Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Helft goedkoper mobiel bellen

3 reacties

Nederlanders betalen steeds minder voor internet en telefonie. Vergeleken met vijf jaar geleden is mobiel bellen bijna de helft goedkoper. Dat heeft toezichthouder Opta bekendgemaakt. De scherpe daling van de tarieven komt door de toegenomen concurrentie. Zowel qua internet als mobiele telefonie zit Nederland met het aantal aansluitingen bij de wereldtop.

Weinig concurrentie zakelijke markt
Op de zakelijke markt is er volgens de Opta weinig concurrentie. KPN heeft 80 procent van de markt in handen. De waakhond gaat kijken of er regels moeten komen die meer concurrentie mogelijk maken.

Steeds meer 3-in-1: Internet+Bellen+Digitale TV
Steeds meer mensen bellen via het internet of via de kabel. Als gevolg daarvan worden diensten als bellen, internetten en (digitaal) tv-kijken steeds vaker in één bundel verkocht. De verkoop van dergelijke bundels is met 20% toegenomen in 2007.

Verder blijkt dat inmiddels 1 op de 3 Nederlandse consumenten bellen via het internet, ten opzichte van 1 op de 4 in 2006. Het aantal mobiele aansluitingen steeg tot bijna 19 miljoen, het aantal aansluitingen per inwoner komt hierbij in Nederland op ruim 115%. Ook qua breedband behoort Nederland tot de wereldtop. Het aantal aansluitingen is de 5,5 miljoen gepasseerd. Dit betekent dat 74% van alle Nederlandse huishoudens in 2007 beschikking had over breedbandinternet. 

Tien jaar concurrentie
OPTA zorgt inmiddels ruim tien jaar voor concurrentie op de telecommunicatiemarkt. De Nederlandse consument profiteert van meer keuze en lagere prijzen. In vergelijking met vijf jaar geleden is mobiel bellen bijna de helft goedkoper geworden. Breedbandinternet (via ADSL of de kabel) is 5,5 tot 6 keer zo goedkoop geworden. De tarieven voor bellen over het vaste net zijn, voor een gemiddelde beller, met 10% gedaald in die periode. Inmiddels kijkt bijna 40% van de televisiekijkers digitaal. Een voorzichtige schatting van de besparing door consumenten in Nederland als gevolg van het ingrijpen in de tarieven voor het mobiel bellen in het buitenland (“roaming”) komt uit op 37,5 miljoen euro voor het laatste kwartaal van 2007.

Later dit jaar komt Opta met een vernieuwd handhavingsbeleid om de consument beter te beschermen tegen o.a. telemarketing, spam en misbruik via dure betaalnummers.

Zie:TOTAALWIJZER.NL-BREEDBANDGEKTE.NL-INTERNETTEN.NL-DIGITELEVISIE.NL

 

Reacties (3)

Geplaatst door: Hans ()

Goedkoop mobiel bellen in Nederland goedkoop ??
Laat me niet lachen. Men moest eens weten wat er over de grens eigenlijk allemaal gebeurt. In Duitsland kun je bij veel supermarkten een losse simcard kopen vanaf €5,00. Je bent dan in het bezit van een prepaid card met €5,00 beltegoed. Per minuut kost bellen (binnen Duitsland) naar ieder vast en mobiel nummer (ongeacht het netwerk) €0,09. JE LEEST HET GOED !! 9 CENT !!
Dat is pas goedkoop; enige nadeel is dat het op hele minuten wordt afgerond.
Maar in Nederland wordt de consument "een worst voor zijn neus gehouden" met allerlei uiterst ondoorzichtige tarieven en tariefstructuren. In Duitsland is de liberalisering van de mobiele telefonie veel sneller gegaan dan in NL.
Kijk maar eens op de website van: www.pluskom.de
In Oostenrijk precies hetzelfde: www.yess.at (ook 9 cent per minuut naar alle vaste en alle mobiele nummers ongeacht welk netwerk)
We lopen in NL nog wat achter en betalen veel te veel voor mobiele telefonie.
Dus voor iedereen die op reis of vakantie gaat naar Duitsland of Oostenrijk is dit een tip. In Duitsland moet je je wel telefonisch aanmelden maar dan kun je gewoon een adres van een hotel doorgeven waar je verblijft. In Oostenrijk is dat niet nodig. Vereiste is wel dat je telefoon simlock vrij is.

Geplaatst door: Ron ()

Nou, ik merk er weinig van anders:?
Ik betaal nog steeds 19.95 p/m voor kabel internet (was zelfs 17.95!) en het goedkoopste abbonement van 14.95 is vervallen
het is wel sneller geworden voor dat geld,maar toch....
VAste telefonie is wel goedkoper geworden door kabeltelefonie aanbieders
En wat betreft Gsm zie ik de belminuten nu ook niet bepaald goedkoper worden, alleen de simonly aanbiedingen zijn goedkoper geworden ,maar dat is om je te lokken,na afloop van dat kontrakt betaal je weer het volle pond!
dus er mag van mij nog wel wat meer concurrentie komen! 🙁😉

Geplaatst door: Ron ()

Nou, ik merk er weinig van anders:?
Ik betaal nog steeds 19.95 p/m voor kabel internet (was zelfs 17.95!) en het goedkoopste abbonement van 14.95 is vervallen
het is wel sneller geworden voor dat geld,maar toch....
VAste telefonie is wel goedkoper geworden door kabeltelefonie aanbieders
En wat betreft Gsm zie ik de belminuten nu ook niet bepaald goedkoper worden, alleen de simonly aanbiedingen zijn goedkoper geworden ,maar dat is om je te lokken,na afloop van dat kontrakt betaal je weer het volle pond!🙁
dus er mag van mij nog wel wat meer concurrentie komen!😉

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie