Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Lang verwacht seniorenmobieltje op de markt

De eerste GSM telefoon speciaal voor ouderen is eindelijk een feit. De Secufone, zoals het toestel genoemd wordt,  is vanaf half oktober op de markt.


Zoals op Bellen.com gemeld,  werd het prototype van het simpele mobieltje al een jaar geleden gepresenteerd op de 50+ Beurs. Er werd toen aangekondigd dat het mobieltje vanaf april 2004 in de winkels zou liggen. Het heeft kennelijk heel wat voeten in aarde gehad, want het toestel zal pas vanaf half oktober a.s. verkrijgbaar zijn. Op de 50+ beurs die van 22 tot en met 26 september plaatsvindt in de Jaarbeurs te Utrecht zal het toestel gepresenteerd worden op de stands van ABN AMRO en Beter Horen.

De mobiele telefoon is afgestemd op de gebruikerseisen en de behoefte aan zorg en veiligheid van senioren. Zo is het toestel ondermeer uitgerust met een noodknop en GPS (satelliet navigatie) waarmee gebruikers een aangesloten hulpdienst kunnen oproepen. Deze hulpdienst ziet door de GPS functionaliteit meteen waar de beller zich bevindt. Het toestel heeft slechts vier bedieningstoetsen. Kiezen van een nummer gaat via een aanraakscherm waarop tien cijfertoetsen zijn afgebeeld. Het telefoonboek bestaat uit opgeslagen foto's van familie, vrienden en kennissen waarbij aanraken voldoende is om een gesprek tot stand te brengen. Het grote scherm heeft grote tekens en naar eigen zeggen een uitstekende geluidskwaliteit, zodat deze  precies aansluit bij de wensen van de doelgroep.

Bij het indrukken van de noodknop met GPS functionaliteit wordt direct een spraakverbinding gelegd met de alarmcentrale. In Nederland wordt deze taak uitgevoerd door Attendo, een callcenter met medische specialisatie, dat 7 dagen per week 24 uur per dag hulp verleent. Indien de gebruiker zelf kan aangeven wat het probleem is, zorgt de hulpdienst voor telefonisch advies en ondersteuning op basis van de vastgelegde medische gegevens. Is dit niet mogelijk dan wordt direct een hulpprogramma gestart. De alarm- en detectiedienst die Secufone-services biedt zal bij gebruik van de noodknop direct de locatie van de oproep bepalen aan de hand van de GPS techniek. Het is mogelijk dat familieleden of kennissen van de Secufone gebruiker, op het moment van alarm, via een SMS bericht geïnformeerd worden.

De Secufone is ontwikkeld door Peter Faessen, oprichter van het gelijknamige bedrijf. "De huidige technologische ontwikkelingen op onder meer het gebied van mobiele telefonie sluiten absoluut niet aan bij de behoeften van deze groep. De schermen, tekens en toetsen van de GSM toestellen zijn te klein, om nog maar niet te spreken van de complexe bediening. Bij de ontwikkeling van de Secufone stond in eerste instantie de gebruiksvriendelijkheid voor ouderen voorop. Al snel zagen we in dat medische zorg en veiligheid de belangrijkste zorg van deze groep is. Ook daar kunnen we met dit toestel en een zorgvuldig opgebouwd netwerk van hulpdiensten in gaan voorzien. Deze veiligheid en medische zorg zijn zeer belangrijk voor ouderen en niet te vergeten hun kinderen en familieleden," aldus Faessen.

De ANBO, voor 50-plussers, heeft de ontwikkeling van de Secufone nauwlettend gevolgd en noemde het toestel eerder ANBOfoon, maar om verwarring te voorkomen zal deze benaming niet langer gehanteerd worden. Een aantal zorginstellingen heeft zich al gemeld om het toestel in te gaan zetten als onderdeel van de hulpverlening.

De Secufone zal via zorgvuldig geselecteerde verkooppunten vanaf half oktober verkrijgbaar zijn, onder meer tegen een prijs vanaf € 59,- per maand. Dit bedrag is inclusief toestel en Secufone-services. De verkooppunten worden geselecteerd op de mogelijkheid om ouderen voldoende ondersteuning te kunnen bieden bij de ingebruikneming van het toestel. Zo zal er voldoende uitleg gegeven moeten worden en bieden de dealers hulp bij het vullen van het telefoonboek met foto's. Tevens bieden de verkooppunten advisering voor de aanmelding bij de medische hulpdiensten. De verkooppunten van de Secufone zijn te vinden op secufone.nl/ en de website van de distributeur Connecting Hands: hands-group.nl 

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie