Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Vergelijk en kies de beste deal

Formeel bevestigd: Bellen naar EU-land straks max 23 cent

door Els Werkman Leestijd: 2 minuten

Vanaf 15 mei 2019 mag bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land niet meer dan 23 cent per minuut kosten. In juni 2018 werd daarover in Brussel al een politiek akkoord bereikt. Op 14 november 2018 heeft het Europese Parlement dit formeel afgerond. De grote prijsverschillen tussen aanbieders en de soms erg dure minuten zullen daardoor verdwijnen. Je hoeft dan geen geld meer uit de hoge hoed te toveren.

Geld uit je hoed toveren om bellen naar andere EU landen te betalen

Bellen naar, is niet bellen in

Het is niet voor iedereen duidelijk: bellen naar een ander EU-land vanuit jouw eigen land valt niet onder de Roam like at home regulering van 2017. Die geldt alleen voor verkeer in het buitenland (ook wel bekend als roaming), in jouw thuisland roam je niet... De tarieven per aanbieder en per land variëren enorm en je kunt aanzienlijke bedragen betalen voor een gesprek. Dit vond de Europese Commissie niet acceptabel, daarom worden de prijzen voor bellen naar een andere EU-lidstaat nu aangepakt. Sms'en krijgt ook een maximum tarief.

Akkoordeu-telefoon.jpg

In juni 2018 werd een akkoord bereikt, op 14 november 2018 is dit formeel afgerond. De EU-landen krijgen tot 15 mei 2019 de tijd om de regels uit te voeren (dit besluit is onderdeel van een grotere EU-telecom regulering over onder andere het uitrollen van 5G netwerken, hier moeten de aanbieders in 2020 gehoor aan hebben gegeven). De prijs per minuut mag straks maximaal 23 cent zijn, voor sms'en is dat 7 cent. En tot die tijd loont het zeker om de tarieven te vergelijken, vooral als je veel naar andere EU-lidstaten belt. We hebben hier een speciale vergelijker voor: Bellen naar het buitenland, hier kun je per land bekijken wat de providers in rekening brengen. In ons artikel Bellen naar het buitenland - hoe zit dat? geven we tips om de komende tijd nog zo goedkoop mogelijk door te komen.

Geactualiseerd: vrijdag 16 november 2018

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.