Geld terug voor je 'gratis' toestel?
door Margot Meendering 5 reacties Leestijd: 4 minuten
Heb jij voor 2017 een mobiel abonnement afgesloten mét 'gratis' toestel? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. Het is namelijk niet toegestaan om een all-in abonnement aan te bieden waarin de prijs van het toestel niet duidelijk naar voren komt.
Abonnementen mét toestel van voor 2017
Mensen die een abonnement hebben afgesloten met een 'gratis' telefoon kunnen zich melden bij de Consumentenbond. Zij voeren momenteel verkennende gesprekken met de vier grote telecomaanbieders KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone over het vergoeden van te veel betaalde kosten. Dit kan gaan om honderden euro's per abonnement.
Verkapte lening
Deze gesprekken komen voort uit twee uitspraken van de Hoge Raad. Daarin is vastgesteld dat een abonnement met 'gratis' toestel eigenlijk een lening is waarover bepaalde informatie verstrekt had moeten worden. Eerder schreven we al over deze lening en de Wet Financieel Toezicht (WFT) die ermee gepaard gaat.
Hoe zat het ook alweer?
Jarenlang hebben telecomproviders geadverteerd met 'gratis' toestellen bij telefoonabonnementen. Vaak werden deze abonnementen gecombineerd met high- end smartphones uit een hoge prijsklasse. In één keer zo'n toestel aanschaffen is voor veel mensen te duur en daarom leek een abonnement in combinatie met het toestel een goede optie. Zo kon je toch die dure smartphone krijgen, en nog 'gratis' ook! Het probleem met deze abonnementsvorm was dat het aflossingsbedrag voor de telefoon nergens op de factuur terug te vinden was. Er stond alleen een totaalbedrag voor de maandelijkse kosten. Zo kon het gebeuren dat je aan het einde van de abonnementsperiode veel te veel geld had afgelost voor je smartphone.
Verscherpte wetgeving
In 2017 is de nieuwe telecomwet ingegaan. Deze verscherpte wetgeving bevat nieuwe regels voor het afsluiten van een telefoonabonnement met toestel. Zo worden abonnementen met toestel vanaf dan gezien als koop op afbetaling. Dat betekent dat aanbieders de financiële situatie van hun klanten moeten beoordelen voordat je een abonnement mag afsluiten. Ook moeten providers duidelijkheid geven over de opbouw van de maandelijkse kosten. Op de factuur moet te zien zijn wat je betaalt voor je toestel en wat voor je verbruikskosten.
De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in deze kwestie en heeft bepaald dat telecomproviders klanten moeten compenseren wanneer ze een 'gratis' toestel bij hun abonnement hebben gekregen. De consument moet, om inaanmerking te komen voor vergoeding, wel een rechtszaak beginnen tegen de provider en dat kost tijd en veel geld. Om de gedupeerden te helpen en de krachten te bundelen heeft de Consumentenbond de Telefoonclaim in het leven geroepen.
Aanmelden voor 1 september 2019
Iedereen die vóór 2017 een abonnement met 'gratis' toestel heeft afgesloten kan zich tot 1 september 2019 aanmelden bij de Consumentenbond Claimservice. Het maakt hierbij niet uit of het contract nog loopt of al is beëindigd. Aanmelden voor de Claimservice betekent toverigens niet dat je automatisch je geld terug krijgt. De Consumentenbond procedeert tegen de telecomproviders en wil dat de waarde van het toestel en de rente terugbetaald wordt aan gedupeerde consumenten.
Na het aanmelden voor de Consumentenbond Claimservice krijg je toegang tot een digitaal dossier waarin je de gegevens over het contract kunt vastleggen. Deelname is op basis van no cure, no pay. Mocht ja na aanmelding niet in aanmerking komen voor een vergoeding, dan kost het je niets. Mocht je wel een financiële vergoeding krijgen van de provider, dan betaal je 15% daarvan aan de Consumentenbond.
Update 18 december 2019
Langzaam maar zeker wordt er meer duidelijk. Er is in hoofdlijnen een akkoord bereikt tussen Consumentenbond/ConsumentenClaim en de telecompartijen. De details worden later ingevuld. De Consumentenbond trekt de collectieve rechtszaken tegen de providers in. Als de details zijn uitgewerkt, worden de consumenten die zich hebben aangemeld geïnformeerd over de vervolgstappen.
Het is niet langer mogelijk om je nog aan te melden bij deze claimgroep.

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.
Reacties (5)
Hoor net van deze ontwikkeling en heb nog een contract van 2014 waar ook 0,00 voor het toestel opstaat.. Kan ik hier nog iets mee?
Hoor het graag.
Mvg sabine
Hoor nu van deze mogelijkheid, kan ik me dat nog bij aansluiten?
Kan ik me nog ergens aanmelden voor deze claim?
Ik sluit me helemaal aan bij bovenstaand bericht. Hoorde het ook maar pas toevallig op de radio.
Hallo Margo/ lezer,
Wat jammer dat ik nu pas dit bericht hoor via het journaal. Ik heb al jaren een “ gratis” mobiel, bij mijn abonnement bij T -mobile, en heb dus waarschijnlijk al die jaren ook veel te veel betaald.
Deze oproep is totaal langs me heen gegaan. Dit betreur ik ten zeerste, omdat het gaat om zoveel jaren.
Misschien kan ik me alsnog aansluiten bij gedupeerden?
Zou eigenlijk zelf uit moeten gaan van de provider, die dus weten dat het strafbaar was/is, en zij zouden eigenlijk zelf hun klanten op de hoogte moeten brengen van de ....”vergissing”......
Maar fijn dat er actie in is ondernomen, waar wij burgers geen vermoeden (verstand) van hebben.
Met vriendelijke groet,
Joyce Deighton
Laatste nieuws
-
T-Mobile en Tele2 heten vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...
-
Column: Het spel is over voor smartphones, game on!
4 sep Mobiele telefoons zullen komende jaren niet meer wezenlijk beter worden. Dat stelt Erwin Boogert in ...
-
Gezichtsherkenning smartphones makkelijk te omzeilen met papieren selfie
23 jun Bij veel smartphones is de beveiliging niet op orde. Bij 4 van de 10 smartphones kun je de gezichtsh...
-
KPN neemt Youfone over: wat verandert er?
23 jun KPN neemt de Nederlandse tak van provider Youfone over voor 200 miljoen euro. Maar wat verandert er ...
-
Column: Is internet nog wel te betalen voor de armsten?
15 jun Er is een groep die zich moet afvragen of ze hun internetrekening nog kunnen betalen. Kun je het voo...