Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

EU zorgt voor stijging nationale beltarieven

door Jeanet Woldring

Brussel houdt geen rekening met het feit dat de tarieven voor mobiel bellen in Nederland al heel laag zijn. Hiermee bekritiseert  T-Mobile directeur Bart Weijermars de EU-regulering. Als de Europese Commissie de MTA tarieven* verder verlaagt, dan moeten de operators elders compensatie zoeken. Een soortgelijk geluid heeft Marco Visser van KPN eerder laten horen.

Nationale tarieven omhoog
Dit botte ingrijpen in de prijzen zorgt ervoor dat nationale tarieven omhooggaan, aldus Weijermars in een interview met het ANP. Volgens hem is er nu al opwaartse druk op de tarieven door de afgedwongen lagere prijzen voor bellen in het buitenland. De lagere roamingtarieven zouden de consument per saldo niets opleveren, doordat het om kleine bedragen gaat. 

“De nieuwste EU-regel zou operators in Nederland komend jaar naar schatting alleen al meer dan 50 miljoen euro winst kunnen schelen! Welke industrie kan het zich veroorloven om tien jaar lang maar elke keer met de prijzen te zakken? Geen een. Op een gegeven moment houdt dat op”, zo sprak Marc Visser onlangs in TeleCom Update. 

Toestelsubsidies verdwijnen; aansluitkosten terug van weggeweest
Volgens T-Mobile is het rendement op de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan, schrikbarend laag. Dat zou voor de hele sector gelden. T-Mobile kort daarom op de subsidies op prepaid handsets en rekent weer aansluitkosten. Dat laatste doen ook Vodafone, KPN, Hi en Telfort. 

Daarnaast worden abonnementen op een sneaky manier duurder gemaakt. Zo is KPN Flexibel per 1 juli gewijzigd.  Ook Hi paste op dezelfde datum zowel de Bel & Sms als de Hi Online abonnementen aan. T-Mobile wijzigde  een week geleden de Flex en Relax abonnementen.  

Belwijzer Mobiel
Op een manier die de consument niet zo snel door heeft, wordt mobiel bellen in Nederland duurder. Het verhogen van buitenbundeltarieven, het verlagen van de houdbaarheid van het beltegoed en het afrekenen per minuut zijn zo van die maatregelen, die providers nu al aanwenden. Met behulp van de Belwijzer Mobiel kunt u met een paar muisklikken laten uitrekenen welke provider voor uw belgedrag het goedkoopste abonnement heeft. Hierbij worden alle addertjes onder het gras vandaan gehaald!

* tarieven die telecomaanbieders elkaar berekenen

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie