Informatienummer 1888 van KPN overgegaan naar 1850 BV
door Els Werkman Leestijd: 3 minuten
Een kleine aardverschuiving in telecomland. KPN stopt met haar nummerinformatiedienst, van oudsher één van de pijlers van deze telecomaanbieder. Je belde ooit met 008, toen met 8008, daarna met 118 en uiteindelijk met 1888. De KPN medewerkers verstrekten desgevraagd de gewenste nummers. Maar niet lang meer. Het nummer 1888 is overgedaan aan 1850 BV, destijds de grootste concurrent op dit gebied. Waarom stoot KPN deze dienst af?
Nummerinformatiedienst voorzag in behoefte
In 2007 voorzagen nummerinformatiediensten in een behoefte. De overheid maakte een nummerblok beschikbaar, van 1800 tot 1899. Inmiddels zijn er nog maar een paar partijen actief. KPN trekt zich terug uit deze markt door de verkoop van 1888 aan 1850 BV. Het is niet bekend wat er met het personeel van 1888 gaat gebeuren. 1850 BV heeft een eigen callcenter.
1850 BV richt zich net zoals 1888 op consumenten en zakelijke gebruikers. De partij is al lange tijd actief op deze markt. In 2009 heeft 1850 bijvoorbeeld het nummer 1800 van Vodafone overgenomen. Als je 1850 (of 1888) belt dan krijg je een medewerker aan de lijn. Die helpt met het vinden van de gewenste telefoonnummers. Maar 1850 gaat nog verder, je kunt ook reisinformatie, zakelijke adressen en openingstijden op laten zoeken. De overname is nog zo pril dat de pagina's van 1888 nog niet zijn aangepast.
Nummerinformatiedienst 18xy: wat is het?
Een nummerinformatiedienst is een dienst waarnaar je kunt bellen om een telefoonnummer op te vragen. De telefoonnummers van deze diensten beginnen altijd met 18. Makkelijk als je zelf niet handig bent met internet. Voordeel is dat je meteen doorverbonden kunt worden, en dat is vooral handig als je aan het rijden bent. Dit soort diensten is echter grotendeels overbodig geworden door de snelle groei van informatieverstrekking via het internet. En door de opkomst van alternatieve communicatiemethoden zoals e-mail en WhatsApp. Daarnaast zijn veel mobiele nummers aangemerkt als geheim, waardoor ze niet vindbaar zijn. Ook niet voor de nummerinformatiediensten.
Welke aanbieders zijn er nog?
Er zijn drie actieve nummers op deze markt. De grootste twee zijn 1888 en 1850. Het derde nummmer is 1819. Dit nummer was van de partij achter de telefoongids (DTG). DTG had 1819 wel in gebruik, maar er werd amper aandacht aan geschonken. Met het verdwijnen van de papieren gids in 2018 werd dit nummer ineens belangrijker. In 2020 is de naam DTG verdwenen. Diti s Youvia geworden: de nieuwe naam van de uitgever van digitale 'De Telefoongids & Gouden Gids'.
Op onze pagina over Nummerinformatiediensten lees je meer hierover. We tonen daar ook de tarieven voor het gebruiken van de soort dienstverlening.

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.
Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...