Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

KPN en T-Mobile beginnen 28 juli met 5G

door Margot Meendering Leestijd: 3 minuten

Na Vodafone zetten KPN en T-Mobile volgende week ook het ‘5G netwerk’ aan. Dat hebben beide providers bekendgemaakt. Vodafone begon eind april al met het aanbieden van 5G door bestaande 4G-frequenties in te zetten. Eind 2020 is het 5G-netwerk van T-Mobile landelijk dekkend, terwijl KPN dat voor 2021 belooft.

Afbeelding met 2, 3, 4 en 5G. Vinger tikt 5G aan op een scherm

Multibandveiling

De aankondiging van KPN en T-Mobile komt vrijwel meteen na afloop van de 5G veiling. Daaruit blijkt dat de providers allebei voldoende ruimte op de 700 MHz-frequentieband hebben gekocht om met de uitrol te beginnen.

Wanneer start KPN?

5G van KPN is vanaf 28 juli beschikbaar in de Randstad en Eindhoven. Bijna de helft van de klanten beschikt dan over 5G-dekking. Volgend jaar wil KPN landelijke dekking bieden. Ter voorbereiding hierop vernieuwt KPN haar mobiele netwerk in heel Nederland.

Wanneer start T-Mobile?

Vanaf dinsdag 28 juli krijgen klanten met een T-Mobile Unlimited en Unlimited Plus abonnement en een geschikt 5G-toestel automatisch toegang tot het 5G-netwerk van T-Mobile. Gebruikers met een T-Mobile Go abonnement zonder Unlimited, kunnen dan 5G-toegang als optie toevoegen aan hun abonnement.

En Vodafone?

 Vodafone is op 28 april al begonnen met 5G en wil eind deze maand landelijke dekking realiseren. 

Opgevoerd 4G

KPN en T-Mobile gebruiken het bestaande 4G netwerk voor 5G. De echte 5G frequenties worden pas later in gebruik genomen. Het is eigenlijk een soort 5G 'light'. Je downloadsnelheid ligt gemiddeld 10% hoger dan bij 4G. Hierdoor gaat ook de reactietijd omhoog. Dit is vooral interessant voor gamers en mensen die films en series streamen. Daarnaast zorgt het 700 MHz spectrum voor een stabielere netwerkverbinding.  Om 5G te kunnen gebruiken heb je een smartphone nodig die 5G kan ontvangen. Deze toestellen zijn bezig aan een opmars. Het overgrote deel van de Nederlanders heeft momenteel nog geen geschikte smartphone.

"5G verbindt de hele maatschappij"

T-Mobile laat in een persbericht weten dat 5G het begin is van een nieuw tijdperk op het gebied van connectiviteit en mobiel internet. Ze noemen 5G "Het tijdperk van onbeperkte verbinding en communicatie tussen mensen, systemen en apparaten". CEO Joost Farwerck van KPN vindt de echte winst van 5G dat de technologie de hele maatschappij met elkaar verbindt, en niet alleen mensen. KPN gaat zakelijke klanten speciale 5G diensten aanbieden. Hierbij kun je denken aan drones die inspecties op een terrein kunnen uitvoeren.

Lees meer over 5G

Geactualiseerd: zaterdag 25 juli 2020

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie