Local Break Out voor roaming van de baan
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
De Local Break Out (LBO) voor roaming is van de baan. Dit blijkt uit gelekte plannen van de Europese Raad voor netneutraliteit en roaming volgens Telecompaper. De lidstaten van de Europese Unie introduceerde vorig jaar Local Break Out, waarbij je gebruikmaakt van het netwerk van een lokale provider in het buitenland.
Local Break Out
Op 1 juli 2014 werd Local Break Out in het leven geroepen. Het idee hierachter was dat je eenmalig een prepaidtegoed kocht bij een buitenlandse provider. Zodra het tegoed op is kon er weer een nieuw tegoed gekocht worden. Zo betaalde je alleen voor de MB’s die er verbruikt zouden zijn. Spraak en sms’en zouden via je eigen Nederlandse provider lopen.
Afschaffing
Het document van de organisatie EDRi constateert dat door een verlaging van de meerkosten van roaming het doorzetten van het plan niet langer geschikt is. De Europese lidstaten willen het hele principe van roaming pas in 2018 afschaffen. Eerder werd er nog gesproken over eind 2015, maar dat plan lijkt definitief voorbij.
Het grootste deel van de aanbieders in de EU voldeed na 2012 aan de toen geldende regels, alleen werd er in de praktijk geen gebruik van gemaakt. Voor de situaties waar de diensten al beschikbaar zijn, mogen die van Europa actief blijven. Van de 28 lidstaten had alleen Litouwen informatie aangeleverd. Minister Kamp van Economische Zaken heeft laten weten aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse regering kan leven met de voorstellen over roaming. Die betekenen dat de meerkosten voor roaming pas later verdwijnen, maar de tarieven op korte termijn wel dalen.
Telecombedrijven vrezen voor omzetdaling
Begin dit jaar bleek uit Europees onderzoek dat 15 procent van de Nederlanders zijn telefoon volledig uitschakelt tijdens de vakantie. Zeker 43 procent zet mogelijkheden voor dataverkeer uit, vooral om een hoge rekening te voorkomen. Telecombedrijven vrezen voor een verdere omzetdaling door het afschaffen van de roamingkosten. De afgelopen jaren is deze al gedaald, doordat mensen minder bellen en sms’en. Het dataverkeer groeit wel, maar kan dat niet compenseren.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
T-Mobile en Tele2 heten vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Column: Het spel is over voor smartphones, game on!
4 sep Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Dat stelt Erwin Boogert in ...
-
Gezichtsherkenning smartphones makkelijk te omzeilen met papieren selfie
23 jun Bij veel smartphones is de beveiliging niet op orde. Bij 4 van de 10 smartphones kun je de gezichtsh...
-
KPN neemt Youfone over: wat verandert er?
23 jun KPN neemt de Nederlandse tak van provider Youfone over voor 200 miljoen euro. Maar wat verandert er ...
-
Column: Is internet nog wel te betalen voor de armsten?
15 jun Er is een groep die zich moet afvragen of ze hun internetrekening nog kunnen betalen. Kun je het voo...