Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Grenzen opgezocht - EU roamingtarieven nieuwe stijl!

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

nieuwsbief-roamingtarieven-eu.jpgGa je met vakantie over de grens en gebruik je je smartphone veel? Buiten Europa ben je nog vogelvrij maar binnen de EU gelden er nieuwe regels voor mobielgebruik. Vanaf 30 april 2016 betaal je je niet meer blauw aan roamingtarieven. Waar komt het op neer?

Smartphone gebruiken in de EU

Het komt er in het kort op neer dat je steeds minder gaat betalen voor gebruik van de mobiele telefoon in de Europese Unie. Sinds 2007 is het minuuttarief voor bellen in een ander EU-land met zo'n 80 procent gedaald. En voor mobiel internet betaal je 90 procent minder. Per 30 april zijn de tarieven nog verder gedaald, maar werkt het iets anders. De providers mogen nu het thuistarief rekenen dat hoort bij je abonnement plus een maximale toeslag. Vanaf een nog nader te bepalen datum in 2017 vervalt deze toeslag en betaal je hetzelfde als in je eigen land. Het verbruik gaat dan uit je Nederlandse bundel. De nu uitgevoerde aanpassingen zijn een stap in die richting.

De EU-regels gelden ook voor prepaid. Hierbij moeten wij wel een kanttekening plaatsen. Voor veel prepaidgebruikers geldt namelijk dat het tarief, dat zij in Nederland per minuut/sms of MB betalen, hoger is dan het tarief dat zij buiten Nederland, maar binnen de EU-grenzen, betaalden…

Nog meer voordeel

Een aantal partijen heeft de wijzigingen aangegrepen om meteen maar helemaal door te pakken. T-Mobile heeft standaard bij haar Stel Samen en Stel Bij-abonnement EU-tegoed toegevoegd. Er wordt geen toeslag gerekend. Sim only aanbieder Robin Mobile had dat al eerder gedaan. Bij Ziggo ging het bellen en sms'en al uit de bundel, alleen voor internet geldt een kleine toeslag per MB. Om technische redenen kan KPN het buitenlandverbruik nog niet met de Nederlandse bundel verrekenen. Daarom betaal je bij KPN in de EU alleen de toeslag. Ook Vodafone rekent voorlopig alleen de toeslag.

Begin april heeft Vodafone Black geïntroduceerd, waarbij de grenzen tussen Nederland en de EU-landen helemaal verdwijnen. Nadeel van dit abonnement is de prijs: 89 euro per maand voor een sim only abonnement. Voordeel is dat je dan meteen 25 GB mag internetten in Nederland en 2 GB krijgt voor in de 42 Vodafone Voordeellanden. Daarnaast mag je onbeperkt bellen (en sms’en) in Nederland en die Voordeellanden. Het grote voordeel hierbij is dat die voordeellanden voor een deel ook buiten Europa liggen, waar de kosten bij andere providers nog flink op kunnen lopen. Providers rekenen buiten de EU namelijk wat ze willen.

KPN Zorgeloos Premium Plus

onbeperkt-bellen-eu-vs-2.jpg

KPN komt met een abonnement dat zo mogelijk nog duurder wordt dan Black: Zorgeloos Premium Plus. Maar ook daarvoor geldt dat je veel waar voor je geld krijgt: onbeperkt sms'en en bellen in Nederland, de EU, de VS en Canada. Je krijgt 20 GB in Nederland en 1 GB voor in de EU, Verenigde Staten en Canada. KPN Toestel Service Totaal en Spotify zijn standaard onderdeel. Dit abonnement gaat als sim only 99 euro kosten, met toestel 129 euro per maand. Dit abonnement is voorlopig alleen telefonisch via de Klantenservice van KPN te bestellen. Een online besteloptie komt nog.

 

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie