Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Goedkoper gsm`en over de grens

door Jeanet Woldring

Grensoverschrijdende gsm-gesprekken, sms-jes en dataroaming worden vanaf 1 juli een stuk goedkoper. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen hebben daarover dinsdag een akkoord bereikt. 
 
De EU vindt dat telecombedrijven klanten momenteel absurd hoge tarieven laten betalen. Daarom komen er maximumprijzen voor internationale sms-jes en voor mobiel internetten vanuit het buitenland. De al bestaande maximumprijs voor mobiel bellen van of naar een ander EU-land gaat de komende drie jaar verder omlaag.

Europarlementslid Toine Manders (VVD) vindt het goed dat de EU het misbruik aanpakt: ,,De lagere prijzen zijn goed voor de consument, hoewel de bemoeizucht van de overheid hier wel erg ver gaat. De maximumprijzen zijn best ingrijpend.''

Een gsm-gesprek vanuit een ander EU-land gaat vanaf 1 juli 43 cent per minuut kosten ex btw, tegen 46 cent nu. De prijs daalt tot 35 cent per 1 juli 2011. Een gesprek ontvangen in een ander land kost vanaf 1 juli 19 cent, wat daalt naar 11 cent per minuut over twee jaar.

Nieuw is dat de telecombedrijven niet langer de gesprekstijd omhoog mogen afronden op de minuut. Ze mogen hooguit afronden op de eerste dertig seconden van een gesprek, maar daarna moeten ze op de seconde precies afrekenen.

Sms-jes van of uit een ander EU-land mogen voortaan hooguit 11 cent per stuk kosten. Nu zijn klanten meestal meer dan het dubbele kwijt.

Voor internetten, mailen of versturen van foto's per gsm mogen telecombedrijven elkaar vanaf 1 juli maximaal 1 euro per megabyte ex btw doorberekenen voor zogeheten roaming. Die prijs daalt naar 50 cent per 1 juli 2011. Bedoeling is dat de bedrijven de lagere prijs doorberekenen aan de klanten.

Het onderhandelaarsakkoord moet binnenkort nog definitieve goedkeuring krijgen van de gezamenlijke EU-landen en eind april van het Europees Parlement.

Bron: ANP

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie