Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Klachten over loze 0900-nummers

Leestijd: 2 minuten

Telecomwaakhond Opta krijgt de laatste tijd veel klachten over dure, maar loze 0900-nummers. Bellers reageren bijvoorbeeld op een aanbod voor thuiswerk, worden minutenlang aan de lijn gehouden, maar krijgen uiteindelijk niemand te spreken. Deze gesprekken kosten vaak 80 eurocent per minuut, waardoor de kosten voor één telefoongesprek snel kunnen oplopen.

De toezichthouder zegt niets tegen de praktijken te kunnen doen, omdat de  aanbieders de wet niet overtreden. Ze voldoen bijvoorbeeld aan de eis om voorafgaand aan het gesprek het tarief (tot 80 cent per minuut) te vermelden.

Wel kunt u een klacht indienen bij de Stichting OCI over verkeerd gebruik van een 0900-nummer. De contactgegevens zijn: Staringlaan 21-23, 2741 GC Waddinxveen, tel: 0182-635860 en e-mail: info@stichtingoci.nl.

Overigens krijgt de toezichthouder ook veel klachten binnen over bedrijven die 0900-nummers gebruiken voor hun klantenbalies. Hoewel een 0900-nummer niet altijd duur hoeft te zijn (soms belt u dan juist tegen lokaal tarief), hebben veel consumenten het idee dat bedrijven op deze manier hun klanten ontmoedigen om contact op te nemen. Op welke wijze een bedrijf bereikbaar wil zijn voor zijn klanten is echter een keuze van dat bedrijf zelf. Hiervoor bestaan geen wettelijke regels en OPTA heeft in dat verband geen bevoegdheden.

OPTA is verantwoordelijk voor de uitgifte en het beheer van onder meer de zogenoemde informatienummers, waaronder 0900-nummers. Ook ziet OPTA er op toe dat deze nummers volgens de juiste bestemming worden gebruikt. 0900-nummers zijn bestemd voor het aanbieden van serieuze informatiediensten. Een voorbeeld daarvan is de openbaar vervoerslijn 0900-9292.

Geactualiseerd: donderdag 18 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie