Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Jubileum Bel-me-niet: geen feest!

door Els Werkman Leestijd: 4 minuten

Meestal is een jubileum wel een feestje waard, maar helaas. Na tien jaar Bel-me-niet Register blijkt dat met name zelfstandigen zonder personeel wél gebeld worden. Ook als ze duidelijk hebben aangegeven dat niet te willen. De frustratie is zo groot dat er zelfs gesproken wordt over een nieuwe wet.

bel-me-niet-register-jubileum-groot-0.jpg

Wat is er aan de hand?

Sinds 1 oktober 2009 is het Bel-me-niet Register operationeel. Hierin kun je vastleggen dat je niet gebeld wilt worden door een bedrijf dat je een aanbieding wil doen. Word je toch gebeld dan is er sprake van een overtreding van de telecommunicatiewet en mag de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een boete van maximaal € 900.000 opleggen. Tenzij je klant bent (geweest) van het betreffende bedrijf, of zelf hebt gevraagd om de telefonische communicatie.

bel-me-niet.PNG

Bedrijven en organisaties moeten voordat ze gaan bellen, eerst controleren of niemand uit hun bellijst staat ingeschreven in het Bel-me-niet Register. Bovendien moeten ze bij elk gesprek verplicht op het bestaan van dat register wijzen. De stichting Infofilter is de beheerder van dit register. Deze maatregel is onderdeel van de Telecomwet. Vlak voor de introductie van het register in 2009 verscheen dit artikel, het begin is erg herkenbaar voor de wat oudere telefoniegebruiker: Einde telefoonterreur via Bel-me-niet!

Zzp’ers meer wettelijke bescherming bieden 

Het register is bedoeld voor zowel consumenten als kleine ondernemers (zzp'ers). En daar zit nu het grootste pijnpunt. Vier op de tien zelfstandigen ondervindt hinder van telefoontjes van marketingbureaus. Zzp'ers zijn een geliefd doelwit, want zij hebben bij het accepteren van een aanbod geen twee weken bedenktijd zoals consumenten. De telemarketeers laten zich moeilijk pakken, want ze omzeilen het Bel-me-niet Register met onherleidbare tussennummers en verwarrende bedrijfsnamen. 

De link tussen de hinderlijke telefoontjes en de Kamer van Koophandel (KvK) wordt regelmatig gelegd. De KvK verkoopt adresbestanden en daar maken telemarketeers gretig gebruik van. November 2018 nam de KvK een enquête naar bel-overlast af onder 1700 zelfstandigen (zzp'ers). Daarin zei vier op de tien regelmatig door marketingbureaus gebeld te worden. De helft van hen vindt dat 'zeer hinderlijk'. Vooral energieverkopers leveren ergernis op. Afgelopen vrijdag riep de ACM daarom energieleveranciers op thuiswerkende zzp'ers als consumenten te beschouwen. Helaas blijken ook verzekeraars en telecommaatschappijen enthousiaste bellers. Het aantal callcenters dat hiervoor gebruikt wordt, verdubbelde de afgelopen drie jaar volgens de KvK.

Bel-me-wel-register

ACM-woordvoerder Jeroen Nugteren noemt het handhaven van de regels heel lastig met de huidige wetgeving. 'Callcenterverkopers zijn verplicht aan het begin van het gesprek duidelijk te zeggen namens wie ze bellen. Als dat niet gebeurt, is dat haast niet te bewijzen. Bedrijven zijn niet verplicht om opnames van de gesprekken te bewaren.' ACM praat daarom met staatssecretaris Mona Keijzer over nieuwe wetgeving. In een ideaal scenario maakt het Bel-me-niet Register dan plaats voor een Bel-me-wel Register. Callcenters mogen dan überhaupt niet meer bellen, tenzij de gebelde dat expliciet wil. 'Dat maakt voor ons de handhaving een stuk makkelijker', aldus Nugteren. De Consumentenbond gaat nog een stapje verder, die eist dat telefonische verkoop helemaal verboden wordt.

Misbruik bedrijfsnaam

logogaslichtgif.gif'We werken sinds februari 2019 aan een dossier met bewijslast tegen telefoonverkopers', vertelt Arnoud Timmerman, marketingmanager van Gaslicht.com, onderdeel van de Bencom Group. Dit is het bedrijf van internetondernemer Ben Woldring, ook verantwoordelijk voor Bellen.com. De bekende vergelijkingssite Gaslicht.com werkt nauw samen met energievergelijker.nl. Opdringerige verkopers stellen zich met eenzelfde soort bedrijfsnaam voor, met als gevolg dat slachtoffers bij Bencom hun gram komen halen, legt Timmerman uit. Begrijpelijk, maar onterecht, licht hij toe. 'We hebben al twintig jaar verschillende onafhankelijke prijsvergelijkingswebsites, zelf mensen bellen doen wij niet. Nooit gedaan ook. We hebben een telefonische helpdesk voor mensen die er op de site niet uitkomen, that's it. Dat agressieve colporteurs nu met onze naam aan de haal gaan, werkt misleidend voor consumenten en zzp'ers. We geven geld uit aan naamsbekendheid, tv-spotjes, buitenreclame en dat wordt zo tenietgedaan.' Bencom heeft inmiddels een Meldpunt ongewenste energieverkoop opgericht, waar gebelden al-dan-niet opdringerige imitators kunnen melden.

Bovenstaande informatie is afkomstig uit onderzoek van het Financieele Dagblad - gepubliceerd 24-04-2019, aangevuld met eigen gegevens.

Geactualiseerd: dinsdag 30 april 2019

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.