Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Frequentie veiling mobiel internet

In het eerste kwartaal van 2010 is het dan eindelijk zover. Na veel uitstel zal dan de veiling van de 2,6 MHz frequentie plaatsvinden. Wat houdt deze veiling precies in?

De veiling betreft de vergunningen voor frequentieruimte in de 2,6 GHz-band. Het gaat specifiek om twee frequentiebanden (2500 – 2690 MHz en 2010 – 2019,7) waarin verschillende technologieën gebruikt kunnen worden zoals bijvoorbeeld UTMS, HSDPA, LTE en WIMAX. Beide frequentiebanden zijn geschikt voor het aanbieden van bijvoorbeeld spraak-, video-, internet- en datadiensten. Voor de 2500 – 2690 MHz frequentieband geldt dat er in de Europese beschikking geen technologieën worden voorgeschreven. In deze band kunnen dus ook andere technologieën gebruikt worden. Hierdoor kunnen marktpartijen gedurende de looptijd van de vergunning kiezen voor andere nieuwe en kanssrijke technologieën.

Deelnemers veiling

Welke partijen doen er aan de veiling mee? Er zijn in totaal 6 kavels beschikbaar, drie voor de bestaande netwerkaanbieders Vodafone, KPN en T-Mobile, en drie voor de nieuwkomers waaronder Worldmax, Reggefiber, UPC, Ziggo en Tele2.

En wat schiet de consument hier mee op? Buiten het feit dat de schatkist door de frequentieveiling met een geschatte 276 miljoen euro gespekt wordt, krijgt de consument volgens staatssecretaris Heemskerk meer keus, profiteert de consument van meer diensten en krijgt de concurrentie een stevige impuls.

Optioneel: De te veilen frequenties zullen voor een groot gedeelte ingezet worden voor de opvolger van het UMTS netwerk, Wimax of LTE. KPN heeft uitgebreid getest met Wimax, maar heeft in verband net de geringe snelheidswinst t.o.v. de huidig gebruikte techniek gekozen voor LTE. Na Motorola, gaf ook Nokia dit jaar te kennen de voorkeur te geven aan de 4G technologie (LTE) als opvolger van de huidige UMTS techniek. Enkele toonaangevende blog melden dat Apple de opvolger van de 3Gs aan het testen is op LTE netwerk. Van de telecomproviders heeft T-Mobile voorlopig als enige aangegeven dat hun volgende netwerk een LTE-netwerk zal zijn.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie