Formeel bevestigd: Bellen naar EU-land straks max 23 cent
door Els Werkman Leestijd: 2 minuten
Vanaf 15 mei 2019 mag bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land niet meer dan 23 cent per minuut kosten. In juni 2018 werd daarover in Brussel al een politiek akkoord bereikt. Op 14 november 2018 heeft het Europese Parlement dit formeel afgerond. De grote prijsverschillen tussen aanbieders en de soms erg dure minuten zullen daardoor verdwijnen. Je hoeft dan geen geld meer uit de hoge hoed te toveren.
Bellen naar, is niet bellen in
Het is niet voor iedereen duidelijk: bellen naar een ander EU-land vanuit jouw eigen land valt niet onder de Roam like at home regulering van 2017. Die geldt alleen voor verkeer in het buitenland (ook wel bekend als roaming), in jouw thuisland roam je niet... De tarieven per aanbieder en per land variëren enorm en je kunt aanzienlijke bedragen betalen voor een gesprek. Dit vond de Europese Commissie niet acceptabel, daarom worden de prijzen voor bellen naar een andere EU-lidstaat nu aangepakt. Sms'en krijgt ook een maximum tarief.
Akkoord
In juni 2018 werd een akkoord bereikt, op 14 november 2018 is dit formeel afgerond. De EU-landen krijgen tot 15 mei 2019 de tijd om de regels uit te voeren (dit besluit is onderdeel van een grotere EU-telecom regulering over onder andere het uitrollen van 5G netwerken, hier moeten de aanbieders in 2020 gehoor aan hebben gegeven). De prijs per minuut mag straks maximaal 23 cent zijn, voor sms'en is dat 7 cent. En tot die tijd loont het zeker om de tarieven te vergelijken, vooral als je veel naar andere EU-lidstaten belt. We hebben hier een speciale vergelijker voor: Bellen naar het buitenland, hier kun je per land bekijken wat de providers in rekening brengen. In ons artikel Bellen naar het buitenland - hoe zit dat? geven we tips om de komende tijd nog zo goedkoop mogelijk door te komen.

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.
Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...