Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Internettelefoon mag worden afgetapt

Telefonie via internet mag worden afgetapt door Justitie. Dat zei staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk woensdag in overleg met de Tweede Kamer. Heemskerk stelde dat communicatie via het net mag worden afgeluisterd omdat het ook onder de Telecommunicatiewet valt.

"Ook als de communicatie wordt versleuteld door middel van coderingsoftware mogen wij tappen en kunnen wij bij de softwarefabrikant aanspraak maken op een sleutel", zei Heemskerk. Veel mensen bellen tegenwoordig via internet met behulp van software die de communicatie versleutelt, zoals Skype.*

Het aftappen van telecommunicatie is voor opsporingsinstanties en inlichtingen- en veiligheidsdiensten van groot belang. Aanbieders, zoals internetproviders, zijn in Nederland verplicht om hieraan mee te werken.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin moest woensdag van de Kamer uitleg geven over het aantal aftappingen in Nederland. "Dat kan ik niet", zei de minister. "Niet omdat ik dat niet zou willen of omdat het de toekomstige opsporing van misdrijven zou hinderen. Maar omdat we die cijfers gewoon niet centraal hebben", zei Hirsch Ballin.

Het aftappen van communicatienetwerken zal daarom volgens de Justitieminister centraal worden gecoördineerd door het Korps Landelijke politiediensten (KLPD). Tot nu toe gebeurde het aftappen door elk politiekorps afzonderlijk. Door de centrale coördinatie kan de Kamer in de toekomst ook beter worden voorgelicht, stelde Hirsch Ballin.

Bron: Compuserve
 
*Lees: Bellen via internet 

Zie ook: Totaalwijzer.nl en Tariefvergelijking "alles-in-één abonnementen" 

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie