Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Lage tarieven maakt bellen duurder

door Jeanet Woldring 1 reactie

De prijsplafonds die de Europese Unie invoert voor mobiel bellen maken het bellen niet goedkoper maar juist duurder.

Die waarschuwing gaven grote telefoonmaatschappijen als Deutsche Telecom, Orange en Vodafone, zo schrijft DAG. Ze vrezen dat de tarieven omhoog gaan als de EU ook de afgiftetarieven aan gaat pakken. Telefoonmaatschappijen betalen elkaar voor het doorgeven van telefoontjes naar een ander netwerk, bijvoorbeeld als je met een Nederlands abonnement op vakantie belt via een Spaans netwerk. Dat tarief bedraagt nu negen cent, maar de EU wil daar twee cent van maken.
 
Verlies terugwinnen
Dat zorgt alleen maar voor problemen, menen de grote telefoonmaatschappijen. Volgens hen zullen de bedrijven proberen het verlies terug te winnen bij de consumenten door duurdere abonnementen. De onderzoekers baseren zich daarbij vooral op resultaten uit de Verenigde Staten, waar eenzelfde ontwikkeling zich al heeft voorgedaan.

Duurder
De gemiddelde totale kosten voor mobiel bellen liggen daardoor in de Verenigde Staten 11,73 euro per maand hoger dan in Europa. Daardoor kunnen minder mensen zich een telefoon veroorloven. Dat is gebeurd in Amerika en zal ook hier gebeuren, rekenen de onderzoekers voor. Zij denken dat er in Europa 154 miljoen minder mobiele aansluitingen zouden zijn als het bellen hier net zo duur was als in de VS.

In hoeverre EU-commissaris Reding van Telecommunicatie rekening gaat houden met dit onbedoelde negatieve effect van prijsplafonds is nog onbekend. Eind volgende maand stemt Brussel over de aanname van een pakket nieuwe telecomregels.

Bron: Dag.nl

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: karel ()

Snif, hartverwarmend hoe de grote telecombedrijven steeds het consumentenbelang voor ogen hebben...

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie