Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar bij telefoonstoring

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Bij een grote telecomstoring gaan KPN, Vodafone en T-Mobile het bel- en sms-verkeer van elkaar overnemen. Getroffen klanten kunnen dankzij zogeheten 'regional roaming' blijven bellen en sms’en zonder dat daar extra kosten voor worden gerekend. Nederland is het eerste land ter wereld waar een dergelijke noodvoorziening op deze manier beschikbaar is.

Regional roaming
De regeling is in het leven geroepen na een grootschalige en langdurige storing in 2012 op het netwerk van Vodafone, waardoor meer dan één miljoen klanten werden getroffen. KPN, T-Mobile en Vodafone zijn daarna op verzoek van het kabinet met elkaar om de tafel gaan zitten om afspraken te maken over het overnemen van elkaars klanten in het geval van grote storingen. 

Een storing moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, voordat de providers elkaar gaan helpen:

- de storing moet naar verwachting minstens drie dagen duren
- de storing moet minstens 500.000 mensen raken
- de storing moet zitten in het netwerk, bij de antennes en niet in het interne systeem van een provider waar simkaartgegevens worden bewaard.

De afspraak geldt niet voor dataverkeer, omdat dat te hoge investeringskosten zou vergen. Verder werkt het alleen voor klanten met een abonnement, niet voor prepaid. Klanten worden steeds in groepjes overgezet naar een andere provider en alleen voor zolang er op het andere netwerk ruimte is. Als iedereen er meteen gebruik van zou kunnen maken, zou het netwerk van de gastprovider instabiel worden.

Noodoplossing
De samenwerking moet dus echt gezien worden als een noodoplossing. Na de storing moet de getroffen provider de andere providers betalen voor hun diensten. Klanten hoeven niet extra te betalen voor gesprekken via andere providers, ze kunnen gewoon hun belminuten gebruiken en daarbuiten geldt het standaardtarief.

Bekijk de animatie over de werking van regional roaming

Geactualiseerd: vrijdag 12 december 2014

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie