Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Explosieve groei mobiele data

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

We surften vorig jaar ruim tien keer zo veel met onze mobiele telefoon als vijf jaar terug. In heel 2019 werd meer dan 700 miljard MB aan snel 4G-internet verbruikt. Dit is de meest in het oog springende conclusie uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wat zijn de oorzaken van deze explosieve groei?

Tabel mobiele markt afgelopen vijf jaar

Wat veroorzaakt de stijging?

In 2019 werd meer dan 700 miljard MB aan 4G-data verbruikt en dat is maar liefst 650 miljard MB meer dan in 2015. Het verbruik van 3G-data is in de afgelopen vijf jaar gelijkgebleven met ongeveer 50 miljard MB per jaar. De groei lijkt steeds sneller te gaan, want in 2019 was het totale verbruik 32 procent hoger dan in 2018.  Een van de oorzaken is dat we mobiel internet op steeds meer manieren gebruiken. Zo gebruiken we het mobiel internet steeds vaker om informatie uit te wisselen met bijvoorbeeld een slimme energiemeter of alarmsystemen. Het aantal van zulke zogheten M2M (machine-to-machine) aansluitingen groeide ten opzichte van vijf jaar geleden met 4 miljoen naar 6,7 miljoen.

Wie belt er nu nog?

Een aantal jaren geleden deed de kreet ‘Wie belt er nu nog?’ zich gelden. Inmiddels weten we het antwoord: ‘Iedereen!’, want we belden in 2019 vijftien procent meer dan in 2015. Terwijl de verwachting was dat er minder gebeld zou worden. En deze toename is alleen toe te schrijven aan de gesprekken via de mobiele 'telefoonlijn'. Want 'online' gesprekken via bijvoorbeeld Facetime en WhatsApp zijn hierin niet meegenomen. Dus we bellen alleen maar meer. De huidige corona crisis zal daar zeker ook aan bijdragen. Doen we ook dingen minder? Ja, het aantal verstuurde sms’jes is in vijf jaar met tien procent gedaald. En eigenlijk is dat percentage nog verrassend laag, omdat online berichtendiensten (lees WhatsApp) enorm aan populariteit gewonnen hebben. 

T-Mobile grootste marktaandeel mobiel internet 

KPN is over het algemeen de marktleider op de Nederlandse telecommarkt. Op het gebied van mobiel internet staat T-Mobile (inclusief Tele2) op de eerste plaats. Bijna de helft van het mobiele dataverbruik werd afgehandeld via dat netwerk. Het aandeel van KPN lag tussen de 25 à 30 procent en dat van VodafoneZiggo op 15 à 20 procent. Als je kijkt naar de marktaandelen van mobiele aansluitingen dan bezitten de drie grote providers ieder tussen 20 en 30 procent.

Telecommonitor

ACM logoElk half jaar publiceert de ACM uitkomst van de Telecommonitor over de afgelopen twee kwartalen. En één keer per jaar een jaarverslag. De telecommonitor is een kwartaalonderzoek naar de telecommarkt in Nederland. Aan dit onderzoek werken de grootste partijen uit deze sector mee. Zij beantwoorden vragen over hun producten en diensten en delen ook hun aantallen. De ACM controleert deze informatie en maakt er een verslag van. Dit is de meest betrouwbare vorm van onderzoek op dit gebied.

Geactualiseerd: dinsdag 21 april 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie