Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

KPN en Vodafone ruzie over beltarieven buitenland

KPN eist dat Vodafone een krantenadvertentie over tarieven voor mobiel bellen vanuit en naar het buitenland rectificeert. De advertentie misleidt de consument, zo stelde KPN vrijdag in een kort geding bij de rechtbank in Haarlem.

Vodafone plaatste 12 juli een advertentie op de voorpagina van De Telegraaf, waarin stond dat Vodafone op vakantie "altijd het goedkoopste" is als het om mobiel bellen naar huis gaat. De advertentie was een reactie op de klacht van PvdA-Tweede-Kamerlid Van Dam dat mobiel bellen tijdens een vakantie in het buitenland behoorlijk duur is.

Vodafone zette verderop in de krant nog een advertentie, waarin zijn tarieven met andere aanbieders worden vergeleken. Bij alle telefoongesprekken vanaf anderhalve minuut zou Vodafone als voordeligste uit de bus komen. "Die advertenties rammelen aan alle kanten", zei advocaat Van Schaik namens KPN. Volgens hem kan Vodafone helemaal niet waarmaken in alle gevallen de goedkoopste te zijn.

KPN zegt sinds deze maand een nieuw mobiel abonnement te hebben, waarbij je bij twee minuten bellen vanuit bijvoorbeeld Frankrijk 2 eurocent goedkoper uit bent dan bij Vodafone. Die gaf dat vrijdag toe, maar wees er wel op dat je dan exact twee minuten moet bellen. "Je moet dus eigenlijk een stopwatch bij je hebben," aldus advocaat Meijboom van Vodafone. Volgens hem gaat het om een "absurde uitzondering".

KPN stelt verder dat Vodafone bewust te hoge tarieven van zijn concurrent in de krantenadvertentie heeft vermeld. Ook zou Vodafone zijn klanten misleiden door te suggereren dat in het buitenland dezelfde tarieven gelden als in Nederland. Volgens KPN lijdt het bedrijf veel schade door de advertentie, omdat bij de consument het beeld blijft hangen dat KPN een stuk duurder is voor mobiele bellers in het buitenland.

Volgens Vodafone zijn de prijsvergelijkingen in de krantenadvertentie correct. "KPN zoekt spijkers op laag water," vond de advokaat. Volgens hem is KPN er alleen maar op uit om op kosten van Vodafone reclame te maken voor zijn producten. De uitspraak is 5 augustus.

Het is niet de eerste keer dat telecombedrijven met elkaar in de clinch liggen over reclame-uitingen. Eind 2003 won KPN een rechtszaak over een reclameboodschap van Tele2. Het bedrijf moest in een paginagrote advertentie rectificeren wat het eerder had beweerd over de beltarieven van KPN. Tele2 had zijn tarieven vergeleken met die van KPN , zonder daarin de voordeelnummers van KPN mee te nemen.

Twee jaar daarvoor moest KPN zelf een reclamefolder rectificeren, waarin het zijn beltarieven vergeleek met die van Tele2. KPN stelde toen dat zijn tarieven goedkoper of op zijn minst gelijk zouden zijn aan die van concurrenten. De rechter oordeelde dat KPN de vergelijking op onjuiste gronden had gemaakt.

Gepubliceerd: zondag 24 juli 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie