Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

KPN en Hi wijzigen zones bellen in buitenland

door Jeanet Woldring

Per 1 juli verandert KPN en Hi haar zone-indeling voor bellen in het buitenland. Deze versimpeling van de zones betekent dat de tarieven per land wijzigen. In sommige gevallen is het een lager tarief dan voorheen, in andere landen een hoger. Daarnaast  geldt in elke zone één tarief ongeacht het netwerk of abonnement. 

Zone indeling 
De nieuwe zone indeling is als volgt. Europa met Eurotarief omvat de 27 landen van de EU, inclusief enkele overzeese gebieden en IJsland en Noorwegen. Zwitserland valt in rest van Europa, net als Andorra, Turkije en de landen uit het voormalige Joegoslavië. Verder zijn er nog de zone VS & Canada en de rest van de wereld. Alle abonnees worden per 1 juli automatisch overgezet naar de nieuwe zone-indeling. Wie dat wil, kan met een sms naar 7171 de oude zone-indeling handhaven. Deze opt-out loopt overigens tot dinsdag 30 juni.

KPN tarieven voor abonnees      
Vanuit/In  Bellen naar EU  Gebeld worden  SMS
Europa met Eurotarief  € 0,51  € 0,23  € 0,13
Rest van Europa*  € 1,25  € 0,85  € 0,75
VS en Canada  € 1,40  € 1,00  € 0,75
Rest van de wereld  € 2,25  € 1,75  € 0,75

* Andorra, Bosnie, Kroatië, Macedonie, Servie & Montenegro, Turkije en Zwitserland

In de EU zone wordt per seconde afgerekend, uitgaande gesprekken korter dan een halve minuut worden gefactureerd voor een halve minuut. Voor de overige zones geldt dat per minuut wordt afgerekend. 

Eén tarief per zone, ongeacht netwerk of abonnement
Handmatig het voordeligste netwerk kiezen is vanaf morgen niet meer nodig. Nu bestaan er vaak grote verschillen tussen de  tarieven van de buitenlandse netwerken. KPN klanten betalen ruim twee keer zoveel wanneer zij niet via het goedkoopste netwerk bellen. Zo kost bellen  via de duurste  'roamingpartner' vanuit bijvoorbeeld Turkije 1,75 euro en  bij de goedkoopste 79 cent  per minuut! Vanaf 1 juli wordt het dus allemaal gelijkgetrokken en hoeft men niet meer handmatig het voordeligste netwerk te kiezen. Dan geldt voor Turkije (en ook voor Zwitserland) het tarief ‘Rest van Europa’ van 1,25 euro per minuut, over alle netwerken, waarbij gebeld worden 85 cent kost.

Elk voordeel z'n nadeel
KPN presenteert deze wijziging als een vereenvoudiging, voor gebruikers die het lastig vinden om handmatig een netwerk in te stellen. Voor sommige gebruikers kan het een voordeel zijn, voor consumenten met weinig inzicht in hun belgedrag kan het lastig rekenen worden, stelt Telecompaper. Het handhaven van de oude zone-indeling zou de moeite waard kunnen zijn. Zwitserland wordt als voorbeeld gegeven.  "In de oude tarieven is Swisscom voordeelnetwerk met een tarief van 0,79/0,49 euro per minuut. Het starttarief is 49 cent. De twee andere netwerken kosten 1,15/0,78 euro per minuut. De beller moet dan wel handmatig Swisscom instellen als voorkeursnetwerk op zijn GSM. Voor Turkije geldt iets dergelijks: via Turkcell 0,79/0,49 euro, via de andere operators 1,75/1,30 euro per minuut. Na 1 juli geldt voor Zwitserland en Turkije het tarief ‘Rest van Europa’ van 1,25 euro per minuut, over alle netwerken, waarbij gebeld worden 0,85 cent kost." 

Nieuwe tarieven op Vakantiebellen.com
De versimpeling van de zones en de bijbehorende tarieven staan per 1 juli op Vakantiebellen.com.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie