Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Grote veranderingen bij T-Mobile Flex abonnementen

1 reactie

T-Mobile heeft met ingang van 25 november de Flex abonnementen vernieuwd. Uitgangspunt was ondermeer het tariefverloop tussen de bundels eenvoudiger te maken. De belangrijkste verandering is naar eigen zeggen dat er twee nieuwe abonnementsvormen zijn: Flex 70 en Flex 100. Het goedkoopste abonnement Flex 10 wordt niet langer aangeboden en Flex 45 vervangt Flex 40. 

Abonnement dat zich aanpast aan belgedrag
Flex is begin vorig jaar in het leven geroepen voor bellers die wisselend belgedrag vertonen. Het prijsplan is doorgaans erg gunstig voor de beller, maar moeilijk uit te leggen. T-Mobile kwam in 2006 met een unieke oplossing voor mensen die onnodig meer betalen en kondigde Flex aan als het eerste abonnement dat zich aan klanten aanpast, in plaats van andersom. "Bel je meer, dan gaan automatisch lagere tarieven gelden, bel je minder dan blijft je beltegoed onbeperkt geldig." Een mooi concept.

Onder het mom van: 'het is eenvoudiger voor de klant om te begrijpen', is het concept vernieuwd. Vòòr 25 november gingen de tarieven automatisch met terugwerkende kracht omlaag als er meer verbruikt werd dan de bundel groot is. Vanaf nu betalen klanten echter 'veel langer' hetzelfde buiten als binnen de bundel, alvorens van lagere tarieven te profiteren. 

Bestaande klanten
De voorwaarden en tarieven voor bestaande klanten blijven ongewijzigd, alleen de naam van het abonnement verandert vanaf deze maand in Flex '06'.
 
Wat is er nu precies vernieuwd?

 T-Mobile  Flex oud  Flex nieuw
 Abonnementen 10, 15, 20, 25, 30 en 40 15, 20, 25, 30, 45, 70 en 100
Hoe werkt Flex?

U heeft een Flex 15-abonnement.

Bellen binnen Nederland, sms’en en mms’en wordt berekend op basis van het tarief dat hierbij hoort.

Gebruikt u meer dan € 15, dan wordt vanaf dat moment alle bovengenoemde communicatie van die maand doorberekend op basis van de lagere tarieven van het daaropvolgende abo, in dit geval Flex 20 euro.    

Dit geldt vervolgens met terugwerkende kracht, voor de hele maand voor zowel bellen, sms’en als mms’en binnen Nederland.


U heeft een Flex 15-abonnement.                    

Bellen binnen Nederland, sms’en en mms‘en wordt berekend op basis van het tarief dat hierbij hoort.

Pas wanneer u binnen de waarde van een hogere bundel belt, betaalt u het bij die bundel behorende lagere tarief. In dit geval Flex 20 euro.

Dit geldt vervolgens met terugwerkende kracht, voor de hele maand voor zowel bellen, sms’en als mms’en binnen Nederland.

Buiten de bundel geldt een lager tarief Buiten de bundel geldt hetzelfde of een lager tarief
Sim only
(zonder toestel)
Ieder Flex abonnement heeft  een SIM-only variant, waarbij standaard de tarieven van de sms-verdubbelaar gelden en gebeld wordt met 50% korting. De Flex abonnementen 15, 20, 25, 30 en 45 zijn ook verkrijgbaar in een Sim-only variant, waarbij 50% korting gegeven wordt op het maandbedrag.  
Bellen, internetten, mms'en en sms'en uit één bundel; beltegoed onbeperkt houdbaar Bellen, internetten, mms'en en sms'en uit één bundel; beltegoed onbeperkt houdbaar


Zoek de verschillen
Het eerste grote verschil zit in het moment van overgaan naar een hogere bundel. Tot 25 november gebeurde dat op het moment dat de grens van het eigen abonnement bereikt was, nu pas op het moment dat u belt 'ter waarde van een hogere bundel'. Dit is ongunstig als u net over uw eigen bundel heen gaat en niet binnen het bereik van de hogere bundel terecht komt. U krijgt dan geen korting meer. Het tweede grote verschil  vinden we bij de SIM-only’s. De halvering van de kosten van gesprek, mms en sms is komen te vervallen. Er wordt nu 50% korting gegeven op het maandbedrag.

Wat betekent dit concreet?
Uiteraard heeft Bellen.com de verschillen berekend met behulp van de Tariefvergelijking. Aan de hand van een paar rekenvoorbeelden is het verschil beter te begrijpen:

Flex 15
Jantje heeft een (oud) Flex 15 abonnement voor € 15 per maand waarmee hij in één maand 90 minuten belt. Hij betaalt daarvoor aan het eind van de maand aan abonnements- en gesprekskosten € 17,70. 
(aantal belminuten binnen de bundel: 75; minuutkosten buiten de bundel: 18 cent)


Pietje heeft een nieuw Flex 15 abonnement, eveneens voor € 15 per maand met hetzelfde belgedrag.
Hij betaalt  daarvoor aan het eind van de maand aan abonnements- en gesprekskosten € 19,80.
(aantal belminuten binnen de bundel: 68; minuutkosten buiten de bundel: 22 cent)


Pietje is hiermee ruim 10% duurder uit. Dit komt omdat de nieuwe Flex abonnee minder minuten binnen de bundel heeft en buiten de bundel langer een hoger tarief betaalt.

Flex 15 Sim only (abonnement zonder toestel)
In het geval van een Flex 15 Sim only abonnement krijgt de nieuwe abonnee weliswaar 50% korting op de abonnementskosten, maar dit weegt niet op tegen de grote stijging van het minuuttarief (van 9 naar 22 cent). In dit voorbeeld gaan we uit van 150 minuten bellen.

 Flex 15 Sim only  Oud  Nieuw     
Abonnementskosten   € 15  € 7,50
Belminuten binnen de bundel  150  68
Minuutkosten buiten de bundel  9cent  22 cent

Wie in de oude situatie 150 minuten belde, betaalde aan het eind van de maand: € 15. Bij hetzelfde belgedrag in de nieuwe situatie bedragen de kosten: € 31. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat het in de nieuwe situatie beter is om direct voor een Flex 30 Sim only abonnement te kiezen. Dit kost maandelijks slechts € 15,-.
Bij het Sim only abonnement geldt wel heel duidelijk dat “buiten de bundel bellen” heel duur is. En dat was nou net niet waarom Flex ooit bedacht is. Desalniettemin is T-Mobile samen met Tele2 de enige aanbieder bij wie bellen buiten de bundel niet duurder is dan er binnen!

Introductie nieuwe bundels
De introductie van Flex 70 en Flex 100 lijkt wat overbodig. U ‘glijdt’ immers automatisch naar een hogere vorm als u veel belt. Door standaard een lagere Flex-vorm te kiezen, bent u maandelijks minder geld kwijt aan de vaste lasten. Als u van tevoren weet dat u altijd veel gaat bellen/sms’en of mms’en is het wel praktisch Flex 45 of 70 te nemen. Flex 70 of 100 is vooral interessant in combinatie met de aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon. Immers, hoe hoger de abonnementsbijdrage hoe hoger de korting op een nieuw toestel (hoewel T-Mobile ook al een gratis Sony Ericsson W880i aanbiedt bij Flex 20). Dat zal dan ook de reden zijn dat Flex 70 en Flex 100 niet geïntroduceerd zijn in een SIM-only variant.

Vernieuwde Flex op Bellen.com
Sinds deze week zijn de nieuwe T-Mobile Flex abonnementen te vergelijken op Bellen.com, zowel in de Belwijzer Mobiel als in de Tariefvergelijking.

Reacties (1)

Geplaatst door: Raymond ()

Ik heb sinds maart van dit jaar een Flex 40 abonnement. Gaan de tarieven hierin ook veranderen of blijven ze gelijk?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie