Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Geld terug voor je 'gratis' toestel?

door Margot Meendering 5 reacties Leestijd: 4 minuten

Heb jij voor 2017 een mobiel abonnement afgesloten mét 'gratis' toestel? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding. Het is namelijk niet toegestaan om een all-in abonnement aan te bieden waarin de prijs van het toestel niet duidelijk naar voren komt.

Abonnementen mét toestel van voor 2017

Mensen die een abonnement hebben afgesloten met een 'gratis' telefoon kunnen zich melden bij de Consumentenbond. Zij voeren momenteel verkennende gesprekken met de vier grote telecomaanbieders KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone over het vergoeden van te veel betaalde kosten. Dit kan gaan om honderden euro's per abonnement. 

teveelbetaaldtelefoon.jpg

Verkapte lening

Deze gesprekken komen voort uit twee uitspraken van de Hoge Raad. Daarin is vastgesteld dat een abonnement met 'gratis' toestel eigenlijk een lening is waarover bepaalde informatie verstrekt had moeten worden. Eerder schreven we al over deze lening en de Wet Financieel Toezicht (WFT) die ermee gepaard gaat. 

Hoe zat het ook alweer?

Jarenlang hebben telecomproviders geadverteerd met 'gratis' toestellen bij telefoonabonnementen. Vaak werden deze abonnementen gecombineerd met high- end smartphones uit een hoge prijsklasse. In één keer zo'n toestel aanschaffen is voor veel mensen te duur en daarom leek een abonnement in combinatie met het toestel een goede optie. Zo kon je toch die dure smartphone krijgen, en nog 'gratis' ook! Het probleem met deze abonnementsvorm was dat het aflossingsbedrag voor de telefoon nergens op de factuur terug te vinden was. Er stond alleen een totaalbedrag voor de maandelijkse kosten. Zo kon het gebeuren dat je aan het einde van de abonnementsperiode veel te veel geld had afgelost voor je smartphone.

Verscherpte wetgeving

In 2017 is de nieuwe telecomwet ingegaan. Deze verscherpte wetgeving bevat nieuwe regels voor het afsluiten van een telefoonabonnement met toestel. Zo worden abonnementen met toestel vanaf dan gezien als koop op afbetaling. Dat betekent dat aanbieders de financiële situatie van hun klanten moeten beoordelen voordat je een abonnement mag afsluiten. Ook moeten providers duidelijkheid geven over de opbouw van de maandelijkse kosten. Op de factuur moet te zien zijn wat je betaalt voor je toestel en wat voor je verbruikskosten.

De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in deze kwestie en heeft bepaald dat telecomproviders klanten moeten compenseren wanneer ze een 'gratis' toestel bij hun abonnement hebben gekregen. De consument moet, om inaanmerking te komen voor vergoeding, wel een rechtszaak beginnen tegen de provider en dat kost tijd en veel geld. Om de gedupeerden te helpen en de krachten te bundelen heeft de Consumentenbond de Telefoonclaim in het leven geroepen. 

Aanmelden voor 1 september 2019

Iedereen die vóór 2017 een abonnement met 'gratis' toestel heeft afgesloten kan zich tot 1 september 2019 aanmelden bij de Consumentenbond Claimservice. Het maakt hierbij niet uit of het contract nog loopt of al is beëindigd. Aanmelden voor de Claimservice betekent toverigens niet dat je automatisch je geld terug krijgt. De Consumentenbond procedeert tegen de telecomproviders en wil dat de waarde van het toestel en de rente terugbetaald wordt aan gedupeerde consumenten. 

Na het aanmelden voor de Consumentenbond Claimservice krijg je toegang tot een digitaal dossier waarin je de gegevens over het contract kunt vastleggen. Deelname is op basis van no cure, no pay. Mocht ja na aanmelding niet in aanmerking komen voor een vergoeding, dan kost het je niets. Mocht je wel een financiële vergoeding krijgen van de provider, dan betaal je 15% daarvan aan de Consumentenbond.

Update 18 december 2019

Langzaam maar zeker wordt er meer duidelijk. Er is in hoofdlijnen een akkoord bereikt tussen Consumentenbond/ConsumentenClaim en de telecompartijen. De details worden later ingevuld. De Consumentenbond trekt de collectieve rechtszaken tegen de providers in. Als de details zijn uitgewerkt, worden de consumenten die zich hebben aangemeld geïnformeerd over de vervolgstappen.

Het is niet langer mogelijk om je nog aan te melden bij deze claimgroep.

Geactualiseerd: woensdag 5 februari 2020

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Reacties (5)

Geplaatst door: Sabine Jansen ()

Hoor net van deze ontwikkeling en heb nog een contract van 2014 waar ook 0,00 voor het toestel opstaat.. Kan ik hier nog iets mee?

Hoor het graag.

Mvg sabine

Geplaatst door: H.A.M. Van Groningen ()

Hoor nu van deze mogelijkheid, kan ik me dat nog bij aansluiten?

Geplaatst door: k jongeneel ()

Kan ik me nog ergens aanmelden voor deze claim?

Geplaatst door: Nona ()

Ik sluit me helemaal aan bij bovenstaand bericht. Hoorde het ook maar pas toevallig op de radio.

Geplaatst door: Joyce Deighton ()

Hallo Margo/ lezer,
Wat jammer dat ik nu pas dit bericht hoor via het journaal. Ik heb al jaren een “ gratis” mobiel, bij mijn abonnement bij T -mobile, en heb dus waarschijnlijk al die jaren ook veel te veel betaald.
Deze oproep is totaal langs me heen gegaan. Dit betreur ik ten zeerste, omdat het gaat om zoveel jaren.
Misschien kan ik me alsnog aansluiten bij gedupeerden?
Zou eigenlijk zelf uit moeten gaan van de provider, die dus weten dat het strafbaar was/is, en zij zouden eigenlijk zelf hun klanten op de hoogte moeten brengen van de ....”vergissing”......
Maar fijn dat er actie in is ondernomen, waar wij burgers geen vermoeden (verstand) van hebben.

Met vriendelijke groet,
Joyce Deighton

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.