Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Inbellen blijft mogelijk

2 reacties

Het platteland zou binnenkort verstoken zijn van internetverbindingen via de telefoonlijn. Volgens KPN is dit onzin, want bestaande klanten  kunnen gewoon blijven inbellen. De dienstverlening blijft op hetzelfde niveau daar er een speciaal nummer beschikbaar komt via KPN Direct Internet, zo laat het bedrijf weten.

KPN stopt per 1 maart met het aanbieden van inbelabonnementen via Planet en Het Net. Daardoor zouden 900.000 inbelverbindingen opgeheven worden. Overigens kondigde KPN een jaar geleden   al aan te stoppen met inbelabonnementen vanwege teruglopende interesse.

Blinde vlekken

Er zijn volgens KPN op breedbandgebied nog een paar blinde vlekken in Nederland. Waar die precies liggen is niet in kaart gebracht. Het bereik hangt af van de afstand tot de centrale en van de kwaliteit van de kabels. De ADSL dekking van KPN is 99 procent, rond de 85 procent van de Nederlanders kunnen via UMTS van KPN het internet gebruiken. In één procent van Nederland is geen goedkoop breedband voorhanden, dat zijn altijd nog zo'n160.000 potentiële breedbandklanten, schrijft Webwereld. 

Inbellen begin jaren '90 populair 
Begin jaren '90 was inbellen de enige manier om verbinding te krijgen met internet. Een snelheid van 2,4 Kbps was al heel wat en vanaf veel plaatsen moest nog interlokaal worden ingebeld. De techniek ging vooruit en de snelheid werd opgevoerd tot 56 Kbps, terwijl er zoveel inbelpunten kwamen dat vanuit het hele land tegen lokaal tarief contact kon worden gelegd. Er kwam echter ook internettoegang via kabel en ADSL, wat niet alleen veel sneller was, maar bovendien als voordeel had dat het geen telefoontikken kostte. De laatste jaren stapten steeds meer mensen over naar breedbandinternet en de hoeveelheid inbellers nam snel af. Volgens het bedrijf maken er nog maar zo weinig mensen gebruik van dat het niet lonend is de dienst nog langer in stand te houden. 

Inbellen blijft mogelijk
Internetgebruikers in afgelegen gebieden, zoals boeren, zouden nu veroordeeld zijn tot duurder draadloos internet verklaarde de Land en Tuinbouw Organisatie (LTO)  tegenover de Volkskrant en het Algemeen Dagblad. Na enige commotie laat KPN in een verklaring weten, dat "Planet en Het Net stoppen met het bieden van inbelabonnementen. Klanten die nu een inbelabonnement hebben kunnen overstappen op ADSL. Klanten die buiten het dekkingsgebied van ADSL wonen kunnen hun e-mailadres behouden en blijven inbellen via KPN Direct Internet.” Volgens KPN is dit een inbelnummer, dat vergelijkbare tarieven hanteert als het huidige inbelabonnement.

WiMax
Ook is KPN bezig met de ontwikkeling van WiMax-masten om alle uithoeken van Nederland te voorzien van draadloos breedband internet. Vorig jaar is deze technologie getest in Drenthe. Het is niet bekend wanneer dit netwerk uitgerold gaat worden.

Voor de landbouworganisatie is bepalend dat de huidige dienstverleners in elk geval een alternatief bieden, dat zich qua kosten en functionaliteit verhoudt met het huidige aanbod. Internet is een onmisbaar communicatiemiddel voor elk agrarisch bedrijf en gezin, aldus LTO.  Bij de OPTA is de vraag voorgelegd of de KPN-dochterbedrijven ’zo maar’ kunnen stoppen met inbelverbindingen. Dit zou afhangen van de zogenoemde ’universele dienstverplichtingen’ die een bedrijf als KPN heeft. De toezichthouder heeft toegezegd binnen enkele dagen uitsluitsel te geven.

Inbellen zonder abonnement is ook mogelijk via www.inbellen.org

Zie ook: Wisselen van breedbandprovider

Reacties (2)

Geplaatst door: bouke ()

vanaf juni komt er een goedkoop alternatief

beschikbaar via een schotelantenne

abonnementen al vanaf 24,50 per maand

Opmerking van de redactie op 16-05-2008
geen reclame a.u.b.
Geplaatst door: bouke ()

vanaf juni komt er een goedkoop alternatief

beschikbaar via een schotelantenne

abonnementen al vanaf 24,50 per maand

Opmerking van de redactie op 16-05-2008
geen reclame a.u.b.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie