KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
KPN, Vodafone en T-Mobile gaan elkaars abonnees bij grote storingen geen toegang meer geven tot hun netwerken. Dit maakt minister van Economische Zaken en Klimaat in een brief bekend aan de Tweede Kamer. Wat is de reden?
Regional Roaming
Het gaat om het stoppen van het convenant Regional Roaming, dat door de drie grote providers in 2013 is afgesloten. Aanleiding hiervoor was de grootschalige en langdurige storing in 2012 op het netwerk van Vodafone na een brand. Abonnees hadden hierdoor enkele dagen geen toegang tot het netwerk van de provider.
Uitfasering 2G- en 3G-netwerken
In het convenant Regional Roaming is toen afgesproken dat providers bij hele grote storingen elkaars klanten toegang geven tot hun 2G- en 3G-netwerken. De providers faseren deze netwerken momenteel echter uit en vervangen deze door 4G- en 5G-netwerken. Vergelijkbare oplossingen via 4G en 5G zijn volgens de providers onnodig kostbaar en te complex. Daardoor vinden de aanbieders de huidige afspraken niet langer houdbaar. Over het besluit is door het ministerie van EZK overlegd met telecomproviders via COIN, de vereniging van op de Nederlandse markt actieve telecomaanbieders.
Alternatieven: whatsapp, dual sim
Naast de afbouw van 2G en 3G netwerken geven de providers aan dat de huidige netwerken robuuster zijn geworden. Ook hebben gebruikers inmiddels meer alternatieven voorhanden. De wijze van communiceren is sinds 2012 drastisch veranderd. We communiceren nu veelal via diensten zoals whatsapp en kunnen daarvoor ook Wifi-netwerken gebruiken. Verder bestaat de mogelijkheid tot het kiezen van dual-sim oplossingen om uitval van een mobiel netwerk op te vangen. Dual sim is het systeem waarbij je twee simkaarten in je smartphone kunt plaatsen. Nu bijna alle smartphones van providers simlockvrij zijn, is het kiezen voor een dual sim toestel geen probleem meer. En kun je gemakkelijk een simkaart van een andere provider in je toestel stoppen.
Geen gevolgen voor bereikbaarheid 112
De beëindiging van het convenant heeft geen gevolgen voor de bereikbaarheid van 112. Als een mobiel netwerk niet beschikbaar is door bijvoorbeeld een storing dan maken klanten van dat netwerk automatisch gebruik van andere beschikbare mobiele netwerken om 112 te bereiken. Deze vorm van roaming blijft in stand, ook zonder het convenant.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Column: Laat de uitzendrechten voetbal lekker bij ESPN
5 mei KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en Delta willen de eredivisierechten in handen krijgen. Waarom vindt Er...
-
ACM: bellen via vaste lijn en sms'en drastisch verminderd
12 apr Steeds minder mensen hebben een vaste telefoonaansluiting en we sms'en steeds minder. De 06-nummers ...
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...