Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Informatienummer 1888 van KPN overgegaan naar 1850 BV

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

Een kleine aardverschuiving in telecomland. KPN stopt met haar nummerinformatiedienst, van oudsher één van de pijlers van deze telecomaanbieder. Je belde ooit met 008, toen met 8008, daarna met 118 en uiteindelijk met 1888. De KPN medewerkers verstrekten desgevraagd de gewenste nummers. Maar niet lang meer. Het nummer 1888 is overgedaan aan 1850 BV, destijds de grootste concurrent op dit gebied. Waarom stoot KPN deze dienst af?

Nummerinformatiedienst voorzag in behoefte

Tekst 1888 nummerinfoIn 2007 voorzagen nummerinformatiediensten in een behoefte. De overheid maakte een nummerblok beschikbaar, van 1800 tot 1899. Inmiddels zijn er nog maar een paar partijen actief. KPN trekt zich terug uit deze markt door de verkoop van 1888 aan 1850 BV. Het is niet bekend wat er met het personeel van 1888 gaat gebeuren. 1850 BV heeft een eigen callcenter.

1850 BV richt zich net zoals 1888 op consumenten en zakelijke gebruikers. De partij is al lange tijd actief op deze markt. In 2009 heeft 1850 bijvoorbeeld het nummer 1800 van Vodafone overgenomen. Als je 1850 (of 1888) belt dan krijg je een medewerker aan de lijn. Die helpt met het vinden van de gewenste telefoonnummers. Maar 1850 gaat nog verder, je kunt ook reisinformatie, zakelijke adressen en openingstijden op laten zoeken.  De overname is nog zo pril dat de pagina's van 1888 nog niet zijn aangepast.

Nummerinformatiedienst 18xy: wat is het?Bellende cijfers 18xy informatiediensten

Een nummerinformatiedienst is een dienst waarnaar je kunt bellen om een telefoonnummer op te vragen. De telefoonnummers van deze diensten beginnen altijd met 18. Makkelijk als je zelf niet handig bent met internet. Voordeel is dat je meteen doorverbonden kunt worden, en dat is vooral handig als je aan het rijden bent. Dit soort diensten is echter grotendeels overbodig geworden door de snelle groei van informatieverstrekking via het internet. En door de opkomst van alternatieve communicatiemethoden zoals e-mail en WhatsApp. Daarnaast zijn veel mobiele nummers aangemerkt als geheim, waardoor ze niet vindbaar zijn. Ook niet voor de nummerinformatiediensten.

Welke aanbieders zijn er nog?

Er zijn drie actieve nummers op deze markt. De grootste twee zijn 1888 en 1850. Het derde nummmer is 1819. Dit nummer was van de partij achter de telefoongids (DTG). DTG had 1819 wel in gebruik, maar er werd amper aandacht aan geschonken. Met het verdwijnen van de papieren gids in 2018 werd dit nummer ineens belangrijker. In 2020 is de naam DTG verdwenen. Diti s Youvia geworden: de nieuwe naam van de uitgever van digitale 'De Telefoongids & Gouden Gids'. 

Op onze pagina over Nummerinformatiediensten lees je meer hierover. We tonen daar ook de tarieven voor het gebruiken van de soort dienstverlening.

Geactualiseerd: maandag 11 januari 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.