Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

EU zorgt voor stijging nationale beltarieven

door Jeanet Woldring 6 reacties

Brussel houdt geen rekening met het feit dat de tarieven voor mobiel bellen in Nederland al heel laag zijn. Hiermee bekritiseert  T-Mobile directeur Bart Weijermars de EU-regulering. Als de Europese Commissie de MTA tarieven* verder verlaagt, dan moeten de operators elders compensatie zoeken. Een soortgelijk geluid heeft Marco Visser van KPN eerder laten horen.

Nationale tarieven omhoog
Dit botte ingrijpen in de prijzen zorgt ervoor dat nationale tarieven omhooggaan, aldus Weijermars in een interview met het ANP. Volgens hem is er nu al opwaartse druk op de tarieven door de afgedwongen lagere prijzen voor bellen in het buitenland. De lagere roamingtarieven zouden de consument per saldo niets opleveren, doordat het om kleine bedragen gaat. 

“De nieuwste EU-regel zou operators in Nederland komend jaar naar schatting alleen al meer dan 50 miljoen euro winst kunnen schelen! Welke industrie kan het zich veroorloven om tien jaar lang maar elke keer met de prijzen te zakken? Geen een. Op een gegeven moment houdt dat op”, zo sprak Marc Visser onlangs in TeleCom Update

Toestelsubsidies verdwijnen; aansluitkosten terug van weggeweest
Volgens T-Mobile is het rendement op de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan, schrikbarend laag. Dat zou voor de hele sector gelden. T-Mobile kort daarom op de subsidies op prepaid handsets en rekent weer aansluitkosten. Dat laatste doen ook Vodafone, KPN, Hi en Telfort. 

Daarnaast worden abonnementen op een sneaky manier duurder gemaakt. Zo is KPN Flexibel per 1 juli gewijzigd.  Ook Hi paste op dezelfde datum zowel de Bel & Sms als de Hi Online abonnementen aan. T-Mobile wijzigde  een week geleden de Flex en Relax abonnementen.  

Belwijzer Mobiel
Op een manier die de consument niet zo snel door heeft, wordt mobiel bellen in Nederland duurder. Het verhogen van buitenbundeltarieven, het verlagen van de houdbaarheid van het beltegoed en het afrekenen per minuut zijn zo van die maatregelen, die providers nu al aanwenden. Met behulp van de Belwijzer Mobiel kunt u met een paar muisklikken laten uitrekenen welke provider voor uw belgedrag het goedkoopste abonnement heeft. Hierbij worden alle addertjes onder het gras vandaan gehaald!

* tarieven die telecomaanbieders elkaar berekenen

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (6)

Geplaatst door: Johan van Hal ()

Beste Piet,

Bij een veiling is niemand verplicht forse bedragen neer te tellen. Dat doe je alleen als je verwacht dat de opbrengst deze rechtvaardigen. Was het probleem bij UMTS niet, dat het nog verder uit ontwikkelt moest worden na de veilingen? Zie:
http://tweakers.net/nieuws/24529/umts-proefproject-voor-delftse-universiteit.html

Geplaatst door: Piet ()

[quote]Ik vraag me al jaren af of een mobiel netwerk nou echt zoveel duurder is dan een normaal netwerk.[/quote]

Om je uit de droom te helpen: Een mobiel netwerk is echt veel duurder. Denk maar eens aan die torenhoge bedragen die neergeteld moesten worden bij de veiling van UMTS frequenties! In 2013 worden die opnieuw geveild, maar niemand bij de overheid schijnt nog te weten van hoe of wat. En wat denk je van de veiling 2,6 GHz die al ettelijke keren is uitgesteld vanwege zogenaamde beleidsaanpassingen.

Dat de telefoontarieven in Nederland naar verhouding erg laag zijn, blijkt echt wel uit diverse onderzoeken. Kijk alleen maar es naar onze Zuiderburen!

Geplaatst door: Piet ()

"Ik vraag me al jaren af of een mobiel netwerk nou echt zoveel duurder is dan een normaal netwerk."

Om je uit de droom te helpen: Een mobiel netwerk is echt veel duurder. Denk maar eens aan die torenhoge bedragen die neergeteld moesten worden bij de veiling van UMTS frequenties! In 2013 worden die opnieuw geveild, maar niemand bij de overheid schijnt nog te weten van hoe of wat. En wat denk je van de veiling 2,6 GHz die al ettelijke keren is uitgesteld vanwege zogenaamde beleidsaanpassingen.

Dat de telefoontarieven in Nederland naar verhouding erg laag zijn, blijkt echt wel uit diverse onderzoeken. Kijk alleen maar es naar onze Zuiderburen!

Geplaatst door: Ben ()

Ik vraag me al jaren af of een mobiel netwerk nou echt zoveel duurder is dan een normaal netwerk. Ik denk zelfs dat het goedkoper is. De reden dat de tarieven zo hoog moeten zijn, is omdat er overal subsidie gegeven wordt op de toestellen, maar ook omdat er overal mensen werken die graag snel veel geld willen verdienen.

Nederland heeft helemaal geen lage tarieven. Als je bijvoorbeeld kijkt wat het mij kost om een sms te sturen naar Portugal via vodafone (29 cent) en wat het mijn partner in Portugal kost om mij een sms te sturen (17 cent) (beiden niet roaming tarieven op eigen netwerk) dan vraag ik mij af wat er hier in Nederland zo goedkoop is.

Als ik dan ook nog lees dat KPN haar oude netwerk gaat afbreken over enkele jaren en alleen het UMTS netwerk laat staan, met andere woorden, het netwerk is afgeschreven (en dus terugverdiend), dan kan ik me hier helemaal boos om maken. KPN houdt zo dus de kostprijs kunstmatig hoog.

Tijd voor een ingrijpen van de overheid. Dat het voor bedrijven niet leuk is om minder inkomsten te hebben, dat is heel vervelend. Dan moeten ze de markt maar transparanter maken. Geen subsidies op toestellen, de toestellen worden dan minder snel gekocht en daardoor dus ook goedkoper. En gewoon de zelfde tarieven als voor het vaste net. En SMS gratis. Of 1 cent per bericht of zo.

Geplaatst door: Johan van Hal ()

Het ITU heeft dit http://www.itu.int/TELECOM/aft2001/cfp/auth/4686/pap_4686.pdf rapport geschreven over het verschil van kosten voor aanleg tussen een mobiel en een vast netwerk. Wellicht dat iemand mij uit kan leggen, waarom er hogere tarieven gerekend moeten worden voor mobiele gesprekken. Aan de kosten voor aanleg van het mobiele netwerk kan het in elk geval niet gelegen hebben.

Geplaatst door: John ()

Ik ben zelf een prepaidbeller en weet alleen dat de minuutprijzen hier in NL schandalig hoog zijn als ik ze vergelijk met Oostenrijk en Duitsland waar de standaard minuutprijzen van de mvno`s bij 8 eurocent liggen p/m en zelfs lager al mogelijk is....
Men (de operators) zouden er eens achter moeten komen dat 10 keer een dubbeltje méér is dan één keer een gulden, m.a.w. de prijzen zouden zó laag dienen te zijn dat de mensen de hele dag niets anders doen dan aan hun mobiele telefoon te hangen en daarmee dezelfde of méér revenuen te genereren dan met deze te hoge tarieven.
Waarom hoor ik de Duitse en Oostenrijkse operators niet klagen ?
Kijk eens bij www.fonic.de (de Duitse Lidl simkaart), let ook op de prijzen op bellen vanaf Duitsland naar de EU en U zult begrijpen dat wij hier nog steeds legaal getild worden. Geklaag en krokodillentranen van de operators zijn dus volstrekt ongepast. Dat ook zij in tijden van economische crisis eens een klein stapje terug zouden moeten kunnen doen komt blijkbaar niet in hen op....., zij gaan liever op zoek naar manieren om hun zakken te kunnen BLIJVEN vullen.....

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie