Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hoe kom ik na wanprestatie kosteloos van mijn contract af?

6 reacties

Kan ik wegens 'wanprestatie' van de provider mijn contract eenzijdig verbreken? Deze vraag kreeg Consuwijzer naar aanleiding van problemen met een internetprovider. Aangezien in het Forum op Internetten.nl en Bellen.com ook veel gediscussieerd wordt over het al dan niet rechtmatig ontbinden van contracten, hieronder een uiteenzetting over uw rechten als consument.

Wet koop op afstand: 7 werkdagen bedenktijd
Wie een dienst afsluit via internet, bijvoorbeeld een internet- of telefoonabonnement via onze vergelijkingssites Internetten.nl of Bellen.com, krijgt te maken met de speciale regels van de 'Wet koop op afstand'.

Om u als consument extra bescherming te bieden, is er wettelijk bepaald dat u een bedenktijd (zichttermijn) heeft van zeven werkdagen. In tegenstelling tot bij de verkoop van goederen gaat de bedenktijd bij de verkoop van diensten direct in op het moment waarop u deze bestelt.

* Voorbeeld: u bestelt op 1 maart  een ADSL-abonnement met modem. U ontvangt de modem op 15 maart. U heeft zich bedacht, stuurt de modem op 20 maart terug en beroept zich op de Wet koop op afstand met 7 dagen bedenktijd. Fout! De modem is weliswaar een product, maar onderdeel van de dienst en voor diensten gaat de bedenktijd direct in op het moment waarop u deze bestelt. 
* Update 28-2-08: voorbeeld toegevoegd ter verduidelijking

Een verkoper moet u altijd informeren over de bedenktijd en hij moet zijn adresgegevens of het nummer van een eventueel helpdesk laten weten, zodat u weet waar u terecht kunt voor service. Doet hij dit niet, dan wordt uw bedenktijd automatisch verlengd tot drie maanden. Maar als de verkoper u op een later tijdstip correct informeert, geldt er gewoon weer een bedenktijd van zeven werkdagen.

Algemene voorwaarden verplicht
Als een overeenkomst elektronisch wordt afgesloten, dan is de verkoper verplicht om te zorgen dat u de algemene voorwaarden kunt lezen en kunt bewaren. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een hyperlink naar de algemene voorwaarden.

Binnen 30 dagen verplichtingen nakomen
De provider moet uiterlijk binnen 30 dagen na afsluiten van de dienst zijn verplichtingen nakomen. Na die termijn is de provider 'in verzuim' en mag u de overeenkomst kosteloos ontbinden zonder dat u eerst nog schriftelijk moet aanmanen. Dat betekent dat de verplichtingen over en weer ongedaan worden gemaakt. Tenzij u natuurlijk heeft ingestemd met een latere levering.

Voorbeeld: u bestelt op 1 maart 2008 via Internetten.nl een ADSL-abonnement bij provider X na een vergelijk van breedband op uw adres. Op 1 april (geen grap) ontvangt u de modem en splitter, maar geen gebruikersnaam en wachtwoord om de installatie te voltooien. Na twee maanden kunt u nog steeds niet internetten, ondanks herhaaldelijke telefoontjes naar de helpdesk. In dit geval kunt u het contract kosteloos ontbinden wegens wanprestatie van de provider. Immers, de provider is 'in verzuim'  omdat hij zijn verplichtingen niet nagekomen is binnen 30 dagen!

Aangetekende brief
Stuur de provider een (aangetekende) brief waarin u aangeeft dat deze wegens overschrijding van de wettelijke levertermijn van 30 dagen in verzuim is. Stel vervolgens dat u de overeenkomst ontbindt. Geef aan geen verdere kosten verschuldigd te zijn. Verlang eventueel gedane betalingen terug en biedt aan modem en splitter (indien van toepassing) terug te sturen op kosten van de provider. Vraag om een bevestiging over wijze van het retourzenden.

Geschillencommissie
Sinds 1 november 2007 bestaat er een nieuwe geschillencommissie voor klachten over internetproviders onder de naam Geschillencommissie Elektronische Communicatiediensten. Voorlopig zijn daar nog maar een paar providers bij aangesloten zoals KPN, Het Net, Planet, Telfort en @Home. Wie wel of (nog) niet aangesloten zijn, kunt u vinden in de detailinformatie van de provider op onze vergelijkingssites.  Mocht uw provider zijn aangesloten, en uw klacht is niet behoorlijk opgelost, dan kunt u daar terecht.

Zie ook: 
Veelgestelde vragen over bestellen via internet
  
Breedband ContractWizard voor het helpen herinneren aan de afloopdatum van uw breedbandcontract
ContractWizard Mobiel voor het helpen herinneren aan de afloopdatum van uw abonnement mobiele telefonie

Reacties (6)

Geplaatst door: paul ()

Hallo
Ik heb zoals heel veel mensen problemen met simpel, wanprestatie, de site offline, slechte service en niet echt reageren op mijn vragen. Ik wil voortijdig mijn contract verbreken. Heeft hier iemand succes mee gehad?
alvast bedankt
Paul

Geplaatst door: s de clercq ()

Ik heb bij on line een internet en bellen abonnement genomen. Die is op 2 juli aangegaan. Op 14 jul;i moet internet en bellen het doen maar geen signaal. Tig keer naar online helpdesk gebeld , maar nog steeds niks. Ik wil mijn contract verbreken , hoe kan ik dat doen en voor een monteur moet je 90 euro betalen.

Ik kom ik van deze gedonder af.

Met vr groet

Geplaatst door: Eddie v. Boxtel ()

Ik heb een pakket aangeschaft van internet van online en interactieve tv van kanaaldigitaal, het internet werkte al toen canaaldigitaal kwam voor de installatie en me vertelde dat deze niet mogelijk was, nu zit ik met online internet opgescheept en heb dus niet de mogelijkheid om bijv. tele2 interactieve tv aan te schaffen, iemand enig idee of ik van online af kan komen?

Geplaatst door: ron ()

Hallo ik Internet van online maar je wordt er schijtziek van het werk echt niet en bij online zitten alleen maar kneuzen wie heeft dit nog meer

Geplaatst door: A. ter Hoeve ()

Wij hebben een contract internet en bellen bij Orange. De internetverbinding is oke maar bellen is werkelijk een ramp. De lijn kraakt en valt weg, dit lijkt steeds erger te worden.

Ik vraag me af of dit ook valt onder "wanprestatie"?

En zo niet, wat kan ik hier mee. Behalve mijn contract uitzitten?

Met vriendelijke groet, A. ter Hoeve.

Opmerking van de redactie op 16-03-2008
Misschien heeft u iets aan het artikel van Vara`s Kassa: `Het regent klachten over Orange ADSL`. Marketing directeur Paul Lempers reageerde gisteren in de studio op de binnengekomen klachten en beloofde een snelle oplossing.
Geplaatst door: Marcus ()

Volgens mij is een wanprestatie van een Internet Provider nog uitgebreider.

Ik heb met de firma Orange een akkefietje waarbij de provider eigenhandig pakketten veranderd, voordat ze zelf het betreffende product leveren.

Was ADSL Family Total (ADSL Internet & Telefonie zonder kosten) voor 35 euro. Na een paar maanden werd me aangeboden een mobiel te gebruiken, dan zou ik kosteloos bellen vanaf huis. Direct werd mijn abonnement ADSL Family zonder de 5 euro om de gesprekskosten af te kopen. Helaas bleek de mobiele telefoon niet direct leverbaar, waardoor ik xtra kosten voor het bellen vanaf huis met de normale huistelefoon. Na anderhalve maand besloot ik dat ik niet langer op die mobiele telefoon wilde wachten want mijn 35 euro was inmiddels opgelopen naar 47 euro i.v.m. gemaakte gesprekskosten (die ik eerder afgekocht had). Orange draait mijn aansluiting terug naar ADSL Family Total voor 35 euro, maar de gemaakte kosten ben ik kwijt.

Na een paar maanden storneert een incasso, ik betaal iets te laat. Orange besluit eigenhandig mijn abonnement te wijzigen in ADSL Xtra. Hup weg telefoon!

Ik zeg mijn abonnement op, wat denk je. Helaas weer xtra kosten omdat Orange dus die grap heeft uitgehaald om mijn telefoon weg te nemen. 69 euro xtra kosten.

Hier levert Orange duidelijk een wanprestatie. Maar ik als consument zit met de gebakken peren. Een tijd geen internet en telefoon plus xtra gemaakte kosten, door toedoen van Orange zelf!

M.a.w. je bent aan hun overgeleverd.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie