Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

KPN, Vodafone en T-Mobile gaan elkaars abonnees bij grote storingen geen toegang meer geven tot hun netwerken. Dit maakt minister van Economische Zaken en Klimaat in een brief bekend aan de Tweede Kamer. Wat is de reden?

regional-roaming.PNG

Regional Roaming

Het gaat om het stoppen van het convenant Regional Roaming, dat door de drie grote providers in 2013 is afgesloten. Aanleiding hiervoor was de grootschalige en langdurige storing in 2012 op het netwerk van Vodafone na een brand. Abonnees  hadden hierdoor enkele dagen geen toegang tot het netwerk van de provider.

Uitfasering  2G- en 3G-netwerken

In het convenant Regional Roaming is toen afgesproken dat providers bij hele grote storingen elkaars klanten toegang geven tot hun 2G- en 3G-netwerken. De providers faseren deze netwerken momenteel echter uit en vervangen deze door 4G- en 5G-netwerken. Vergelijkbare oplossingen via 4G en 5G zijn volgens de providers onnodig kostbaar en te complex. Daardoor vinden de aanbieders de huidige afspraken niet langer houdbaar. Over het besluit is door het ministerie van EZK overlegd met telecomproviders via COIN, de vereniging van op de Nederlandse markt actieve telecomaanbieders.

Alternatieven: whatsapp, dual simdual-sim.PNG

Naast de afbouw van 2G en 3G netwerken geven de providers aan dat de huidige netwerken robuuster zijn geworden. Ook hebben gebruikers inmiddels meer alternatieven voorhanden. De wijze van communiceren is sinds 2012 drastisch veranderd. We communiceren nu veelal via diensten zoals whatsapp en kunnen daarvoor ook Wifi-netwerken gebruiken. Verder bestaat de mogelijkheid tot het kiezen van dual-sim oplossingen om uitval van een mobiel netwerk op te vangen. Dual sim is het systeem waarbij je twee simkaarten in je smartphone kunt plaatsen. Nu bijna alle smartphones van providers simlockvrij zijn, is het kiezen voor een dual sim toestel geen probleem meer. En  kun je gemakkelijk een simkaart van een andere provider in je toestel stoppen. 

Geen gevolgen voor bereikbaarheid 112

De beëindiging van het convenant heeft geen gevolgen voor de bereikbaarheid van 112. Als een mobiel netwerk niet beschikbaar is door bijvoorbeeld een storing dan maken klanten van dat netwerk automatisch gebruik van andere beschikbare mobiele netwerken om 112 te bereiken. Deze vorm van roaming blijft in stand, ook zonder het convenant.

Geactualiseerd: woensdag 23 november 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.