Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

KPN met draadloos internet in afgelegen gebieden

1 reactie

KPN wil vanaf 2008 de verste uithoeken van Nederland gaan voorzien van mobiel breedbandinternet. 
 
Het telecombedrijf voert tussen juli en september in de regio Drenthe testen uit met mobiel internet via HSPA (High Speed Packet Access) en WiMAX. Voor de testen heeft KPN 4 zendmasten uitgerust met de nieuwste zendapparatuur voor beide technologieën.

Voor HSPA werkt KPN samen met Ericsson die momenteel ook de leverancier is van zijn mobiele netwerk en daarnaast contracten heeft met operators wereldwijd. Voor WiMAX, wat nieuw is voor KPN, wordt samengewerkt met Samsung, die in Azië, Midden Oosten, Zuid en Noord America al netwerken heeft uitgerold.

De testen lijken technisch zo succesvol dat KPN denkt dat draadloos breedband ook mogelijk gaat worden voor huishoudens en bedrijven die nu nog uitgesloten zijn van een breedbandverbinding. Zodoende kan men straks overal werken met hoge snelheden.  Dit geldt zowel voor afgelegen bedrijven en landelijke woningen als ook voor bijvoorbeeld campings en scheepvaart. Voor TV kunnen consumenten nu al draadloos gebruik maken van Digitenne. Aangevuld met internet en spraak via draadloos breedband kan KPN zijn complete dienstenpakket straks draadloos aanbieden.

Op basis van de testervaringen zal KPN een keuze maken voor één van de twee technologieën waarna het netwerk vanaf 2008 gefaseerd zal worden uitgerold. De keuze hangt onder meer af van de ervaringen met het bereik en de bijbehorende kosten en investeringen.

Veel huishoudens en bedrijven in landelijke gebieden kunnen nu geen breedbandverbinding via een vaste aansluiting krijgen omdat ze zich te ver van een telefooncentrale bevinden waardoor er te veel signaalverlies in de kabels optreedt. Ook andere partijen kunnen hier nauwelijks breedband aanbieden.

Wanneer alle landelijke gebieden beschikken over dekking voor mobiel breedband van KPN, kan het bedrijf nog niet zeggen. Eerst houdt de overheid begin volgend jaar nog een veiling van HSDPA- en WiMAX-frequenties, schrijft Webwereld. Op dit moment zijn nog een paar honderdduizend huishoudens en enkele tienduizenden bedrijven door hun ligging verstoken van breedbandinternet.

Bron: persbericht KPN

Reacties (1)

Geplaatst door: Cheer ()

in woon in drachten heb geen telefoon verbinding dus niet de mogelijkheid internet te krijgen zijn er ook andere mogelijkheden om internet te hebben zonder vaste telefoon thuis te hebben en heb ook geen nederlandse zenders kan iemand mij helpen mail me please

mvg
Cheer

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie