Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Hoge schulden met telefoonabonnementen door creditboys

door Anniek Kruijer Leestijd: 2 minuten

Jongeren worden steeds vaker het slachtoffer van vrienden voor wie ze abonnementen moeten afsluiten voor telefoons. Maar dit blijken geen vrienden, want deze zogenaamde creditboys eisen de telefoons zelf op maar de jongeren zitten met torenhoge schulden.

Ondanks de scherpe regels die er zijn gebeurt het nog regelmatig. Daarom is er nu een meldpunt voor de slachtoffers: meldpuntcreditboys.nl. Bij het meldpunt kunnen slachtoffers terecht. Ellen Nieuwenhuijse, moeder van een creditboy slachtoffer en initiatiefneemster van het meldpunt zegt dat het probleem zichtbaar moet worden en jongeren voorlichting moeten krijgen. "Creditboys zijn een soort loverboys die jongeren niet laten prostitueren, maar die ze kredieten laten afsluiten, zoals telefoonabonnementen".

creditboys.png

BKR-registratie

Je hebt nu te maken met een BKR-registratie wanneer je een abonnement afsluit met een telefoon duurder dan 250 euro. Daarmee zou het niet mogelijk moeten zijn dat jongeren boven de 18 jaar met weinig inkomen meerdere abonnementen afsluiten. Andere providers zouden kunnen zien of je ergens al schulden hebt. Maar het zit hem in de duur van de BKR-registratie. Het blijkt namelijk dat zo'n BKR-registratie tot vier weken kan duren. En daar gaat het mis. Slachtoffers kunnen dus in die weken gedwongen worden om meerdere abonnementen af te sluiten. Op die manier weten andere providers nog van niks.

Er zijn nog steeds honderden zaken per jaar over telefoonfraude. Advocaat Sebastiaan van de Kant sprak met NOS op 3 en zegt dat het achteraf moeilijk te bewijzen is dat er dwang of manipulatie in het spel is. "Je moet de rechter met iets objectiefs om de oren kunnen slaan om te laten zien dat je dat niet wilde."

Providers zeggen zelf ook systemen te hebben die voorkomen dat jongeren meerdere abonnementen achter elkaar afsluiten. Toch gebeurt het dat jongeren in korte tijd meerdere abonnementen kunnen afsluiten. Dat er meer moet gebeuren, zien de providers ook. Medewerkers worden getraind op het herkennen van dit probleem en de fraudeteams van de providers werken op dit moment samen aan meer maatregelen. Zo heeft provider T-Mobile een voorlichtingspakket over creditboys voor op scholen. 

Geactualiseerd: dinsdag 2 oktober 2018

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.