misbruik van het nummer.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: Jelle ()

Een beetje overdreven, die 35 euro of 20 euro van je.

Stel als je een half uur belt, dan ben je 3 euro kwijt. Een uur is 9 euro.
Een agent kost voor Canal Digitaal zo`n 35 euro per uur, ze krijgen 9 euro.

Ik zie het probleem niet echt. Om de 35 euro te halen zou je 4 uur moeten bellen.

Geplaatst door: Roland ()

Het 0900 nummer van Canal Digitaal (satelliet provider van digitale televisie) kostte voorheen 20 eurocent per minuut. Omdat er een maximum bedrag geld voor boven de 15 eurocent per minuut, heeft Canal Digitaal haar eigen 0900 nummer verlaagd naar 15 eurocent per minuut.
Het maximumbedrag per telefoontje, is te bepalen door de uitbater van het 0900-nummer. Zo kan het € 35 euro zijn maar ook 20 euro. Het is maar net wat de uitbater wil. Canal Digitaal omzeild hierdoor het maximum bedrag doordat zij hun 0900 nummer met 5 eurocent verlaagd hebben. Zo kan de beller alsnog op hoge kosten worden gejaagd.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie