Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Informatienummers van Casema, KPN en 1850 het beste

5 reacties

De informatienummers 1828 van Casema en 1888 van KPN scoren het beste. Goede tweede is 1850 voor het opvragen van telefoonnummers van abonnees. En nummers waarbij u door een persoon wordt geholpen scoren beter dan de computergestuurde nummers. Dat blijkt uit een test van TV programma Kassa.

18xy nummerreeks in plaats van 118
Zoals eerder gemeld op Bellen.com is het bekende telefoonnummer 118 voor nummerinformatie per 1 april opgeheven. Hiervoor in de plaats is een nieuwe nummerreeks 18xy beschikbaar gesteld om de consument te laten profiteren van lagere prijzen of betere service. Kortom, om concurrentie te bevorderen. Van de inmiddels 33 toegekende informatienummers zijn er 14 daadwerkelijk in gebruik volgens Kassa. Het consumentenprogramma heeft de nummers op een rijtje gezet en getest.

Test
Uit de test blijkt dat 1828 (Casema) en 1888 (KPN) het beste scoren, gevolgd door 1850 (1850 BV). De andere nummers wisten in minder dan de helft van de gevallen het juiste telefoonnummer op te geven. 1813 (I.T.C.S. International Telecom Carrier Services) en 1823 (Personal Touch Management Solutions) deden het het slechtste; ze waren niet altijd bereikbaar. Opvallend is volgens Kassa dat 18xy-nummers, waarbij je door een persoon te woord wordt gestaan, meer moeite hebben met het vinden van makkelijke namen als 'van Dijk en van den Berg' dan computers.

Personen helpen beter dan computers
De 18xy-nummers zijn te bereiken met een vast of mobiel toestel. Naast een persoon kan ook het nummer van een bedrijf achterhaald worden. Tien van de informatienummers worden beantwoord door een computer. Bij de nummers 1800 (Vodafone), 1888 (KPN), 1828 (Casema) en 1850 (1850 BV) wordt de beller geholpen door een persoon. Het voordeel daarvan is dat de beller de keuze krijgt om direct doorgeschakeld te worden naar het telefoonnummer. Ook is er de mogelijk om de nummerinformatie te ontvangen per sms, maar dit kan alleen indien de beller geholpen wordt door een persoon. Bij de 18xy-nummers waarbij een computer de beller helpt, wordt het telefoonnummer alleen voorgelezen.

Bereikbaarheid 
Vanaf een vast nummer kunt u alle nummerinformatiediensten bereiken. Belt u met een mobiele telefoon, dan zijn niet alle informatienummers bereikbaar vanaf het KPN-netwerk. Bij de  operators T-Mobile, Orange en Vodafone lukt dat wel.

Kosten
De meeste informatienummers kosten € 1,30 per gesprek, waarbij u één nummer kunt opvragen. Goedkoper zijn 1828, 1813 en 1814 (Name 'n Number).  Het informatienummer 1820 (Voice Data Bridge BV) is zelfs gratis.  Vodafone (1800) biedt de mogelijkheid om zes nummers aan te vragen, maar dat moet u wel direct in het gesprek aangeven en bij Orange kunnen er maximaal 3 nummers per gesprek aangevraagd worden. Als u belt vanaf een vast nummer, dan betaalt u niets extra. Belt u mobiel, dan betaalt u het gesprekstarief plus de kosten van het mobiel bellen. 

18xy informatienummers vergelijken op Bellen.com
Binnenkort vindt u een vergelijking van informatienummers op Bellen.com.

Zie ook: FAQ: Wat zijn 18xy nummers?

12-10-2006 118 nummerinformatie wordt bij KPN 1888
23-03-2007 'Vodafone en T-Mobile blokkeren informatienummers'
27-03-2007 Vodafone lanceert informatienummer 1800

Reacties (5)

Geplaatst door: R de haan ()

Tot mijn verbazing kreeg ik de rekening van mijn mobile met een bedrag erop van € 80,80 voor een nummeropvragen via 1850 de duur daarvan zou 85 minuten zijn.
Na contact met de KPN wil men wel € 40,- terug storten waar ik niet mee accoord ga.Dus wel een fout of niet van KPN of 1850???

Geplaatst door: bierings ()

nou ja, 1850 de beste!. Ik bel 1850 om een nummer aan te vragen. Ik krijg de kosten door € 0,80. dan komt er even niets en dan volgt er leuk. Leuk dat u gebeld heeft!!! Heb ik nog niets

Geplaatst door: Ferry ()

Casema één van de beste, nou dat geloof je zelf toch niet met de puinhoop aan administratie van ze. Heb ze inmiddels alweer een halfjaar de deur uitgedaan en moet nu nog wachten op specificatie van ruim 1,5 jaar terug.
Verder wat is beter 1,30 betalen voor één nummer betalen bij Casema of 1,30 betalen voor zes nummers bij Vodafone.
Ik kies lekker voor de laatste, want die wordt niet zo commercieel op tv/radio door je strot gedouwd dus zal er hiervoor ook wel een leuk cadeautje voor het promoten bij in zitten.

Geplaatst door: Michelle van den Boogaart ()

Ik begrijp niet dat de OPTA niet eist dat er een tariefsvermelding klinkt vooraf je wordt doorverbonden. Dit lijkt mij toch één van de belangrijkste vergelijkingspunt. Zo zie je maar weer... deze club incasseert gewoon zijn geld en slaapt lekker verder!

Geplaatst door: Sander ()

Ik zou liever een nummer willen opvragen via Casema of 1850 ipv. KPN. KPN heeft gewoon de langste tijd gehad met het opvragen van de nummerinformatie 118, nu is de beurt aangekomen voor de concurrentie van KPN.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie