Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer rechten voor beller 0900-nummers

door Jeanet Woldring

Consumenten met klachten over 0900-nummers staan sinds 1 juli sterker in hun recht. Dat maakte staatssecretaris Heemskerk onlangs bekend.

Aansluiting Geschillencommissie verplicht
Nieuwe wetgeving verplicht de meeste exploitanten van informatienummers (090X-nummers) om zich bij een erkende geschillencommissie aan te sluiten. Hierdoor kan een consument eenvoudiger en goedkoper zijn recht halen. Voorheen kon men alleen stappen ondernemen tegen de telefonieaanbieder die de gesprekskosten in rekening brengt. 
 
Bovendien krijgt de consument  het recht om de betaling van het betwiste deel van een telefoonrekening op te schorten, zolang het geschil niet is opgelost.

Irritatie
De wetgeving is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om de grote irritatie van consumenten over 0900-nummers terug te dringen. Zo ontstaan vaak lange wachttijden, zijn de kosten niet altijd duidelijk en worden 0900-nummers misbruikt. 

Maximumbedrag
Andere maatregelen om dit aan te pakken, zoals een maximumbedrag per gesprek voor 0900-nummers met een tarief boven de 15 cent per minuut en ruimere bevoegdheden voor OPTA, traden al eerder in werking.

Klacht indienen over een 0900-, 0906-, 0909- of 18-nummer
Als een nummerexploitant niet bij de geschillencommissie blijkt te zijn aangesloten, kunt u dit melden bij ConsuWijzer. Ook met klachten over 0900-nummers (bijvoorbeeld over het ontbreken van de tariefmelding of onverwacht langer dan tien minuten in de wacht staan)  kunt u daar terecht. Op basis van dit soort signalen kan OPTA indien nodig optreden. Zo sloot OPTA onlangs nog een 0900-nummer af wegens misbruik van het nummer.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie