Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Local Break Out voor roaming van de baan

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De Local Break Out (LBO) voor roaming is van de baan. Dit blijkt uit gelekte plannen van de Europese Raad voor netneutraliteit en roaming volgens Telecompaper. De lidstaten van de Europese Unie introduceerde vorig jaar Local Break Out, waarbij je gebruikmaakt van het netwerk van een lokale provider in het buitenland.

Local Break Out

Op 1 juli 2014 werd Local Break Out in het leven geroepen. Het idee hierachter was dat je eenmalig een prepaidtegoed kocht bij een buitenlandse provider. Zodra het tegoed op is kon er weer een nieuw tegoed gekocht worden. Zo betaalde je alleen voor de MB’s die er  verbruikt zouden zijn. Spraak en sms’en zouden via je eigen Nederlandse provider lopen.

Afschaffing

Het document van de organisatie EDRi constateert dat door een verlaging van de meerkosten van roaming het doorzetten van het plan niet langer geschikt is. De Europese lidstaten willen het hele principe van roaming pas in 2018 afschaffen. Eerder werd er nog gesproken over eind 2015, maar dat plan lijkt definitief voorbij.

Het grootste deel van de aanbieders in de EU voldeed na 2012 aan de toen geldende regels, alleen werd er in de praktijk geen gebruik van gemaakt. Voor de situaties waar de diensten al beschikbaar zijn, mogen die van Europa actief blijven. Van de 28 lidstaten had alleen Litouwen informatie aangeleverd. Minister Kamp van Economische Zaken heeft laten weten aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse regering kan leven met de voorstellen over roaming. Die betekenen dat de meerkosten voor roaming pas later verdwijnen, maar de tarieven op korte termijn wel dalen.

Telecombedrijven vrezen voor omzetdaling

Begin dit jaar bleek uit Europees onderzoek dat 15 procent van de Nederlanders zijn telefoon volledig uitschakelt tijdens de vakantie. Zeker 43 procent zet mogelijkheden voor dataverkeer uit, vooral om een hoge rekening te voorkomen. Telecombedrijven vrezen voor een verdere omzetdaling door het afschaffen van de roamingkosten. De afgelopen jaren is deze al gedaald, doordat mensen minder bellen en sms’en. Het dataverkeer groeit wel, maar kan dat niet compenseren.

Geactualiseerd: maandag 22 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.