Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Forse prijsdaling mobiel internet buitenland

KPN en twee andere telecomconcerns gaan veel minder geld in rekening brengen aan elkaars klanten die in het buitenland met hun mobiele telefoon of laptop internetten. Dit zogenoemde 'data roaming' kost bij de aanbieders vanaf 1 maart 25 cent per MB.* Zo bericht de Telegraaf donderdag. 

Volgens de aanbieders is het nieuwe tarief vier keer minder dan de huidige laagste prijs binnen de Europese Unie. Momenteel liggen de wholesaletarieven*  tussen de een en twee euro.  KPN vraagt consumenten nu bijna 12 euro per MB. Ter vergelijking: Vodafone 7,50 euro (of 2,50 met Passport), T-mobile 9 euro en Orange 15 euro per MB.

Tien landen
KPN heeft de handen ineengeslagen met 3 Group en Play. Inclusief de twee dochterbedrijven van KPN in Duitsland (E-Plus) en België (BASE) bestrijken de aanbieders tien Europese landen en naar eigen zeggen 60 procent van de 495 miljoen mensen die in de EU-landen wonen. Play is actief in Polen en 3 Group in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Ierland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken.

Ingrijpen Europese Commissie voorkomen
Met de drastische prijsverlaging geven de aanbieders gehoor aan een oproep van de Europese Commissie om wat te doen aan de hoge tarieven voor mobiel internetten. Vorig jaar werden maximumtarieven afgedwongen voor bellen in het buitenland.

Vodafone en T-Mobile ook lagere datatarieven
De drie telecombedrijven dagen andere aanbieders in Europa uit om zich aan te sluiten en hun tarieven ook omlaag te schroeven. Dit zou tot aanzienlijk lagere prijzen leiden in Europa, waar gemiddeld ruim 5 euro per MB wordt gevraagd. Zoals bericht heeft Vodafone onlangs als eerste de data roamingtarieven verlaagd: van € 29,50 naar € 2,50 per MB.

Volgens de Telegraph zet T-Mobile zich er ook voor in dat de Europese aanbieders hun prijzen verlagen. Volgende week zou T-Mobile nieuwe prijzen bekendmaken op het Mobile World Congress in Barcelona, aldus de Britse krant.

* Update: het betreft hier de tarieven die aanbieders elkaar onderling berekenen: de zogenaamde wholesaletarieven.

Zie voor de tarieven mobiel internetten in het buitenland: Vakantiebellen.com
Lees ook: Wat is Mobiel internetten?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie