Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Goedkoper bellen via eigen netwerk

door Jeanet Woldring

Werknemers kunnen in de eigen bedrijfsruimten of fabrieken veel goedkoper met elkaar communiceren dan via providers als KPN, Vodafone of T-Mobile. Dat is mogelijk via een kleine GSM-zender die een bereik heeft van enkele tientallen meters per mast en gebruik maakt van de 1800 MHz band.

Succes
Bedrijven en particulieren hoeven geen toestemming meer aan de overheid te vragen als zij daarvoor een eigen mobiel netwerk willen aanleggen. Dat maakte Agentschap Telecom gisteren bekend. Een sinds 2009 bestaande proef is zo'n succes dat de regeling definitief wordt gemaakt.

Niet meer melden
Het ministerie van Economische Zaken, waar Agentschap Telecom onder valt, wilde in 2009 de
belangstelling peilen voor zulke netwerken en besloot daarom bij wijze van proef om een tijd lang
geen vergunning meer te eisen. Wel werd de eis gesteld dat bedrijven die een eigen netwerk
bouwden dat aan de toezichthouder moesten doorgeven.

Ook 4G
De pilot bleek in een enorme behoefte te voorzien. In drie jaar tijd zijn er drieduizend kleine
bedrijfsnetwerken bij de toezichthouder aangemeld. Vanwege het grote succes geeft Agentschap Telecom nu extra bandbreedte vrij. Dat geeft de bedrijven de mogelijkheid om waarschijnlijk in de loop van dit jaar 3G en 4G (mobiel breedband internet) toe te passen.

Besparen op belkosten
Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar kleine GSM-netwerken gratis en zonder vergunning gebruikt mogen worden. Voor de gebruikers levert dit een financieel voordeel op, zij besparen enorm op hun belkosten. Het gebruik kan alleen binnen een gebouw, eenmaal buiten het eigen GSM-netwerk kan  de telefoon automatisch overschakelen op het netwerk van één van de landelijke aanbieders van mobiele telefonie.

Gepubliceerd: woensdag 30 januari 2013
Geactualiseerd: woensdag 6 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie