Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Jonge kinderen mogen geen mobieltjes

Kinderen onder de acht jaar zouden geen mobiele telefoon mogen hebben. En de zendmasten voor deze telefonie moeten niet in de omgeving van scholen staan. Dat zegt Sir William Stewart, voorzitter van een Britse instantie die gezondheidseffecten van mobiele telefonie onderzoekt.

Het dagblad The Independent meldt dat Stewart naar eigen zeggen veel bezorgder is over de eventuele medische gevolgen van mobiele telefonie dan in 2000. Er zijn nog geen harde bewijzen voor de schadelijke gevolgen, maar dat neemt zijn bezorgdheid niet weg. De mobiele telefoon is er nog niet zo lang en gezondheidsproblemen doen er lang over om zich te manifesteren.

Stewart meent dat kinderen uit voorzorg dienen te worden beschermd. Ze hebben een veel dunnere schedel die de warmtestraling niet weert.  Kinderen zouden hun mobiele gesprekken heel kort moeten houden en waar mogelijk zouden ze moeten sms-en in plaats van te bellen. Verder zou de telefoon een lage 'SAR-waarde' moeten hebben. Dat is een graadmeter voor de straling van het apparaat.  

Er lopen veel onderzoeken naar het gebruik en de risico's van de mobiele telefoon:

  • Het grootste risico is het veroorzaken van ongelukken wanneer er mobiel gebeld wordt tijdens het autorijden.
  • Volgens een Zweeds onderzoek zouden  bij oudere gebruikers van de mobiele telefoon zenuwgezwellen mogelijk het gevolg kunnen zijn bij langdurig gebruik.
  • Nederlandse onderzoekers suggereerden dat de mobiele telefoonsignalen het vermogen om kennis op te nemen kan schaden.
  • Europese studies wijzen erop dat straling van de mobiele telefoon mogelijk het DNA van de gebruiker beschadigt.
  • Een Duitse studie heeft aangetoond dat het aantal gevallen van kanker toeneemt in de omgeving van zendmasten. 

Is zendmaststraling 'link of larie'? Afgelopen zaterdag berichtte de Telegraaf dat naar de mening van het Ministerie van Economische Zaken 'het nog nooit medisch is aangetoond dat de straling van gsm- en umts-masten daadwerkelijk schadelijk is voor de bevolking.' De Gezondheidsraad vond het TNO-onderzoek niet goed en laat daarom nu een tegenonderzoek doen in Zwitserland. Henny van der Heiden, woordvoerder van T-Mobile,  wuift in dezelfde krant de commotie ook weg: 'er is helemaal nog geen reden tot onrust.' Hij is van mening dat straks uit het Zwitserse onderzoek zal blijken, dat er helemaal niets aan de hand is.

update donderdag 13 januari: n.a.v. de commotie rond de gezondheidsrisico's heeft BCC de verkoop van Foony, een mobieltje voor 4- tot 8-jarigen, tijdelijk gestaakt.

Gepubliceerd: woensdag 12 januari 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie