Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Formeel bevestigd: Bellen naar EU-land straks max 23 cent

door Els Werkman

Vanaf 15 mei 2019 mag bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land niet meer dan 23 cent per minuut kosten. In juni 2018 werd daarover in Brussel al een politiek akkoord bereikt. Op 14 november 2018 heeft het Europese Parlement dit formeel afgerond. De grote prijsverschillen tussen aanbieders en de soms erg dure minuten zullen daardoor verdwijnen. Je hoeft dan geen geld meer uit de hoge hoed te toveren.

Geld uit je hoed toveren om bellen naar andere EU landen te betalen

Bellen naar, is niet bellen in

Het is niet voor iedereen duidelijk: bellen naar een ander EU-land vanuit jouw eigen land valt niet onder de Roam like at home regulering van 2017. Die geldt alleen voor verkeer in het buitenland (ook wel bekend als roaming), in jouw thuisland roam je niet... De tarieven per aanbieder en per land variëren enorm en je kunt aanzienlijke bedragen betalen voor een gesprek. Dit vond de Europese Commissie niet acceptabel, daarom worden de prijzen voor bellen naar een andere EU-lidstaat nu aangepakt. Sms'en krijgt ook een maximum tarief.

Akkoordeu-telefoon.jpg

In juni 2018 werd een akkoord bereikt, op 14 november 2018 is dit formeel afgerond. De EU-landen krijgen tot 15 mei 2019 de tijd om de regels uit te voeren (dit besluit is onderdeel van een grotere EU-telecom regulering over onder andere het uitrollen van 5G netwerken, hier moeten de aanbieders in 2020 gehoor aan hebben gegeven). De prijs per minuut mag straks maximaal 23 cent zijn, voor sms'en is dat 7 cent. En tot die tijd loont het zeker om de tarieven te vergelijken, vooral als je veel naar andere EU-lidstaten belt. We hebben hier een speciale vergelijker voor: Bellen naar het buitenland, hier kun je per land bekijken wat de providers in rekening brengen. In ons artikel Bellen naar het buitenland - hoe zit dat? geven we tips om de komende tijd nog zo goedkoop mogelijk door te komen.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Navigatie