Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer mobiele, minder vaste belklanten voor KPN

KPN heeft in het eerste kwartaal minder winst geboekt. De omzet uit vaste telefoonlijnen daalde terwijl het aantal mobiele bellers toenam. Dit maakte het telecombedrijf dinsdag bekend.

Mobiel: prepaid en postpaid
Het aantal consumenten dat gebruik maakt van de oudste Nederlandse aanbieder van mobiele telefonie bleef ten opzichte van vorig jaar stabiel op 5,9 miljoen. Niet-actieve klanten zijn daar niet bij gerekend. In Nederland sloot KPN in het eerste kwartaal 102.000 nieuwe mobiele bellers aan. De groei kwam voor rekening van de zakelijke bellers.

Ruim de helft (55%) van het aantal klanten maakt gebruik van prepaid, terwijl 45 procent van de bellers zogeheten postpaidklanten zijn. Vorig jaar waren van elke 100 mobiele belklanten nog 59 prepaid en 41 postpaid.

Simyo en AY Yildiz
KPN’s no-nonsense merk Simyo blijft gestaag groeien in de prepaidmarkt omdat het zich duidelijk onderscheidt als een eenvoudige, webgebaseerde oplossing. Naar eigen zeggen verbetert Ay Yildiz 'zijn distributiekracht en scherpt zijn positionering aan als een merk voor Turkssprekende klanten.'

Geen dure cadeaus meer
Het aantal belminuten steeg met 11%, terwijl de gemiddelde opbrengst per klant omhoog ging met 4,5% naar 23 euro. Het bedrijf heeft bijna een derde minder uitgegeven om nieuwe mobiele klanten te werven. Ongetwijfeld veroorzaakt door minder dure cadeaus en mobieltjes weg te geven. Kostte een nieuwe klant in het eerste kwartaal 129 euro,  in hetzelfde kwartaal van vorig jaar gaf KPN daar nog ruim 300 euro aan uit. 

E-Plus en Base blijven het goed doen
Het telecombedrijf is blij met de aanhoudende winstgevende groei bij 'Mobile International' met een sterke toename van de marge in Duitsland met E-Plus en een vergroting van het marktaandeel in België met Base.

Afschrijving overname Telfort
KPN schreef 76 miljoen euro af op het netwerk van het overgenomen Telfort en de daarbij behorende licenties. Volgens het telecombedrijf was dit een van de belangrijkste redenen voor de daling van het bedrijfsresultaat.

Daling vaste net ondanks vereenvoudiging tariefstructuur
Hoewel KPN in de eerste kwartaal de abonnementstructuur voor vaste telefonie vereenvoudigd heeft, is het abonneebestand met 140.000 gekrompen tegen 130.000 in het voorgaande kwartaal. Het telecombedrijf kampt al lang met een afname van het aantal vaste lijnen sinds de kabelbedrijven telefonie aanbieden. KPN hoopt met het goedkopere internetbellen zijn klantenbestand op peil te houden. Daarnaast zoekt het bedrijf oplossingen in de combinatie van vast en mobiel bellen.

MobielThuis en Telfort Unlimited: combinatie vast-mobiel
In het eerste kwartaal heeft KPN zijn eerste gecombineerde vast-mobiele oplossing geïntroduceerd: MobielThuis. Hiermee kan de klant voor € 7,50 per maand (naast de maandelijkse kosten voor een mobiel KPN-abonnement) thuis mobiel bellen tegen de tarieven van de vaste lijn.

Het nieuwe abonnement ‘Telfort unlimited’ is gericht op klanten die de voorkeur geven aan eenvoudige flatfees. Hiermee kunnen klanten voor 18 euro per maand onbeperkt bellen naar alle vaste en Telfort-nummers in Nederland.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie